Witam
nadszedł czas na kupno samochodu i przychodzę tu z nadzieją na waszą pomoc ponieważ sam do końca nie wiem jakie auto wybrać a po przeczytaniu setek stron o wadach i awaryjności samochodów które mnie interesują niewiele mi zostało do wyboru i mam jeden wielki mętlik w głowie.
Budżet do 35tys zł
Rok produkcji od 2007-2012
Silnik Benzyna do 2.0L lub Diesel do 2.2L
Moc od 140KM w Benie i od 160KM w Klekocie aby to jakoś się odpychało
Przebieg roczny 15tys km ( tak wiem mały jeśli biorę za cel również diesla ale też bym miał powody aby robić dłuższe trasy i częściej odwiedzać rodzine - 150km od miejsca zamieszkania )
W erze diesli i silników benzynowych downsizing'owych uturbionych ciężko o dobrą bezawaryjną jednostkę wolnossącą także skłaniam się nawet bliżej ku klekotowi.
Do rzeczy, co mnie interesuje
1. Peugeot 508 2.0 HDI 163KM - stara niezawodna jednostka - pytanie jak sprawuje się skrzynia automatyczna? ojciec ma 308 HDI w automacie 2010r i tam ponoć automat był wkładany japoński ? widziałem też wersje 508 2.2 HDI GT czy ten silnik możecie polecić ?
2. Opel Astra 1.8 Turbo 180KM ( boje się trochę o spalanie w mieście wyższe niż 10L/100 ) ale z tego co czytałem silniki benzynowe bardzo dobre.
3. Mercedes W204 2007/2008 1.8 Kompressor 156KM/+ tak wiem, że słaby budżet ale za 34-35tys już coś można poszukać, nie wiem jak sprawuje się skrzynia automatyczna w tym modelu ale raczej mercedes słynie z bezawaryjnych przełożeń automatycznych ? ( proszę z góry nie negować
![Uśmiechnięty :)]()
4. Honda Civic ufo 1.8 140KM ( kiedyś bardzo mi się podobała, aż do czasu kiedy zacząłem tak wnikliwie przeglądać ogłoszenia, że już nie ma tego WOW jak na początku, przesyciłem się nią od częstego oglądania ogłoszeń, wybór czysto racjonalny = niezawodność
5. Nissan Qashqai 2.0 140KM ale co do SUVA to nie wiem czy jestem przekonany, trochę ubogo w środku.
Odpadły takie auta jak
Mazda 3 ll /6 ll które bardzo mi sie podobały, silnikowo również bezawaryjne, dobre jednostki ale mam obawy co do tej rozpowszechnionej opinii o rdzy nie wiem na ile to prawda a na ile wyolbrzymione informacje ale nie chce się już narażać - wielka szkoda
BMW E90/91 pomimo, że również bardzo mi się podoba, opinie o rozrządzie umiejscowionym od skrzyni biegów, problemami z cewkami i wtryskami po lifcie i odkładającym się nagarem na zaworach, również podziękowałem.
Opel Insignia ze względu na wysokie spalanie i wagę.
Zaznaczam, że nie podobają mi się fordy, citroeny, renaulty ( laguna lll odpada pomimo dobrego motoru ) fiaty, hyundaie, kie i inne dziwne wynalazki, nie jestem również specjalnie fanem VW i Audi.
Nie wiem też jak sprawuje się silnik tdi w VW Scirocco ? bo zawsze bardzo mi sie podobał chyba jako jedyny z tej gamy VW
Aktualnie chyba najbliżej mi do 508, przekonał mnie ten samochód, dobrą jednostką , wyposażeniem, wyglądem, rocznikiem stosunkowo co do ceny.
Bardzo proszę o pomoc