Kupno samochodu -opinia i pomoc w wyborze 35tys

13 Mar 2018, 00:30

Witam

nadszedł czas na kupno samochodu i przychodzę tu z nadzieją na waszą pomoc ponieważ sam do końca nie wiem jakie auto wybrać a po przeczytaniu setek stron o wadach i awaryjności samochodów które mnie interesują niewiele mi zostało do wyboru i mam jeden wielki mętlik w głowie.

Budżet do 35tys zł
Rok produkcji od 2007-2012
Silnik Benzyna do 2.0L lub Diesel do 2.2L
Moc od 140KM w Benie i od 160KM w Klekocie aby to jakoś się odpychało
Przebieg roczny 15tys km ( tak wiem mały jeśli biorę za cel również diesla ale też bym miał powody aby robić dłuższe trasy i częściej odwiedzać rodzine - 150km od miejsca zamieszkania )
W erze diesli i silników benzynowych downsizing'owych uturbionych ciężko o dobrą bezawaryjną jednostkę wolnossącą także skłaniam się nawet bliżej ku klekotowi.
Do rzeczy, co mnie interesuje

1. Peugeot 508 2.0 HDI 163KM - stara niezawodna jednostka - pytanie jak sprawuje się skrzynia automatyczna? ojciec ma 308 HDI w automacie 2010r i tam ponoć automat był wkładany japoński ? widziałem też wersje 508 2.2 HDI GT czy ten silnik możecie polecić ?
2. Opel Astra 1.8 Turbo 180KM ( boje się trochę o spalanie w mieście wyższe niż 10L/100 ) ale z tego co czytałem silniki benzynowe bardzo dobre.
3. Mercedes W204 2007/2008 1.8 Kompressor 156KM/+ tak wiem, że słaby budżet ale za 34-35tys już coś można poszukać, nie wiem jak sprawuje się skrzynia automatyczna w tym modelu ale raczej mercedes słynie z bezawaryjnych przełożeń automatycznych ? ( proszę z góry nie negować :)
4. Honda Civic ufo 1.8 140KM ( kiedyś bardzo mi się podobała, aż do czasu kiedy zacząłem tak wnikliwie przeglądać ogłoszenia, że już nie ma tego WOW jak na początku, przesyciłem się nią od częstego oglądania ogłoszeń, wybór czysto racjonalny = niezawodność
5. Nissan Qashqai 2.0 140KM ale co do SUVA to nie wiem czy jestem przekonany, trochę ubogo w środku.

Odpadły takie auta jak

Mazda 3 ll /6 ll które bardzo mi sie podobały, silnikowo również bezawaryjne, dobre jednostki ale mam obawy co do tej rozpowszechnionej opinii o rdzy nie wiem na ile to prawda a na ile wyolbrzymione informacje ale nie chce się już narażać - wielka szkoda

BMW E90/91 pomimo, że również bardzo mi się podoba, opinie o rozrządzie umiejscowionym od skrzyni biegów, problemami z cewkami i wtryskami po lifcie i odkładającym się nagarem na zaworach, również podziękowałem.

Opel Insignia ze względu na wysokie spalanie i wagę.

Zaznaczam, że nie podobają mi się fordy, citroeny, renaulty ( laguna lll odpada pomimo dobrego motoru ) fiaty, hyundaie, kie i inne dziwne wynalazki, nie jestem również specjalnie fanem VW i Audi.

Nie wiem też jak sprawuje się silnik tdi w VW Scirocco ? bo zawsze bardzo mi sie podobał chyba jako jedyny z tej gamy VW

Aktualnie chyba najbliżej mi do 508, przekonał mnie ten samochód, dobrą jednostką , wyposażeniem, wyglądem, rocznikiem stosunkowo co do ceny.

Bardzo proszę o pomoc
GranTurismo
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 23 01 2012
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Peugeot 508 Allure
Silnik: 2.0 HDi 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

13 Mar 2018, 15:37

Popatrz na otomoto - kraj pochodzenia: Dania, sporo Mazd miało robioną konserwację podwozia - bardzo popularna usługa w Danii.
Chociaż oglądałem 2 tygodnie temu 6-tkę GH z 2008 i powiem Tobie, że kiepsko wypadła - miała kilka rdzawych kropek. Z drugiej strony moja 6-tka GY z 2008 roku tego nie miała, ale nadkola zaczynały się trochę sypać, także w sumie racja, za GH z 2008 ciężko dać takie pieniądze - a te 6-tki się jednak cenią.
Civic to taka namiastka sportowego auta, twardo zawieszone, głośno w środku (słabo wyciszone), ale daje fun z jazdy. Aczkolwiek jeśli patrzysz w stronę komfortu to Civica raczej nie polecam, z drugiej strony jest fun z jazdy.

A kompletnie inna sprawa to znalezienie bezwypadkowego egzemplarza, który nie ma przekręconego licznika, tym bardziej, że diesle klasy D "założeniowo" trochę kilometrów połykają.
tomekdk

15 Mar 2018, 10:42

Witam

prosiłbym o ocenę auta

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

opcja raczej pewna z polskiego salonu

jakieś uwagi? kluczyk jest jeden, książki serwisowe, papiery itp ( wiadomo z przymrużeniem oka ), szyby w oryginale, ponoć był puknięty z tyłu ( malowany błotnik i zderzak )

- Honda Civic UFO co sadzicie o tym egzemplarzu? wyglada faktycznie bardzo ladnie, nawet plastiki zewnetrzne nie sa wyblakniete, na ile wierzyc takim "uczciwym handlarzom "?

jak wygląda sprawa z przebiegiem, czy można gdzieś sprawdzić po numerze VIN płatnie lub bezpłatnie? ewentualnie czy udzielą mi takiej informacji w ASO ?
Ostatnio edytowany przez mike, 15 Mar 2018, 15:01, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz aktualny temat, nie zakładaj kolejnych
GranTurismo
Nowicjusz

18 Mar 2018, 21:45

up .
GranTurismo
Nowicjusz

18 Mar 2018, 22:20

Na pewno malowany zderzak przód i maska
lukasl61
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 05 2006
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Dodge Grand Caravan
Silnik: 3.3 182 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

19 Mar 2018, 11:29

dziękuję za odpowiedz co powiesz o tym egzemplarzu ?

mam do niego stosunkowo blisko, niestety po wpisaniu VIN na autodna.pl nie ma historii itp, tylko podstawowe informacje, przez telefon dowiedziałem się, że był malowany z tyłu błotnik no i pewnie zderzak, także miał jakiegoś dzwona w d.. oraz przycina się wyświetlacz LCD, jak w waszej opinii wygląda wizualnie? w sensie może ktoś się czegoś dopatrzy sprawnym okiem, mam miernik lakieru także to już by się zweryfikowało, gorzej z przebiegiem..
GranTurismo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Komfort, styl i odwaga - Trzy dekady Lexusa
    Świat motoryzacji jest barwny i interesujący. Ale nie byłby taki, gdyby nie producenci prezentujący zupełnie inne podejście do tworzenia samochodów. W tym roku mija dokładnie 30. lat, odkąd kolorów motoryzacyjnemu ...
    Silniki LS - General Motors
    Z Japonii przenosimy się do Stanów Zjednoczonych, czyli prawdziwego królestwa potężnych silników o widlastym układzie cylindrów. Właśnie taką architekturą cechują się silniki General Motors z linii ...

19 Mar 2018, 11:45

Ten czarny wygląda całkiem spoko, ale silnik taki trochę do kitu. Pewniakiem w tym modelu jest podstawowy diesel
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Mar 2018, 11:52

z tego co już zdążyłem przeczytać 1.8 Kompressor zmaga się jedynie albo aż z problemami dotyczącymi rozrządu, faz rozrządu etc. z kolei po liftingu, wspomagany turbodoładowaniem mamy bezpośredni wtrysk i tu już odkłada się nagar w układzie dolotowym, niestety albo stety w roku pokonuje średnio 8-10tys km także diesel raczej odpada..
GranTurismo
Nowicjusz