Kupno samochodu problem

07 Paź 2010, 20:10

Na wstepie witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum :)

Przeczytałem juz bardzo duzo tematów o kupnie samochodu, ale żaden nie dał mi jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie a mianowicie mam juz upatrzone swoje "wymarzone" auto jednak ono nie będzie zarejestrowane na mnie tylko na moją siostrę i tutaj pojawia sie moje pytanie czy ona koniecznie musi byc przy jego kupnie? Pytam sie dlatego, że ma ona bardzo mało czasu i nie wiadomo kiedy będzie mogła jechać ze mną po owe auto, a do tego czasu może juz być sprzedane :neutral:
Liczę na waszą pomoc :)
Marcos2233
Nowicjusz

Miejscowość: Chorzów

07 Paź 2010, 21:24

Marcos2233 napisał(a):nie wiadomo kiedy będzie mogła jechać ze mną po owe auto, a do tego czasu może juz być sprzedane

A gdzie się wybieracie po ten samochód... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Paź 2010, 21:28

Jeśli chodzi o to czy to prywatny własciciel czy komis to odpowiadam ze prywatny własciciel
Marcos2233
Nowicjusz

07 Paź 2010, 21:33

Marcos2233 napisał(a):Tarnowskie Góry, a ma to jakieś znaczenie ?

Praktycznie nia ma znaczenia.Ja na Twoim miejscu wziąłbym dokumenty siostry i za nią podpisał czytelnie umowę k-s lub fakturę.Mozesz tez iść z siostrą do UMiG,UM napisac odpowiednie upowaznienie i niech Ci to podpiszą i postawia pieczątkę /kosztuje to parę groszy/...za zgodnośc podpisów i po zawodach...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

07 Paź 2010, 21:45

Aha w ten sposób hmm... tylko wiadomo ze nie każdy może sie zgodzic zebym podpisywał za kogos innego szczególnie, że mamy inaczej na nazwiska. Mysle, że ta opcja z upowaznieniem bedzie lepsza, tylko jak ma wygladac ten wniosek o upowaznienie ?
Marcos2233
Nowicjusz

07 Paź 2010, 22:16

Marcos2233 napisał(a):, tylko jak ma wygladac ten wniosek o upowaznienie ?

Sam mozesz to napisac lub pobrać z netu.Proste to jest jak drut kolczasty.Powinno zawierać:kto i kogo oraz w jakiej sprawie-czynnościach upowaznia,nr.Waszych dokumentów,przez kogo wydane itd.Na końcu tego upowaznienia Wasze podpisy i to wszystko... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zlot fanów Toyoty Celica 2020
    Pod koniec lutego Celica Club Poland świętował 17. urodziny na Autodromie Pomorze w okolicach Tczewa. Impreza przyciągnęła miłośników Toyoty Celiki z całej Polski oraz z różnych stron Europy. W spotkaniu wzięło ...

08 Paź 2010, 08:24

Możesz też poprosić siostrę niech podpisze 2 kopie czystej umowy, a warunki dopiszesz po ustaleniu ich ze sprzedającym.
Za podrobienie podpisu jest od 3 miesięcy do 5 lat... :mrgreen:
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy

08 Paź 2010, 13:36

Najlepiej jakby było tak, jak pisze kolega ggmarszal - niech siostra podpisze dwie kartki umowy - a w umowie napisz od razu, że ( imię i nazwisko siostry ) legitymujący się dowodem osobistym nr.... zamieszkała ...... kupuje pojazd marki...... od..........
Z tymi upoważnieniami, to róznie bywa - nawet jakby siostra napisała upoważnienie, to sprzedający pewnie i tak nic by nie mówił. Ale w umowie musiaołby byc napisane, że " z upoważnienia ( imię i nazwisko siostry plus jej dane ) kupuję ( twoje dane ) pojazd marki... itd. I może się okazać, że w WK nie będa chcieli tego samochodu przerejestrować na siostrę, bo upoważnienie nie jest ważne.... Mogą chcieć żeby to upoważnienie było potwierdzone notarialnie - było nie było umowa kupna-sprzedaży jest dokumenten urzędowym - na jej p[odstawie przerejestrowuje się samochód i go ubezpiecza.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Paź 2010, 14:23

Udało się rozwiązać problem ? :)
PanSamochodzik1
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

08 Paź 2010, 19:09

No problem udało sie rozwiązać w 100 % chyba zrobie tak, że wezmę ze sobą "gotowce" z danymi i podpisem siostry. Myślę, że to bedzie najlepsze rozwiąznie :)
Marcos2233
Nowicjusz