Kupno samochodu przez obywatela ukrainy

21 Lis 2018, 00:34

Witam
Czy obywatel Ukrainy może kupić samochód bezpośrednio od Niemca i wywieźć go na Ukrainę?

Drugie pytanie czy sprzedając samochod przez firmę dla Ukrainca, może on wrocic samochodem na Ukrainę? Czy jest jakieś ubezpieczenie tymczasowe czy coś żeby mógł on bezpośrednio sobie wykupić? Załóżmy że mam niemieckie tablice rejestracyjne .

Ewentualnie jak mogę sprzedać samochod który wprowadziłem? Jest to bus więc akcyzy nie trzeba płacić. Pomóżcie proszę, bo dostałem zaliczkę na samochod. Pan chce wracać samochodem już na kołach a ani on ani ja nie wiemy jak ma to zrobić aby mógł bez problemu przejechać przez granicę i tam zarejestrowac auto. Miałem wykupione tablice zjazdowe z Niemiec ale się skończyły
Krystian225
Obserwowany

21 Lis 2018, 00:47

Krystian225 napisał(a): Załóżmy że mam niemieckie tablice rejestracyjne.
co z tego że masz tablice jak auto jest wyrejestrowane (czyt. NIE DOPUSZCZONE DO RUCHU) Jedyne wyjście to laweta.
Krystian225 napisał(a):Czy obywatel Ukrainy może kupić samochód bezpośrednio od Niemca i wywieźć go na Ukrainę?
a co to Ukrainiec nie człowiek? ma takie same prawa jak Polak czy inny obcokrajowiec.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Lis 2018, 12:35

Tak oczywiście że możesz spokojnie sprzedać, dla obcokrajowców w wydziale komunikacji są czasówki które kupuje ukrainiec do tego OC i śmiało w drogę.
Krystian225 napisał(a):Załóżmy że mam niemieckie tablice rejestracyjne.

które są nieważne, bo niemiec auto wymeldował

Jeszcze jest opcja żeby ten samochód zarejestrować w PL i dopiero po rejestracji sprzedać.

Ostatnia opcja: laweta

Innych opcji nie ma.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Złe nawyki kierowcy - nawet nie wiesz, że robisz to źle
    Wraz z rosnącym doświadczeniem, kierowcy wykonują wiele czynności w samochodzie automatycznie. Spora część z nabytych przez nich przyzwyczajeń ma negatywny wpływ na trwałość podzespołów auta. Ekspert sieci Q Service ...