Kupno Samochodu Używany vs. nowy

20 Lip 2017, 16:17

Witam,
poszukuję obecnie samochodu. Jednak po obecnych doświadczeniach z samochodami używanymi wolałbym zainwestować w coś nowego po niewysokich kosztach. Mój wzrok przykuła dacia logan MCV z LPG(TCe 90 S&S LPG).

Rocznie przejeżdzam ok. 15 tys. kilometrów z podziałem 80% miasto/ 20 % poza.

Jednak tutaj bardziej pytanie czy jest to samochód godny polecenia? Jak silnik sprawuje sie na drodze? Czy wykonczenie jest w maire dobre?

Test przeprwoadzony przez autowizje: http://autowizja.pl/2016/07/dacia-logan ... owy-cz-13/

Wskazuje, że może być ok. Jednak wolałbym usłyszeć opinię ludzi znających się i obiektywnych czyli Was:)

Z góry dziękuję za odpowiedzi:)!
Masek
Nowicjusz

Auto: Nie mam

20 Lip 2017, 17:01

Ogolnie to bardzo dobre auta na podzespołach renaulta. Dobre dla niewymagajacych. Srodek jak dla mnie tragiczny, tani twardy plastik. Jak dla mnie nie do przyjecia. Z tym ze ja od zawsze jeszcze autami premuim wyższej klasy wiec przesiadajac sie do takiej Daczki to przepaść. Najlepiej idz do salonu umow sie na jazde testowa i zobaczysz czy Ci podchodzi. O uzywanym tez myslisz o Daci czy cos innego?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Lip 2017, 19:13

Czyli ogólnie polecasz do mojego jeżdzenia do 15 tys. rocznie?

Co do używanych to kia ceed kombi oraz hyundai i 30 kombi oba do 25 tys. + drugą 5 przeznaczyłbym na montaż gazu.

Chyba, że podpowiesz jakieś inne samochody godne uwagi.
Masek
Nowicjusz

20 Lip 2017, 19:17

Idź do salonu i obejrzyj, przejedź się. To specyficzne auto, jednemu wystarcza do turlania się po mieście, a inny by nie chciał tym po bułki do sklepu jechać.
Chodzi tu głównie o plastiki, wykończenie, komfort. Samo auto do miasta tak, nadaje się, w sumie tylko do tego z tym silnikiem mniejszym od kartonu mleka ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Lip 2017, 19:27

Na LPG do 4-cylindrowca wydasz max. 3000zł.
Jeśli kompakt kombi to możesz dorzucić jeszcze:
Opel Astra H
Ford Focus Mk2
Renault Megane III
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

20 Lip 2017, 19:47

I teraz pytanie. Czy lepiej nową dacię czy, któregoś z wymienionych przez Was lub przeze mnie ?

Dzięki
Masek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

20 Lip 2017, 20:01

Na to pytanie musisz sobie odpowiedzieć sam. Jeżeli wybór byłby między nową Dacią, a używanym kompaktem w tej samej cenie, to chyba wolałbym używanego kompakta. Ale jeżeli używka miałaby być sporo tańsza od nowej Dacii, to chyba jednak wybrałbym nową Dacię.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

28 Lip 2017, 21:18

Panowie jako laik samochodowy pozwolę się Was jeszcze zapytać o hybrydach. byłem wdacii najeżdzie próbnej i te twarde plastiki mnie jeszcze zastanawiają. Z każdej strony słyszy się o nadejściu ery hybryd i elektryków. Oosbiście mam kolegę, który ma Aursa hybrydowego w kombi i jechałem z nim i nie przeszkadzał mi ten ryk silnika przy przyśpieszaniu na który tak wiele osób narzeka. Pytanie tylko czy uważacie, że to samochód godny polecenia? Mówię o Toyocie Auris Hybrid w wersiji Touring(kombi)

Dzięki
Masek
Nowicjusz

28 Lip 2017, 21:28

Obecnie hybryda/elektryk w Polsce nie ma kompletnie sensu. Chyba, że jeździsz tylko po mieście i możesz tanio doładować baterie, wtedy można pomyśleć.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

29 Lip 2017, 04:29

Jeżeli masz budżet pozwalający myśleć o aurisie w hybrydzie, to co tu robi dacia :?: :?: :?:
Trzeba mierzyć siły na zamiary. Nie ma sensu iść w auto które zrujnuje domowy budżet. Nie ma co się spinać, myślę że przeznaczenie 20-25% domowego budżetu na transport(ewentualna rata+ubezpieczenie+serwis+paliwo), to max.
A co do tytułowego pytania, to odpowiedź jest prosta-nowe, to nowe. Dla kogoś kto traktuje auto jako przedmiot użytkowy i stać go na nowe auto odpowiadające jego potrzebom, kupi auto nowe. Jakoś używane pralki, telewizory, czy lodówki to margines rynku-dlaczego??? Bo większość polaków stać na nowe AGD.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

29 Lip 2017, 10:49

Padło na dacie tylko ze względu na to, że można kupić ją nową całkiem fajnie wyposażoną i dość tanio jak na nowy samochód. W okresie 4-5 lat miałem przerzucić się na hybrydy jednak widzę Panowie odradzacie takie samochody?
Masek
Nowicjusz

29 Lip 2017, 12:27

Masek napisał(a):Padło na dacie tylko ze względu na to, że można kupić ją nową całkiem fajnie wyposażoną i dość tanio jak na nowy samochód. W okresie 4-5 lat miałem przerzucić się na hybrydy jednak widzę Panowie odradzacie takie samochody?

To ja teraz troszku zapodam Ci zagwostkę :D

Tak więc zastanawiasz się nad nową dacią tce i nad hybrydą auriusem używając auta sporadycznie i 80% w mieście.
Co da Ci dacia ... Dacia da Ci iluzoryczną oszczędność przy zakupie bo dostaniesz spore zniżki, dacia ma mały silnik więc niby będzie mało palić ale dostajesz kiepsko wykończone wnętrze, silnik całkowicie nowej konstrukcji więc po gwarancji będzie trzeba uważać, brak stabilności w utrzymywaniu ceny a tym bardziej nie jest to zwykłe 1,4 które pamięta epokę kamienia łupanego, w razie potrzeby przetrzymania dłużej takiej daci niestety ale odsprzedaż jej będzie w cenie dobrego roweru co jest dosyć irytujące...

Natomiast hybryda w mieście spalanie około 6l-7l czyli tyle co diesel, jak na tą chwilę wzorcowa bezawaryjność, poziom obsługi w ASO przepaść tojka vs dacia, super trzymanie wartości a do tego za 10lat w razie jak będziesz musiał przetrzymać auto uzyskasz konkretne pieniądze, bark stresów po gwarancji ponieważ awarie występują na tyle rzadko że spokojnie poradzisz sobie finansowo serwisując auto w ASO. Oczywiście z dacią tez sobie wszyscy poradzą tylko policz sobie serwis w który masz zrobić w czymś wartym dobry rower a czymś znacznie droższym.

Generalnie jak myślisz długofalowo i akceptujesz specyfikę i cenę hybrydy to nawet nie myśl o daci bo to szkoda kasy i nerwów.

I żeby nie było jestem na bieżąco z reno kadżar tce i w ASO nie mogą sobie panowie poradzić z wiecznie palącą się lampką czek engine... ogólnie tce są fajne (nie wiem jak opcje najmniejsze) ale jest już w nich bardzo dużo nowinek technicznych o podłożu elektromechanicznym więc różnie to może być...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Lip 2017, 08:39

W niektórych miastach możesz się starać o darmowe parkowanie w płatnych strefach z racji tego, że samochód jest hybrydowy i jedyne co trzeba to się zarejestrować w urzędzie. Wg mnie kusząca opcja jak ktoś pracuje gdzieś w centrum.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

30 Lip 2017, 09:37

Jeśli auto na dłużej niż trzy lata to zdecydowanie Auris. Ale nawet po 3 latach taki Auris straci niewiele na wartości vs. Dacia.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

30 Lip 2017, 19:01

Panowie dzięki za wszystkie komentarze ;) Decyzja z hybrydą podjęta wstrzymam się na kilka lat. Co do mojego głównego pytania(wiem, że marudzę, ale wolę się radzić specjalistów - kto pyta nie błądzi podobno ;))

Nowadacia logan mcv w najwyżej wersji w lpg czy
Kia: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ford: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Renault: [link do oferty na Allegro wygasł]

Oczywiście do każdego doliczam założenie LPG.

Dzięki z góry
Masek
Nowicjusz