Kupno Samochodu

24 Lis 2013, 23:37

Witam :) Jestem tutaj nowy , miło dołączyć do waszego grona.

Zawsze jeździłem czyimś samochodem i o to nadszedł ten dzień. Zamierzam kupić sobie samochód do 13 tysięcy zł. Od razu powiem że nie jestem napalony ale sytuacja zmusza mnie bardzo szybko kupić samochód. Dlaczego? Ponieważ jestem studentem i mój plan w pewne dni jest dość okrutny:(.
Mam 2 konkretne oferty które rozpatruje i samochody naprawdę mi się podobają.
Z góry mówię że na oględzinach będę z mechanikiem i zechcemy zabrać pierw samochód do stacji kontrolnej żeby wsadzić go na podnośnik. 2 oferty które dostałem , jest to Mazda 6, 2004 r około 190 tysięcy zrobionych 2,0 Diesel 121km. , oraz BMW 320 E46 , z silnikiem 2,0 TDI 136KM Diesel.

Dużo dobrego słyszałem o Mazdzie , jedyne na nie jest temat Blachy w tej Mazdzie ale zabezpieczyć na zimę mogę. Natomiast o tym bmw osłuchałem się że wtryski padają że to strata pieniędzy ten samochód itd.. tylko czy tak naprawdę on się psuje tak notorycznie , czy jak się dba to się ma jak rzecze mój mechanik? Po prostu mam wrażenie że połowa tych komentarzy podchodzi od osób które kompletnie nie mają pojęcia o eksploatacji Diesela :).

Bardzo proszę was o wrozumialość i pomoc w wyborze, i jak powiedziałem muszę mieć ten wozik na szybko. Liczę na waszą pomoc :) Szerokości :)
Kougami
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 07 1991
Auto: Nie Posiadam
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2001

25 Lis 2013, 00:37

To nie dokładnie czytałeś o Mazdzie 6. Wpisz google 2.0 mzr-cd, poczytaj o zapieczonym smoku olejowym w tym silniku i w efekcie jego zatarciu. Mazda 6 jak najbardziej, ale w benzynie.
Chociaz za 13 tys to kupisz Mazde 6 z początku produkcji z przebiegiem powyżej 300 tys.
Albo bitą lub z korektą licznika.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

25 Lis 2013, 00:45

Nie musi tak być raczej we wszystkich? Więc który bardziej preferujesz? Czy coś popularnego w tej cenie co dostane powyżej 10 do 13 tysięcy. Ta mazda jest od znajomego który jest uczciwy ,nie bita wszystko z nią w najlepszym porządku :). Tak więc odpowiedz na pytanie :D które autko radzisz :)
Kougami
Nowicjusz

25 Lis 2013, 08:03

Mazda od znajomego czy nie to na pewno nie w dieslu bo to same kłopoty.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Lis 2013, 11:29

To jak jesteś studentem i masz tylko 13k to po co chcesz sobie strzelić już nawet nie w stopę ale w przyrodzenie?
Wybierasz auta których naprawa będzie kosztować połowę ich wartości a nawet zwykły serwis który przy starym aucie jest normą będzie 2x droższy od zwykłego beznzyniaka n/a.

Uzyj google wpisz sobie opinie o silniku Mazdy diesla albo o e46 i odwróconym rozrządzie a potem zapytaj byle jakiego mechanika za ile to zrobi.

Jak juz wyśilisz się troszeczkę nie czekając aż ktoś pomyśli za Ciebie łatwiej bedzie zadać konstruktywne pytanie tym bardziej że w tej kwocie można kupić bardzo dużo aut.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

25 Lis 2013, 15:14

Okej , rozumiem :). W takim razie nie widzę sensu żeby otwierać nowego tematu, jakie auta prócz tych które opisałem mogę kupić i będą one tanio serwisowane. Tzn żadne nie będą tanio ale naj taniej.
Kougami
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Oldsmobile F32 - historia zabytkowego samochodu
    Oldsmobile F32 to samochód osobowy produkowany przez amerykańską markę Oldsmobile w latach 1932-1933. Był to luksusowy model samochodu klasy średniej, który cieszył się popularnością ze względu na swoje wyposażenie, ...

25 Lis 2013, 16:22

Tanie w serwisie?
Opel Astra G 1.6 8v- silnik pancerny, multum części do tego samochodu, za 13k fajnie wyposażony egzemplarz, dobre silniki do gazu. Ewentualnie 1.7 DTI 75KM
Focus Mk1- dobre silniki benzynowe prócz 1.4 oraz fajne diesle TDDI Trzeba uwAżać na rdzę bo często atakuje (drzwi,progi,nadkola). Kupisz zdrowy, zakonserwujesz i będzie dobrze. Tanie częsci oraz trwałe. Za 13k super wyposażenie.
Corolla E11- najstarsza, najtrwalsza ale części kosztują trochę więcej niż do Focusa i Astry. Dobre silniki pod gaz. Za 10k kupisz dobrze wyposażony samochód a reszta na dobry gaz.
Punto II- samochód mniejszy, gorzej wykończony ale za to najmłodszy. Tanie części, dobry pod gaz oraz dobre diesle JTD. Szukaj przynajmniej 1.2 16v- benzyna
Daewoo Evanda- duży komfortowy samochód z super wyposażeniem i mocnymi silnikami, tanie części i dobre silniki pod gaz.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Lis 2013, 16:39

Tutaj ktoś ysłał mi wiadomość ze tanie czesci ma tez nissan i z tego co patrze to faktycznie :D
Kougami
Nowicjusz