Kupno samochodu z zabranym dowodem rejestracyjnym

09 Lis 2010, 17:08

Witam
Mam takie pytanko:Chcę kupić samochód od którego w wyniku wypadku został zabrany dowód. Jak wtedy wygląda proces kupna i rejestracji, jakie dokumenty powinienem otrzymać od sprzedającego?
witek2874
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

09 Lis 2010, 21:31

Było to już na forum , ale cóż powtórzmy to jeszcze raz .Napisze Ci jak ja to niedawno przerabiałem. A więc tak.......... sprzedający ma pokwitowanie zabranego dowodu z którego prawie nic nie wynika . W twoim interesie wskazane jest aby zarządać aby gostek dał Ci Zaświadczenie o wpisie pojazdu do ewidencji . Idzie ów jegomość do swojego WK , płaci 17 zł i dostaje taki papier . Na nim jest to co w DR i powód jego zatrzymania . Jest też również , jeśli była wydana karta pojazdu , jej numer ( ma Ci ją przekazać ) i są adnotacje urzędowe takie jak - gaz , hak , czy zastaw bankowy i kto jest właścicielem / wpółwłaścicielem . Sprawdzasz czy jest ważne OC ( ma dać Ci polise) . Jak wszystko jest w porządku , kupujesz .Kupiłeś , to w ciągu 14-tu dni idziesz do skarbówki . Na podstawie umowy, w moim przypadku karty pojazdu, opłacasz należny podatek . Z regóły płaci się od ceny rynkowej a nie od tego co na umowie.chyba że opłacisz rzeczoznawce i masz odpowiedni papier . Tu trzeba przekalkulować co się lepiej opłaca.Naprawiasz auto nie zapominając o tych 30-tu dniach na załatwienie ubezpieczenia OC ( może być wcześniej , trzeba patrzeć na date zakończenia umowy ).
Po naprawie robisz stosowny przegląd na SKP i odbierasz dowód rejestracyjny- oczywiście tam gdzie był zarejestrowany pojazd . Jeśli masz daleko możesz to załatwić korespondencyjnie . Warunek jest jeden - poprzedni właściciel musi zgłosić sprzedaż tego auta na Twoją osobe . Teraz masz wszystko aby dokonać rejestracji. Gdybym coś pominął to niech mnie ktoś poprawi .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

09 Lis 2010, 22:52

bonifacy napisał(a): odbierasz dowód rejestracyjny

Po odbiorze DR zgłaszasz się ponownie na SKP zeby diagnosta dokonal wpis z przeglądu i wtedy azymut do Twojego WK...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Lis 2010, 18:37

wielkie dzięki chłopaki o taką wypowiedź mi chodziło, bardzo pomocne

[ Dodano: 12 Listopad 2010, 12:39 ]
sory że post pod postem, ale okazało się że sprzedający nie przerejestrował samochodu i jeździł rok na tablicach poprzedniego właściciela i jeszcze jak go kupował to robił to za pośrednictwem komisu. I co muszę teraz zrobić żeby go zarejstrować
witek2874
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

16 Lis 2010, 22:38

robisz to co wyżej ale po dowód rejestracyjny zgłaszasz się do urzędu gdzie to było zarejestrowane ostatnio.
Urząd wyda Ci dowód rejestracyjny jak będziesz miał:
- komplet umów kupna od tego co w dowodzie rejestracyjnym do Ciebie
- ważne OC
- ważne badanie techniczne
- ten co jest w dowodzie zgłosił sprzedaż i wszystko się zgadza.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spokojna emerytura sportowych legend Toyoty
    Zdjęcia tego auta obiegły ostatnio strony poświęcone sportom motorowym. Toyota Supra czwartej generacji, która jeszcze w 1999 roku brała udział w wyścigach japońskiej serii, teraz niszczeje pod jednym z warsztatów. ...
    Lexus UX z pióropuszem. Kolejny nietypowy projekt
    Brytyjski oddział Lexusa zorganizował nietypowy konkurs. W ramach akcji Lexus Design your own Tattooed Car każdy mógł zaprojektować własną grafikę, która miała szansę trafić na nadwozie crossovera UX. Wygrał ...