Kupno Seat Ibiza 1,4 automat 2002r. Prośba o radę opinię

04 Wrz 2013, 14:23

Witam,
Interesuje mnie, a właściwie moją żonę, ten samochód.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Byłem dziś, oglądałem - podoba nam się jak na ten przedział.
Skrzynia biegów chodzi płynnie, hamulce spoko, odpalił też po jakimś pobycie OK, klima działa.... coś mnie niepokoi przy układzie kierowniczym - niby chodzi dobrze ale dźwięki wydaje - wiem że czasami to nie jest jakiś straszny objaw - że tam może być i już. Druga sprawa to dźwięk silnika - niby pracuje równo, wchodzi na obroty płynnie ale slychać na biegu jałowym jakby głośną pracę zaworów - takie miarodajne tykanie. Tutaj podobna prośba - czy to oznacza jakieś problemy większe czy może regulacja i trochę żona nim jeszcze poszaleje?
Z góry dzięki,
Pozdrawiam,
Przemek
krzemo77
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: AUDI A6 3,0 TDI

05 Wrz 2013, 12:11

możliwe, ze to tykanie to z pochłaniacza par paliwa. Co do wspomy to trudno powiedzieć. Możliwe ze pompa ma dosc, a może po prostu tak jest. U mnie w golfie4 w bliźniaczej jednostce 1.4 16V 75KM pompa od wspomy buczy jak ch...a, ale buczy tak juz 5rok i nic sie nie dzieje.
Waqa
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 21 06 2008
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Bora i Golf 4
Silnik: AJM, AKQ
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć oszczędnie hybrydą?
    Jest stale rozwijana i zdaniem wielu stanowi złoty środek między bezemisyjną jazdą, a swobodą typową dla aut spalinowych. Technologia hybrydowa od lat jest czymś więcej niż tylko ciekawostką i pozwala oszczędzać kierowcom ...