Kupno Skody Fabii/Octavii, ale z jakim silnikiem???

28 Lis 2012, 13:14

Witam
Planuję niedługo zakup salonowej Skody Fabii/Octavii (jeśli się uda finansowo). Mam pytanie: Z jakim dokładnie silnikiem warto kupić te samochody? Myślę że maximum mocy to będzie 1,4 - 85km lub trochę więcej. Nie znam się na tym za bardzo.
Czy warto kupić Skodę Fabię z najsłabszym silnikiem 1,2 (60 km)?
Kryteria to: bezawaryjność, oszczędność. Nie zależy mi na wielkich osiągach, tak żeby wyciągał 150 km na autostradzie.
Jakie silniki polecacie, a jakich unikać?

ps. Preferuję raczej benzynowe (tańszy zakup).

Proszę o pomoc. POZDRAWIAM!!!
ernie1234
Nowicjusz

Auto: opel vectra

09 Gru 2012, 07:50

Po mimo tego że sam mam Fabie nie poleciłbym Ci tego auta. A dlaczego? Już Ci to wyjaśniam
1.0 50KM – Totalne nieporozumienie, jazda takim samochodem to zwykła męka. Przyspieszenie do „setki” w prawie 22 sekundy. Pod żadnym względem nie warto interesować się tym silnikiem. Plus jest taki, że silniki te nie były oferowane w Polsce. Najczęściej są to egzemplarze z prywatnego importu.

1.2 64KM – trochę większa moc niż w podstawowym wariancie, jednak nie jest to jeszcze na tyle duży przyrost, żeby swobodnie się przemieszczać. Spalanie na poziomie 7 litrów jest zdecydowanie za duże. Nie polecam.

1.4 60/68KM – Pomimo zwiększonej pojemności jeszcze nie ma poprawy. Te dwa silniki znane są z wcześniejszych modeli Skody, chociażby Favorit. Szereg usterek tego silnika sprawia, że należy się dobrze zastanowić zanim kupimy Fabię z tym silnikiem. Pojawiają się problemy z układem chłodzenia, co powoduje przegrzanie silnika. Zdarza się, że efektem tego jest wypalenie uszczelki pod głowicą. Jeżeli samochód jeździ w większości po mieście, należy wymieniać łańcuch rozrządu razem z kołami co 50 000 kilometrów. Zaletą tego jest jedynie to że bez problemu można założyć instalacje gazową.

Natomiast o Octavii nie będe się wypowiadał bo po prostu dużo o niej nie wiem dlatego też polecam przeczytać ten artykuł ;)
http://www.autocentrum.pl/skoda/octavia/
Stworek
Początkujący

Miejscowość: Mława
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.4 8v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

23 Sie 2013, 09:24

Ja mam Fabię w benzynie, 1,2 i nie narzekam na spalanie. 7 litrów to wychodzi ale zimą w mieście, albo latem z klimatyzacją. W mojej Skodzie 5 w trasie i 5,5-6 w mieście przy oszczędnej jeździe. Może dlatego że nie mam ciężkiej nogi, biegi zmieniam najpóźniej przy 30 obrotach.
Kupiłem ją jakiś miesiąc temu ale już zrobiłem ponad 1000 km. Naprawdę nie jest tak strasznie jak piszą...
seba7
Obserwowany

Auto: Skoda Fabia
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

08 Mar 2014, 20:58

Faktycznie jakbyś chciał już kupić Fabię to tylko 1.9 Tdi jeżeli chcesz diesla.
Mam 1.4 Tdi 75 KM 2005 r. i na autostradzie powyżej 150km/h jest bardzo głośno w środku, dosyć wysokie obroty i brakujący 6 bieg. Ale zalety Fabi to stalowe zawieszenie, tani rozrząd płaciłem 600zł z pompą.
Skody Octavi nie miałem ale od dwóch osób słyszałem, że 1.8 w benzynie lepsza od 1.9 Tdi.
Spalanie: 1.4 Tdi zimą z włączonym na maks. ogrzewaniem w mieście czy poza nie przekroczyło 5l, również na autostradzie. Co do 1.9 Tdi to chyba nieco więcej.
Mimo, że mam wersję Ambient + to w środku jak to w tamtych latach szału nie ma.
dreamer
Początkujący

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 22 01 2013
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Volkswagen Jetta
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

30 Wrz 2015, 08:58

Posiadam Octavię II po lifcie z 2010r. Silnik 1,6 MPI @102KM LPG.
Ogólnie ok, mogłoby mieć więcej mocy ale bardziej wole większą trwałość.
Komfort jazdy bardzo dobry, nie jest to limuzyna ale wygodny samochód i przyjemny w prowadzeniu.
Spalanie na LPG 9,5-10l/100km w Krakowie w godzinach średniego ruchu ulicznego. Przy obecnych cenach gazu uważam, że koszt eksploatacji bardzo przyjemny.
ziutekzawisza
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 10 2004
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Skoda Octavia II Lift Kombi
Silnik: 1,6 MPI 102KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2010

13 Sty 2020, 12:55

Moim zdaniem zawsze zakup auta to kwestia indywidualna. Chociaż można sprawdzić chociażby "jak się prowadzi" i czy generalnie czujemy się w danym samochodzie komfortowo wybierając np. na jazdę próbną. Sam się nad tym zastanawiam i planuję wybrać się do Salonu Krotoski Częstochowa przy Makuszyńskiego. Może znajdę coś fajnego dla siebie, przy odpowiednim finansowaniu, powinienem ogarnąć temat.
mareknowak
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 03 1980
Auto: Mercede
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS - limuzyna do dyspozycji Agnieszki Radwańskiej
    Lexus Polska, przy wsparciu Lexus Europe - podpisał umowę partnerską z Agnieszka Radwańska na rok 2013. Logo Lexus będzie widniało na tenisowym stroju Agnieszki Radwańskiej w wszystkich turniejach Wielkiego Szlema, turnieju ...
    Testy systemu zdalnego sterowania samochodem - Audi
    Praktyczne testy systemu zdalnego sterowania samochodem, przeprowadzone przez Audi przed trzema tygodniami na targach Consumer Electronics Show (CES) w Las Vegas, spotkały się z dużym zainteresowaniem. Teraz producent po ...