Kupno sprowadzonego auta - ryzyko?

13 Lut 2009, 17:47

Mam dylemat. Otoz jestem zainteresowana kupnem samochodu sprowadzonego z Niemiec. Facet (osoba prywatna), ktory sprowadzil ten samochod (tez od osoby prywatnej w Niemczech) chce mi go sprzedac, ale w papierach nie bedzie nigdzie jego danych, ja zostaje wlascicielka zaraz po tym wlascicielu z Niemiec. To zastrzegl sobie ten mezczyzna u ktorego chce to autko kupic. Czy to normalna procedura?
Kupuje po raz pierwszy samochod i po raz pierwszy z zagranicy. Wiem, ze oplaty beda wyzsze, na to moge przystac, ale obawiam sie, dlaczego on zastrzegl ze nie bedzie go nigdzie w papierach?
Jakie ryzyko wiaze sie z zakupem samochodu sprowadzonego z zagranicy od osoby prywatnej?
Samochod zamierzamy sprawdzic w stacji kontroli, ale tam nie sprawdzimy czy ma "czyste" papiery.
Powiedzcie prosze, co sie wiaze z taka procedura i czy to jest bezpieczne??
magari
Nowicjusz

13 Lut 2009, 19:10

Ja kupowałem na tych samych zasadach tylko że osoba u której kupowałem auto wykupiła mi ubezpieczenie żebym mógł dojechac autem do domu. A gosc dlatego mówi zeby go nie było w papierach bo prawnie masz 5 dni od daty sprowadzenia na oclenie a auto stoi pewno dłuzej a tak to Ty kupujesz od niego (pod warunkiem że ma wszytskie dokumety z niemiec) i na umowie wpisujesz siebie i jakas date i od tej daty bedziesz miała 5 dni na udanie sie do urzedu celnego.

Moge Ci jeszcze doradzic tak jak mi doradzili że jak bedziesz jechac na przeglad to jedz bez tablic wtedy w tych papierach od diagnosty jest napisane że nie było tablic i łatwiej jest zarejestrowac. No i w dalszym załatwianiu pisz, że auto przyjechało na lawecie a nie o własnych siłach.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

14 Lut 2009, 01:23

magari napisał(a):Mam dylemat. Otoz jestem zainteresowana kupnem samochodu sprowadzonego z Niemiec. Facet (osoba prywatna), ktory sprowadzil ten samochod (tez od osoby prywatnej w Niemczech) chce mi go sprzedac, ale w papierach nie bedzie nigdzie jego danych, ja zostaje wlascicielka zaraz po tym wlascicielu z Niemiec. To zastrzegl sobie ten mezczyzna u ktorego chce to autko kupic. Czy to normalna procedura?
Kupuje po raz pierwszy samochod i po raz pierwszy z zagranicy. Wiem, ze oplaty beda wyzsze, na to moge przystac, ale obawiam sie, dlaczego on zastrzegl ze nie bedzie go nigdzie w papierach?
Jakie ryzyko wiaze sie z zakupem samochodu sprowadzonego z zagranicy od osoby prywatnej?
Samochod zamierzamy sprawdzic w stacji kontroli, ale tam nie sprawdzimy czy ma "czyste" papiery.
Powiedzcie prosze, co sie wiaze z taka procedura i czy to jest bezpieczne??

Czyli ,jezeli dobrze cie zrozumialem, podpisujesz umowe, z Niemcem(oficjalnym poprzednim wlascicielem auta). Mowiac doslownie falszujesz umowe - wiem ze to powszechna praktyka, ale nie zmienia to faktu, ze to oszustwo. A facet ktory ci to auto sprzedaje nie chce byc w umowie, zeby nie musial placic podatku i akcyzy, a w razie jakichs roszczen z twojej strony, tez nic nie zrobisz, bo nie bedziesz miala zadnych podstaw prawnych( tzn bedziesz miala jedynie sfalszowana umowe kupna )

PrezesArtek napisał(a):
Moge Ci jeszcze doradzic tak jak mi doradzili że jak bedziesz jechac na przeglad to jedz bez tablic wtedy w tych papierach od diagnosty jest napisane że nie było tablic i łatwiej jest zarejestrowac. No i w dalszym załatwianiu pisz, że auto przyjechało na lawecie a nie o własnych siłach.

To ciekawe co piszesz. Dlaczego mialy by byc jakies problemy z zarejestrowaniem auta dlatego ze ma tablice? Ja jechalem na przeglad z niemieckimi tablicami i nie mialem z tego powodu zadnych problemow przy rejestracji .
thomas83
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: DE

14 Lut 2009, 10:23

Mowiac doslownie falszujesz umowe - wiem ze to powszechna praktyka, ale nie zmienia to faktu, ze to oszustwo. A facet ktory ci to auto sprzedaje nie chce byc w umowie, zeby nie musial placic podatku i akcyzy, a w razie jakichs roszczen z twojej strony, tez nic nie zrobisz, bo nie bedziesz miala zadnych podstaw prawnych( tzn bedziesz miala jedynie sfalszowana umowe kupna )

Wlasnie o to mi chodzilo.. po przemysleniu wycofuje sie z tej transakcji, poszukam czegos w Polsce, najlepiej po I wlascicielu, tak bedzie najbezpieczniej :)
dzieki!
magari
Nowicjusz

14 Lut 2009, 16:50

magari napisał(a):
Mowiac doslownie falszujesz umowe - wiem ze to powszechna praktyka, ale nie zmienia to faktu, ze to oszustwo. A facet ktory ci to auto sprzedaje nie chce byc w umowie, zeby nie musial placic podatku i akcyzy, a w razie jakichs roszczen z twojej strony, tez nic nie zrobisz, bo nie bedziesz miala zadnych podstaw prawnych( tzn bedziesz miala jedynie sfalszowana umowe kupna )

Wlasnie o to mi chodzilo.. po przemysleniu wycofuje sie z tej transakcji, poszukam czegos w Polsce, najlepiej po I wlascicielu, tak bedzie najbezpieczniej :)
dzieki!

Jest sporo firm, a nie "przydomowych" handlarzy, którzy sprzedają normalnie, legalnie, robią wszelkie opłaty itd. Wiadomo, że auto jest wtedy trochę droższe niż od takiego handlarza "widmo", ale wszystko jest legalnie, ma ręce i nogi. Nawet wtedy auto wychodzi trochę taniej niż z polskiego salonu.

P.S. Proszę zobaczyć na moją firmową stronę, że da się wszystko legalnie... :)
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

14 Lut 2009, 18:23

thomas83 napisał(a):To ciekawe co piszesz. Dlaczego mialy by byc jakies problemy z zarejestrowaniem auta dlatego ze ma tablice? Ja jechalem na przeglad z niemieckimi tablicami i nie mialem z tego powodu zadnych problemow przy rejestracji .

Nie to że miały by byc problemy tylko ze bez tablic jest mniej formalnosci.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Automatyczny system wzywania pomocy po wypadku
    Toyota, Lexus i Honda biorą udział w pilotażowym programie w Japonii, którego zadaniem jest automatyczne wezwanie pomocy, kiedy dochodzi do wypadku. Nowością w stosunku do tego rodzaju systemów działających w różnych częściach ...

14 Wrz 2014, 17:46

Ryzyko jest wtedy jak kupuje się z niewiadomego źródła. Ja znam jedną uczciwą firmę - AutoOrder, która sprowadza auta, sprawdzi wszystko od A do Z, można nawet z przedstawicielem pojechać do Niemiec na miejsce i samemu zobaczyć auto przed sprowadzeniem.
Maniak1
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Skoda
Silnik: 1,9 sdi
Paliwo: Diesel

14 Wrz 2014, 22:32

PrezesArtek napisał(a):Moge Ci jeszcze doradzic tak jak mi doradzili że jak bedziesz jechac na przeglad to jedz bez tablic wtedy w tych papierach od diagnosty jest napisane że nie było tablic i łatwiej jest zarejestrowac
Przeglądy bez tablic rej.skończyły się juz 2 lata temu.Owszem mogę wpisać w zaświadczeniu brak TR i wynik negatywny.Wtedy idziesz z dokumentami do WK i dostajesz PC oraz tablice czasowe.Ponowny przyjazd do SKP,wynik pozytywny i azymut do WK... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

14 Wrz 2014, 22:35

Ps.Tablice rej.takiego samochodu muszą byc zgodne z DR....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014