REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Wezyrro napisał(a):napisz po co Ci taki wynalazek, potrzebny jest?, może dla lansu ?
Wezyrro napisał(a):to jak tylko Ci się podoba to bierz pan śmiało, awaryjnośc jak dbasz to mała, bez lpg na jakieś 17 litrów bądź gotowy w trybie mieszanym. Dużo tanich części z anglików do II jest. I fajnie się jeździ, zarówno szutry i inne takie jak i autostrada. Manual wyjątkowo nie fajny do miasta
lepsiejszy aftomatWezyrro napisał(a): Manual wyjątkowo nie fajny do miasta
stare japończyki nie mają problemów z koroząpiotrekk1984 napisał(a):wszystko fajnie tylko roczniki stare a jak w nich jest z korozją maja taki problem jak corolla i inne Japończyki
Karson napisał(a):po kolei. mechanizm różnicowy jest w każdym moście.
blokada może być tego mechanizmu w postaci automatycznej (lsd, torsen itd) oraz pełna (ARB, oryginalne fabryczne itd).
LSD to taka częściowa blokada - bardziej działa na psyche niż w terenie![]()
pełne blokady mostów ma fabrycznie niewiele aut - patrol, pajero.
każda blokada blokuje oba koła jednej osi tak, że idzie na nie ta sama siła (moment obrotowy) ale:
częściowa blokada przy dużej różnicy przyczepności podłoża (np jedno koło stoi na asfalcie, drugie na trawie) odpuści i przeniesie część momentu na koło o gorszej przyczepności.
pełna blokada cały czas przenosi ten sam moment obrotowy na oba koła.
nie mylić blokady mostów z blokadą centralnego mechanizmu różnicowego!
Wezyrro napisał(a):a ja jedynie mogę Ci przytoczyc słowa kolegi @Karsona bo nie chce mi się samemu pisac , mam nadzieje, że Pan moderator się nie pogniewa, dobrze wyjaśnia o co kaman, a temat był niedawno, więc wystarczyło wpisac w opcję szukaj albo googla użyc![]()
Karson napisał(a):po kolei. mechanizm różnicowy jest w każdym moście.
blokada może być tego mechanizmu w postaci automatycznej (lsd, torsen itd) oraz pełna (ARB, oryginalne fabryczne itd).
LSD to taka częściowa blokada - bardziej działa na psyche niż w terenie![]()
pełne blokady mostów ma fabrycznie niewiele aut - patrol, pajero.
każda blokada blokuje oba koła jednej osi tak, że idzie na nie ta sama siła (moment obrotowy) ale:
częściowa blokada przy dużej różnicy przyczepności podłoża (np jedno koło stoi na asfalcie, drugie na trawie) odpuści i przeniesie część momentu na koło o gorszej przyczepności.
pełna blokada cały czas przenosi ten sam moment obrotowy na oba koła.
nie mylić blokady mostów z blokadą centralnego mechanizmu różnicowego!
[ Dodano: Pią Gru 04, 2009 17:56 ]
ps jak się @pocieszny nudzisz to looknij sobie do działu car audio tam kontynuuję pechową walkę z radiemna razie 1:0 dla maszyny