Kupno uszkodzonego samochodu a rejestracja

05 Kwi 2022, 17:45

Witam.
Otóż przymierzam się do zakupu BMW E34 z silnikiem po UPG i brakiem elementów karoserii (drzwi, błotniki).
Samochód nie posiada ważnego przeglądu ani OC.
Co w sytuacji gdy kupię samochód i nie zdąże z naprawą przed upływem 30 dni?
Baal
Nowicjusz

• 06 Kwi 2022, 10:12

Baal napisał(a):Samochód nie posiada ważnego przeglądu ani OC.
    W przypadku OC na umowie trzeba napisać wyraźnie że samochód go nie posiadał i podać datę zakupu. Wtedy wskazujesz że do tej daty za OC odpowiada poprzedni właściciel, a Ty wykupując ją z dniem zakupu samochodu jesteś czysty.

Z przeglądem to trochę inna sytuacja. Tu nie bardzo jest jak to obejść. Bo nawet jak wystąpisz o czasową rejestrację i dostaniesz tymczasowe tablice to i tak powinieneś auto zarejestrować w ciągu 30 dni ale beż ważnego przeglądu tego nie zrobisz.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Kwi 2022, 15:00

Czyli lepiej znaleźć samochód w agonii, ale by tylko miał ważny przegląd?
    Jak rozumiem nawet jeśli kupiłbym trupa, ale ma przegląd to problemu z przerejestrowaniem nie ma żadnego?
    Baal
    Nowicjusz

06 Kwi 2022, 15:19

Baal napisał(a):ale ma przegląd to problemu z przerejestrowaniem nie ma żadnego?
    Wszystko się zgadza tak jak piszesz.... :ok:
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

06 Kwi 2022, 15:26

Niestety takie przepisy. Moim zdaniem powinna tu być jakaś furtka dla kupującego uszkodzone auto tak żeby można było zarejestrować np. bez prawa poruszania się po drogach, a przegląd wykonać za jakiś czas. Wtedy zaktualizować dane.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Kwi 2022, 16:45

Dobra, dziękuje bardzo za pomoc :D
    Baal
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

700 tysięcy aut elektrycznych na koniec 2017 r. w UE
      Ponad 200 tysięcy pojazdów elektrycznych zostanie zarejestrowanych w UE w 2017 r. Ogólna liczba aut z napędem elektrycznym poruszających się po drogach Starego Kontynentu może wynieść 700 tysięcy – prognozuje ...

06 Kwi 2022, 19:01

Rokiko napisał(a):Niestety takie przepisy. Moim zdaniem powinna tu być jakaś furtka dla kupującego uszkodzone auto tak żeby można było zarejestrować
    Z tymi przepisami nie idzie się połapać. Inna kwestia czy urzędy nie naginają ich i nie tak interpretują . W zeszłym roku nabyłem auto w spadku . Zgodnie z literą prawa nie przerejestrowałem na siebie przez pół roku od daty nabycia aż je zezłomowałem . W ciągu tych ustawowych 30 dni złożyłem na kancelarię zawiadomienie o nabyciu pojazdu z odpowiednimi załącznikami . To pani z urzędu tak mi doradziła że po co ma pan wydawać kasę na przerejestrowanie . Dopełni pan ustawowy obowiązek poprzez zgłoszenie nabycia pojazdu . Potem może go pan sprzedać , zezłomować lub jednak przerejestrować w póżniejszym czasie . Przy składaniu zawiadomienia nikt się nie pytał czy OC i przegląd jest ważny. Aż zadzwonię do mojego WK co w przypadku jeśli kupię uszkodzone auto z nieważnym przeglądem i nie naprawię przez jakieś trzy miesiące . Czy wystarczy jak wyżej dla tych 30 dni złożyć niezwłocznie wniosek o nabyciu pojazdu i potem je przerejestrować ? . Jak nie to jak to widzi urząd ?
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi

07 Kwi 2022, 07:20

Kupujesz takie auto, płacisz odrazu OC, zgłaszasz nabycie i wszystko jest ok
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Kwi 2022, 08:22

Baal napisał(a):Co w sytuacji gdy kupię samochód i nie zdąże z naprawą przed upływem 30 dni?

Nic :ok:

Jest tak jak Kao napisał. Dowiedz się o rejestrację czasową zanim naprawisz auto.
    szybki
    Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
    Auto: Toyota
    Typ: Sport/Coupe

07 Kwi 2022, 21:52

szybki napisał(a):Jest tak jak Kao napisał. Dowiedz się o rejestrację czasową zanim naprawisz auto.
    Ty piszesz o rejestracji czasowej a takowej chyba nie ma .Kao pisał
    Kao napisał(a): zgłaszasz nabycie
    co nie jest jednoznaczne z rejestracją pojazdu . Z tym że co gdzieś tam , coś tam niektóre wydziały WK sobie interpretują że zgłoszenie nabycia jest równoważne z rejestracją . A dzwoniłem dzisiaj do mojego WK i pani skierowała mnie na inny nr telefonu bo nie jest kumata w tym temacie . No cóż zadzwonimy jutro :mrgreen:
    bonifacy
    Stały forumowicz

08 Kwi 2022, 14:46

Więc tak . Jest obowiązek zawiadomienia o nabyciu auta . Na dzień dzisiejszy jest na to czas 60 dni .Kiedy będzie znowu 30 dni urząd nie wie Tutaj do zawiadomienia dołączamy kopię dokumentu zakupu czy nabycia. Przerejestrować auto na siebie możemy wykonać za np. pół roku , rok.... Nie ma ustawowego terminu . To tyczy się aut już zarejestrowanych w kraju . Co ciekawe po złożeniu zawiadomienia a przed przerejestrowaniem pojazd możemy sprzedać czy zezłomować. Odnośnie tematu to kupujemy wrak , zawiadamiamy WK że nabyliśmy , naprawiamy bez presji na czas , po naprawie wykonujemy przegląd na SKP i azymut ponownie do WK celem zarejestrowania. Pomijam kwestię OC bo już było o tym konkretnie , pomijam sposób dostarczenia auta na SKP bez ważnego przeglądu bo o to nie pytałem.
    bonifacy
    Stały forumowicz

08 Kwi 2022, 15:12

bonifacy napisał(a):pomijam sposób dostarczenia auta na SKP bez ważnego przeglądu bo o to nie pytałem.
    W tym temacie to jak byś nie zrobił to może być żle lub dobrze a mianowicie:
    1/ zgodnie z przepisami to autko należy dostarczyć na lawecie....
    2/ zgodnie z życie to przyjeżdzali na kołach bez ważnego przeglądu,tablic rejestracyjnych itp. Niestety przepisy sobie a życie sobie....
    Ps.nie wnikam w szczegóły typ spotkanie z smerfami na drodze i wynikające z tego konsekwencje..... :!:
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2014

08 Kwi 2022, 18:32

Migi60 napisał(a):1/ zgodnie z przepisami to autko należy dostarczyć na lawecie....
    Niekoniecznie . Można złożyć wniosek do WK o czasowe pozwolenie do 30 dni ( nazywane urzędowo czasową rejestracją ). We wniosku wpisać cel - jazda na przegląd . Zdeponować dotychczasowe tablice , pobrać czerwone i jazda . Aha i zapłacić 62 złocisze . To wyczytane z neta.
    bonifacy
    Stały forumowicz

08 Kwi 2022, 20:16

bonifacy napisał(a):To wyczytane z neta.

Dokładnie tak jest. Teraz z tego skorzystałem.
    Auto nie miało przeglądu a mogłem spokojnie jeździć.
    szybki
    Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
    Auto: Toyota
    Typ: Sport/Coupe