REKLAMA
Witam.
Otóż przymierzam się do zakupu BMW E34 z silnikiem po UPG i brakiem elementów karoserii (drzwi, błotniki).
Samochód nie posiada ważnego przeglądu ani OC.
Co w sytuacji gdy kupię samochód i nie zdąże z naprawą przed upływem 30 dni?
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
W przypadku OC na umowie trzeba napisać wyraźnie że samochód go nie posiadał i podać datę zakupu. Wtedy wskazujesz że do tej daty za OC odpowiada poprzedni właściciel, a Ty wykupując ją z dniem zakupu samochodu jesteś czysty.Baal napisał(a):Samochód nie posiada ważnego przeglądu ani OC.
Wszystko się zgadza tak jak piszesz....Baal napisał(a):ale ma przegląd to problemu z przerejestrowaniem nie ma żadnego?
Z tymi przepisami nie idzie się połapać. Inna kwestia czy urzędy nie naginają ich i nie tak interpretują . W zeszłym roku nabyłem auto w spadku . Zgodnie z literą prawa nie przerejestrowałem na siebie przez pół roku od daty nabycia aż je zezłomowałem . W ciągu tych ustawowych 30 dni złożyłem na kancelarię zawiadomienie o nabyciu pojazdu z odpowiednimi załącznikami . To pani z urzędu tak mi doradziła że po co ma pan wydawać kasę na przerejestrowanie . Dopełni pan ustawowy obowiązek poprzez zgłoszenie nabycia pojazdu . Potem może go pan sprzedać , zezłomować lub jednak przerejestrować w póżniejszym czasie . Przy składaniu zawiadomienia nikt się nie pytał czy OC i przegląd jest ważny. Aż zadzwonię do mojego WK co w przypadku jeśli kupię uszkodzone auto z nieważnym przeglądem i nie naprawię przez jakieś trzy miesiące . Czy wystarczy jak wyżej dla tych 30 dni złożyć niezwłocznie wniosek o nabyciu pojazdu i potem je przerejestrować ? . Jak nie to jak to widzi urząd ?Rokiko napisał(a):Niestety takie przepisy. Moim zdaniem powinna tu być jakaś furtka dla kupującego uszkodzone auto tak żeby można było zarejestrować
Ty piszesz o rejestracji czasowej a takowej chyba nie ma .Kao pisałszybki napisał(a):Jest tak jak Kao napisał. Dowiedz się o rejestrację czasową zanim naprawisz auto.
co nie jest jednoznaczne z rejestracją pojazdu . Z tym że co gdzieś tam , coś tam niektóre wydziały WK sobie interpretują że zgłoszenie nabycia jest równoważne z rejestracją . A dzwoniłem dzisiaj do mojego WK i pani skierowała mnie na inny nr telefonu bo nie jest kumata w tym temacie . No cóż zadzwonimy jutroKao napisał(a): zgłaszasz nabycie
W tym temacie to jak byś nie zrobił to może być żle lub dobrze a mianowicie:bonifacy napisał(a):pomijam sposób dostarczenia auta na SKP bez ważnego przeglądu bo o to nie pytałem.
Niekoniecznie . Można złożyć wniosek do WK o czasowe pozwolenie do 30 dni ( nazywane urzędowo czasową rejestracją ). We wniosku wpisać cel - jazda na przegląd . Zdeponować dotychczasowe tablice , pobrać czerwone i jazda . Aha i zapłacić 62 złocisze . To wyczytane z neta.Migi60 napisał(a):1/ zgodnie z przepisami to autko należy dostarczyć na lawecie....