23 Sty 2015, 15:52
Mam zamiar sprzedać swoje obecne auto (Renault Megane Scenic 2.0, 1999) i zakupić inne (używane). Jestem amatorem w tej kwestii, dlatego chciałbym zapytać innych doświadczonych forumowiczów. Jakiego auta szukać?
Budżet: do 12 000 zł.
Jeśli chodzi o użytkowanie:
- jestem muzykiem, więc dosyć często jeżdżę w dalsze trasy (czyli jak najmniejsze spalanie na dłuższych trasach);
- pracuję 100 km od swojego miejsca zamieszkania, dojeżdżam tam średnio 2x w tygodniu, więc jak wyżej;
- po mieście jeżdżę sporadycznie;
- interesuje mnie raczej nadwozie Combi, ponieważ w związku ze swoim zawodem zdarza mi się przewozić duże ładunki (sprzęt, instrumenty);
- nie wiem na ile to możliwe, ale wolałbym nie przerzucać się na mniejszy silnik, czyli co najmniej 2.0, ewentualnie 1.9.
Oprócz tego pytanie jak się ma sytuacja z LPG i Dieslem? Teraz Scenica mam z LPG, różnica w cenie jest widoczna, ale słyszałem że na dłuższe trasy lepszy jest Diesel.
Moje pytanie dotyczy przede wszystkim sugestii na temat modeli marek. Nasłuchałem się wiele informacji, że ta marka jest bardzo awaryjna, do tamtej są drogie części i często się psuje, inna znowu rzadko się psuje, ale jak już, to się wydaje fortunę na naprawy. Liczę na cenne informacje i rady, za które z góry dziękuję.