Kupno używanego auta

19 Mar 2009, 21:08

Proszę o poradę.Mam zamiar kupić używany samochód a nie będąc fachowcem od spraw technicznych mam pytanie.Na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu auta.
Co bezwzględnie wymienić już po nabyciu pojazdu.Słyszałem że wymienia się wszystkie płyny i olej oraz rozrząd.Może moje pytanie wyda się naiwne ale płacąc wszystkie swoje oszczędności za auto chciałbym lać paliwo i jeździć a nie odwiedzać co chwilę mechanika.
A może znacie uczciwych handlarzy używanych samochodów.
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
swistak57
Nowicjusz

19 Mar 2009, 21:18

uczciwy handlarz??? ciezks sprawa xD ja proponuje poszukać u osób prywatnych niz u handlarzy.jesli pisze w ogloszeniu ze nie był bity to sprawdz to, np. czy odciec koloru jest wszedzie taki sam, sprawdz rowniez szyby czy kazda ma ten sam opis z tą samą datą, jesli jedna jest nowsza data to wiadomo ze szyba byla wymieniana,sprawdz szpary pomiedzy roznymi elementami czy sa rowne z obu stron.a co do wymian to po kupnie auta nalezy wymienic płyny, olej, rozrzad (ale nie koniecznie) ogumienie jest jest zużyte, filtry.to chyba na tyle.majać przykladowo 5 tysiecy na auto trzeba sie liczyc ze minimalnie tysiac pojdzie na te wlasnie wymiany.dlatego nalezy kupic auto tansze.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

20 Mar 2009, 16:52

Dodatkowo przed podpisaniem umowy,warto poświęcić około 80 zł i pojechać na stację diagnostyczną na przegląd przedzakupny(np. na giełdzie w Mysłowicach robią taki przegląd i kosztuje to 80 zł).Diagnosta sprawdzi,czy na obecną chwilę samochód jest sprawny technicznie,czyli czy przeszedłby przeglądtechniczny.Dodatkowo powie,czy samochód miał poważny wypadek(po oględzinach płyty podłogowej) i powie też,co w najbliższym czasie będzie trzeba wymienić.Sprawdzi też,czy numery identyfikacyjne nie są podrobione.
Jeżeli kupujesz autko np. od osoby prywatnej,to jedz na stację diagnostyczną,taką,która ty chcesz,a nigdy nie na tą,co zaproponuje ci sprzedający - może on mieć na tej stacji np. kolegę,który powie,że autko jest ok,a w rzeczywistości będzie inaczej.Tak samo jak kupujesz auto z komisu(lepsze to niż kupowanie na giełdzie,ponieważ zazwyczaj komis zanim kupi od kogoś samochód,to jest on sprawdzany w rejestrze samochodów kradzionych i jest na to dokument.Dodatkowo,zazwyczaj komis przed kupnem sprawdza stan techniczny samochodu i jest większa szansa,że autko jest sprawne,co nie zwalnia nas od ostrożności i pojechania na taki przegląd.
No i oczywiście trzeba sprawdzić,czy wszytkie dane samochodu na umowie są zgodne z danymi na umowie.
Na forum jest temat o tym,jak kupować samochody.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Mar 2009, 18:01

Dzięki Wam za odpowiedź. :)
swistak57
Nowicjusz

22 Mar 2009, 21:05

Jeszcze jedna złota myśl...
Jak nie znasz się na autach,to nie kupuj auta samemu..!
Poproś kogoś kto się zna o pomoc. Poza tym warto podejśc do warsztatu i zapytac się czy odpłatnie obejrzy auto które chcesz kupic,pózniej zapytac sprzedającego czy na taki przeglądzik się zgadza, Jeśli odmówi,to ma coś do ukrycia i należy odpuścic sobie to auto.
:wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...