Kupno używanego auta z LPG

23 Sty 2015, 17:13

Witajcie.
Kupuję auto używane.
Mam jednak kilka pytań do was co do formalności.
Autko kupuję z tego samego miasta w którym mieszkam więc tablice zostaną te same, zmienia się tylko właściciel i naklejki (te srebrne) dzięki czemu trochę zaoszczędzę.
Muszę zrobić przegląd auta bo mu się niebawem kończy ale jest jeszcze coś.
Chodzi o gaz a dokładnie homologację. Najpierw muszę podjechać do zakładu i sprawdzić instalację. Niczym to zrobię czy mogę zrobić jego przegląd (wydaje mi się że nie) a co ważniejsze, czy mogę autko wcześniej zarejestrować?
Jak wygląda taka procedura? Czy najpierw muszę sprawdzić gaz (terminy zgłoszenia i wykonania badania to aż dwa tygodnie) później dopiero zrobić przegląd a na końcu zarejestrować?
Czy może da się to zrobić w innej kolejności? Tak żeby samochodem można było jeździć niczym dostanę się na wizytę u "gazownika"? Instalacja była zakładana jakiś rok temu więc, ale dowiedziałem się że trzeba wykonać badanie gdyż termin nadchodzi. Z tego co wiem takie badania wykonuje się na okres 10lat ale chyba w tym przypadku, jest to wcześniej. Czyżby oznaczało to że po założeniu instalacji kazali wcześniej podjechać na kontrolę?
KonradD555
Początkujący

Zdjęcia: 110
Miejscowość: Sandomierz
Prawo jazdy: 14 12 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A4 B5 Avant
Silnik: 1.9 TDi 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

23 Sty 2015, 21:24

KonradD555 napisał(a):zmienia się tylko właściciel i naklejki (te srebrne)
Jezeli masz na myśli te na tablicach rej.to nic się nie zmienia.
KonradD555 napisał(a):Niczym to zrobię czy mogę zrobić jego przegląd (wydaje mi się że nie) a co ważniejsze, czy mogę autko wcześniej zarejestrować?
Na przegladzie tech.pojazdu nikogo nie interesuje czy dokonałes przeglądu serwisowego instalki.Najwazniejsze dla diagnosty to prawidlowy mozntaz instalki oraz szczelnośc.Oczywiscie musisz miec tez dokumenty na zbiornik gazowy.
Czy w DR jest wpis "GAZ".. :?:
KonradD555 napisał(a): Z tego co wiem takie badania wykonuje się na okres 10lat
Nie myl przeglądu serwisowego instalacji z legalizacją zbiornika.Własnie zbiornik gazowy podlega sprawdzeniu co 10 lat/są tez terminy krótsze,zalezy to od stanu tech.zbiornika/
Sprzedajacy musi Ci przekazac:
1/Dowód rejestracyjny
2/Kartę pojazdu/jezeli była wydana/O tym czy była wydana jest adnotacja w DR.
3/F-re na montaz instalacji gazowej
4/Świadectwo homologacji montazu instalki
5/Poswiadczenie-legalizację zbiornika gazowego podpisana przez insp.TDT.Bardzo wazna sprawa.W przypadku podpisu przez insp.UDT/zbiorniki IRENE/taki dokument jest niewazny.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

23 Sty 2015, 21:26

Ps.Przegląd techniczny wykonaj na DR poprzedniego własciciela.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

24 Sty 2015, 14:03

Migi60 napisał(a):Ps.Przegląd techniczny wykonaj na DR poprzedniego własciciela.

Zaoszczędzisz miejsce na pieczątkę w nowym DR :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Latający samochód elektryczny - czy to jest możliwe?
    Toyota opatentowała nowy projekt latającego samochodu-drona, którego koła mogą pełnić funkcję śmigieł. Pojazd ma mieć napęd elektryczny zasilany bateriami lub ogniwami paliwowymi. Projekt opracowała Toyota Engineering ...