REKLAMA
Witajcie.
Kupuję auto używane.
Mam jednak kilka pytań do was co do formalności.
Autko kupuję z tego samego miasta w którym mieszkam więc tablice zostaną te same, zmienia się tylko właściciel i naklejki (te srebrne) dzięki czemu trochę zaoszczędzę.
Muszę zrobić przegląd auta bo mu się niebawem kończy ale jest jeszcze coś.
Chodzi o gaz a dokładnie homologację. Najpierw muszę podjechać do zakładu i sprawdzić instalację. Niczym to zrobię czy mogę zrobić jego przegląd (wydaje mi się że nie) a co ważniejsze, czy mogę autko wcześniej zarejestrować?
Jak wygląda taka procedura? Czy najpierw muszę sprawdzić gaz (terminy zgłoszenia i wykonania badania to aż dwa tygodnie) później dopiero zrobić przegląd a na końcu zarejestrować?
Czy może da się to zrobić w innej kolejności? Tak żeby samochodem można było jeździć niczym dostanę się na wizytę u "gazownika"? Instalacja była zakładana jakiś rok temu więc, ale dowiedziałem się że trzeba wykonać badanie gdyż termin nadchodzi. Z tego co wiem takie badania wykonuje się na okres 10lat ale chyba w tym przypadku, jest to wcześniej. Czyżby oznaczało to że po założeniu instalacji kazali wcześniej podjechać na kontrolę?