Kupno Vectry B - oferty

09 Sie 2013, 17:15

Witam ponownie, jako ze mój poprzedni temat nieco się zaśmiecił postanowiłem stworzyć nowy konkretniejszy ponieważ wyklarowało mi się co chcę i mniej więcej za ile ;)

Do rzeczy:

Chcę kupić Opla Vectrę B w stanie co najmniej dobrym i to w cenie tak do 6 tyś max, mam 7 tyś ale zostawię sobie na ew. "pierwsze remonty".

Może to być hatchback lub sedan, byle nie kombi i musi być w gazie. Przebieg, rocznik, kolor rzecz względna jak wiadomo.

Nie chcę kupować natychmiast ale tak do miesiąca czasu.

Celem tego wątku jest konstruktywna opinia forumowiczów co znają się na rzeczy. Jak znajdziecie czas proszę o wyrażenie opinii na temat wrzucanych przeze mnie ofert. Jak to nie problem to proszę wrzucać swoje propozycje najlepiej z uzasadnieniem dlaczego akurat ten model.

Zdaję sobie sprawę że po zdjęciach i opisie nie da się stwierdzić w 100% czy autko jest w przyzwoitym stanie ale zawsze można się czegoś dowiedzieć.

Przed zakupem zabiorę ze sobą znajomego mechanika na miejsce żeby dokładnie sprawdził dany model.

Uff to chyba tyle na tę chwilę.

Tu moje typy:

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

P.S Proszę wrzucać oferty najlepiej z małopolski/śląska.

Z góry dzięki za pomoc :)
emett
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 02 2010
Auto: nie mam

09 Sie 2013, 19:17

Jak masz 7000zł do dyspozycji to u mnie w mieście jest do wziecia bardzo ładna Vectra z lpg.
[link do Tablica wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Sie 2013, 20:57

kolego szukaj coś z pojemnością 2.0 dobry silnik dobrze się zbiera na gazie gaz oczywiście sekwencja ja miałem 2 litrową w gazie i jeżdziła super zostałem zmuszony do kupna innej vectry z silnikiem 1.8 115km powiem tak pali tyle samo co vectra 2.0 a z jazdą szału nie ma także jak tylko możesz to tylko 2 litry i nie białą ponieważ będzie Ci ją póżniej ciężko sprzedać fakt kupisz taniej aniżeli ten rocznik w innym kolorze
adas1979
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 09 1997
Auto: opel vectra B
Silnik: 1.8 B 115km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

09 Sie 2013, 23:17

Mam 7 tyś ale licze to -1 tyś na ewentualna wstępną dopłatę. nawet spokojnie te 500 zł jakoś zddobędę ale pod waruniem że ta sztuka co poleca kolega Barol to pewniak i przez jakiś czas nie trzeba będzie do niej dokładać to nie widzę przeszkód żeby brać inaczej zostanę na lodzie jeżeli będzie coś do zrobienia...
emett
Nowicjusz

14 Sie 2013, 19:53

Byłem obejrzeć Vectre z tego ogłoszenia:
[link do Tablica wygasł]

Na szczęście pojechałem z mechanikiem i taki mały raport:

Blacha w stanie niemal idealnym, robione troszeczkę nadkole ale w profesjonalny sposób, z wad co mechanik wykrył: uwalony czujnik rozrządu przez co autko zbiera się jak żółw, chyba żle wyważone koła albo coś poważniejszego bo ściąga za mocno na lewo, coś terkocze po odpaleniu najprawdopodobniej kolektor, prawdopodobnie uwalona klima.

Tyle był w stanie sprawdzić bez wjeżdżania na kanał i dokładnego badania.

Niestety nie mam na tyle budżetu żeby podjąć się napraw (mechanik wycenił tak pi razy drzwi na 7-8 stówek żeby doprowadzić to do porządku) także muszę odpuścić.

Więc szukam dalej i mam kilka typów:

1. [link do Gratka wygasł] też trochę na granicy budżetu i pewnie będę musiał odpuścić żeby sobie nie strzelić w kolano.

2. [link do Gratka wygasł]

3. [link do Autotrader wygasł] niby z komisu czyli warta jest nieco mniej, wygląda ładnie daleko nie mam to podjadę oglądnąć

Co o nich sądzicie tak z grubsza warte uwagi?

W piątek przejadę się po paru komisach może będzie coś ładnego na stanie.
emett
Nowicjusz

15 Sie 2013, 09:57

Chyba nawet Cie widziałem jak ją oglądałeś bo przejeżdzałem obok :mrgreen:

zobacz te dwie Vectry:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zmęczony kierowca - mikrosen i zaśnięcie za kierownicą
    Pomimo tego, że zmęczenie lub zaśnięcie za kierownicą zajmuje w statystykach policyjnych w Polsce i na świecie dalekie miejsca w klasyfikacji przyczyn wypadków, to szacuje się, że w rzeczywistości stanowi istotną przyczynę ...

15 Sie 2013, 16:07

Gość z Jaworzna odpisał że usunie te usterki co wskazał diagnosta, z czujnikiem od rozrządu było to że koło zamachowe było przestawione o 1 ząb, w sumie taśma do poduszki powietrznej to jakieś 30 zł a klime wystarczy nabić i także ma to załatwić, czytałem że w vectrach lubią się koła wypaczać ale ustawianie zbieżności teżnie kosztuje majątku.

Więc albo tak jak twierdzi zależy mu na czasie albo auto posiada jakąś ukrytą wadę, ciężko mi wyczuć.

Z drugiej strony czego wymagać od 15 letniego samochodu :P, pojeżdże jeszcze jutro po komisach ale pewnie i tak stanie na tym że wezmę tą pierwszą bo w komisach i tak ceny mocno zawyżone w stosunku do stanu/rocznika, a w okolicy nie ma za bardzo tych modeli w lepszym stanie.
emett
Nowicjusz

15 Sie 2013, 18:47

To jak usunie to ja bym sie zastanowił nad nią.
Barol
Awatar użytkownika

16 Sie 2013, 20:08

Jednak wezmę od niego tą Viki, po dzisiejszej przejażdżce po komisach tylko się utwierdziłem że nie da rady nic lepszego ogarnąć jeśli chodzi o ten model za tą cenę, tylko trzymać kciuki żeby faktycznie ogarnął wszystko tak jak się umawialiśmy bo różnie bywa, ale na szczęście diagnosta pod ręką więc tak łatwo mnie nie wykiwa :P
emett
Nowicjusz

16 Sie 2013, 20:15

Daj znać potem co i jak.
Barol
Awatar użytkownika

16 Sie 2013, 22:43

Jak nie wezmiesz to moze ja sie zainteresuje bo fajnie sobie wygląda <myśli>
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

17 Sie 2013, 10:18

Wyglądać to ona wygląda nie powiem, mam jedynie trochę wątpliwości co do bebechów. Jak pisałem cośdziwnie kolektor postukuje i sciąga na prawo przy jeździe, do końca przyszłego tygodnia mam rezerwację na nią, jak wszystko będzie w porządku, znaczy się w momencie odbioru, bo nie nastawiam się że nie będzie nic więcej do zrobienia :P, to ją wezmę.
emett
Nowicjusz

17 Sie 2013, 10:18

Wyglądać to ona wygląda nie powiem, mam jedynie trochę wątpliwości co do bebechów. Jak pisałem cośdziwnie kolektor postukuje i sciąga na prawo przy jeździe, do końca przyszłego tygodnia mam rezerwację na nią, jak wszystko będzie w porządku, znaczy się w momencie odbioru, bo nie nastawiam się że nie będzie nic więcej do zrobienia :P, to ją wezmę.
emett
Nowicjusz

23 Sie 2013, 00:54

Więc tak jak obiecałem zdam raport.

Wziąłem jednak od gościa z Jaworzna tą Viki. Generalnie wszystko w porządku, blacharka stan niemal idealny jak na ten rocznik, jednak problem z rozrządem usunięty połowicznie, tzn. silnik pracuje bardzo dobrze ale jak dłużej postoi to świeci się kontrolka czujnika wałka rozrządu, wydaje troszkę inny dźwięk, ale po minucie jak go zgaszę i odpalę to wszystko jest w porządku... Tak jak by coś tam miało "zaskoczyć" możliwe że jakiś partacz to ustawiał i nie wyregulował jak należy. Przez to udało mi się troszeczkę zejść z ceny. Orientacyjnie to pewnie z 200 zł mnie wyjdzie doprowadzenie rozrządu do porządku.

W najbliższym czasie zrobię to we własnym zakresie.

Do wymiany jeszcze akumulator ale to przed zimą bo na razie jest chyba 40-ka i pali od razu ale potrzeba tak 55 z tego co się orientuję.

Generalnie jestem zadowolony z zakupu, jak wiadomo nie można oczekiwać cudów od auta 15-letniego a każde auto ma jakiegoś "trupa w szafie" ;)

Po za tym autko tak jak gość się zarzekał w bardzo dobrym stanie, moim zdaniem warte tej ceny :)

Jako że
emett
Nowicjusz

23 Sie 2013, 07:18

Hmm ogłoszenie zostało ponownie wczoraj wystawione [link do Tablica wygasł]
Barol
Awatar użytkownika