Kwalifikacja Wstępna

17 Sty 2010, 11:38

Witam mam taki mały problem jestem po pierwszym egzaminie na prawo jazdy kat c.
Pytanie dotyczy tej całej klwalifikacji wstępnej . Kogokolwiek się o nią zapytam każdy mówi co innego. Jedni mówią, że kiedy zdam prawko nie mogę za żadne skarby wejść do amochgodu ciężarowego, następni iż nie mogę praco3wać w tym zawodzie inni zaś iż mnie przyjmie do pracy na czteroośke i ze tak pokombinuje, że nie będę musiał nic mieć o co to w oguyle chodzi bardzo proszę o pomoc z góry dziękuję pozdrawiam miedziakb
miedziakb
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

24 Sty 2010, 18:22

Cześć, przepisy jasno mówią kto musi a kto nie, mając kat C czy C+E oczywiście że możesz prowadzić takowe pojazdy, ale tylko w ramach potrzeb własnych, nie mozesz robic tego w żaden spoób zarobkowy, czyli nie możesz pracowac jak kierowca czy to w swojej firmie czy tez nie, do kogo sie udac? hmmm takie rzeczy robią szkoły jazdy, przysłowiowe L-ki
Toretto

27 Sty 2010, 10:28

jak ty zdales ten egzamin? tam jest wyraznie powiedziane, ze musisz miec: psychotesty, zaswiadczenie lekarskie i ten caly kosztowny kurs na przewoz rzeczy, a jezeli w praktyce jest inaczej to.....
godfather78
Aktywny

Miejscowość: swarzędz
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: octavia II
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna

21 Sie 2011, 19:51

Tak z tego co się orientuje winieneś posiadać w/w "" kwalifikacje wstępna"" ..... i zdany egzamin i polecam stronke nauka-jazdy5.tk tu masz wybrane szkołey robiące kursy przewozów rzeczy i osób, ale sam dodałem swoj wątek też ciekawy... podwzględem finansowym ;) !!! bo szkoły tworzące kursy chcą "zarobić" jak najwięcej! :( , potrzebne są też psychotesty... fajnie byłoby mieć już w dobie cyfrowego świata karte i odwiedzić stronke Polskiej wytwórni papierów wartościowych.
pozdrawiam
Sold
Obserwowany

Auto: VW Sharan

21 Sie 2011, 21:08

miedziakb napisał(a):Witam mam taki mały problem jestem po pierwszym egzaminie na prawo jazdy kat c.

Pytanie dotyczy tej całej klwalifikacji wstępnej . Kogokolwiek się o nią zapytam każdy mówi co innego. Jedni mówią, że kiedy zdam prawko nie mogę za żadne skarby wejść do amochgodu ciężarowego, następni iż nie mogę praco3wać w tym zawodzie inni zaś iż mnie przyjmie do pracy na czteroośke i ze tak pokombinuje, że nie będę musiał nic mieć o co to w oguyle chodzi bardzo proszę o pomoc z góry dziękuję pozdrawiam miedziakb

Masz kwalifikacje wstępną możesz pracować, nie masz to możesz jedynie jeździć ciężarówką dla potrzeb własnych. Czyli albo sobie śmigasz tak dla frajdy jak osobówką albo prowadzisz jakiś biznes w którym używasz ciężarówki ale zarobek nie pochodzi z transportu.

Klasyczny przykład jesteś stolarzem robisz meble i ciężarówką wozisz je do klienta, jesteś murarzem wozisz sobie cegły na budowę.

W momencie gdy tym pojazdem świadczysz jakieś usługi transportowe czy to na własny rachunek czy u kogoś na etacie to musisz mieć ukończoną kwalifikację wstępną.

Poszukaj takich ośrodków szkolenia gdzie mają jakieś zniżki albo mają w ofercie jakieś dotacje unijne to wyjdzie taniej. Stowarzyszenie kierowca.pl robią kwalifikacje przez internet.

Jak przystąpisz do kwalifikacji to na nowo zrobią Ci jeszcze raz badania lekarskie i psychologiczne, bo potem w prawo jazdy Ci muszą na podstawie tych badań wbić datę ważności uprawnienia. I potem co 5 lat szkolenie okresowe i standardowo badania.

Cała ta kwalifikacja to jeden wielki suchar, ale chce się jeździć to trzeba zrobić :wink:
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan X-Trail - segment crossoverów
    Nowy model łączy w sobie uznane tradycje Nissana w segmencie 4x4 z nowymi rozwiązaniami technicznymi czerpiącymi inspiracje z przełomowych crossoverów marki. Wynikiem tego połączenia jest samochód definiujący ...