L R FREELANDER - Kupiłem i brak mi podstawowych wiadomości

17 Gru 2008, 16:11

Ja też kupiłem Prestona do chłodnicy tyolko ze 4 litry na etykiecie jest napisane ze stężenie min. 50%, max. 70% a do chłodnicy przynajmiej mojej wchodzi 7.25l. MCARTUR chyba przeinwestowałeś :roll:
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

17 Gru 2008, 23:23

Nie wiem ,kupowałem to jako płyn pisze,że do -36 st. i zamierzam wlać obie bańki .U mnie wchodzi też 7,25 tak podaje producent ale nie wszystko wyleci to pewnie wejdzie 6-6,5 l.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

18 Gru 2008, 10:26

Tak angole mają inną jednostkę ale napewno ciśnienie podane w tej instrukcji to 1,8 bar.
Proponuje utrzymywać podaną wcześniej przeze mnie wartość ciśnienia w oponach, test z paskami malowanymi kredą na oponie przy tym ciśnieniu wypadł najlepiej.

A tak woogóle to krótkie przypomnienie z fizyki:)

Jednostki ciśnienia

Przy podawaniu wartości ciśnienia w oponach stosuję się głównie trzy jednostki: bar, kPa - w europie oraz PSI (funt-siła na cal kwadratowy) w krajach anglosaskich przy czym:
1 bar = 100 kPa
1 bar = 14.5 PSI
1 PSI = 0.06895 bar

Starsze manometry są często wyskalowane w innych jednostkach takich jak at - atmosfera techniczna, kG/cm2 - kilogram-siła na centymetr kwadratowy, atm - atmosfera fizyczna przy czym:
1 at = 1 kG/cm2 = 0.98065 bar
1 atm = 1.0132 bar
Freelander 2.0TD
SIVON
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

19 Gru 2008, 17:59

SIVON napisz jak się robi test z paskami malowanymi na oponie
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

22 Gru 2008, 15:49

MCARTUR napisał(a):SIVON napisz jak się robi test z paskami malowanymi na oponie

Sposób z kredą wykonujemy na suchym i czystym asfalcie.
Na oponie robimy 4-5 kresek na obwodzie (przez cala szerokosc bieznika) przejezdzamy spokojnie kilka metrów i sprawdzamy jak sie starła kreda, jeśli tylko na środkowej cześci bieżnika - to oznacza że ciśnienie jest za duże - jesli tylko na bokach to oznacza że za małe.

Regulujemy ciśnienie w oponach i powtarzamy zabieg do momentu kiedy kreda bedzie sie ścierac całkowicie i równomiernie na całej powierzchni bieżnika.

Jak znajde chwile zeskanuje foto z tym testem z książki serwisowej Hayensa.
Freelander 2.0TD
SIVON
Nowicjusz
Awatar użytkownika

22 Gru 2008, 15:57

Dzięki.Już wiem o co chodzi.Zrobię taki test jak tylko przestanie padać .Deszcz oczywiście bo zima to chyba już była w tym roku 2 dni u mnie.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LFA - nieznana historia legendy
    Lexus LFA, wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy supersamochód, zaledwie w kilka lat od wejścia na rynek zyskał status legendy. Niezwykła jest również historia powstania tego modelu. ...

23 Gru 2008, 11:12

No u mnie pomogło, dopasowałem ciśnienie i teraz juz wiem jaką ma mieć wartość. Odrazu to odczuwam gdy mam za słabo napompowane koła.
Dziwią mnie tylko tak duże ubytki powietrza przynajmniej raz na miesiąc muszę dopompować koła bo ucieka mi przynajmniej po ok. 0,5atm i to z każdego koła prawie po równo (oprócz zapasowego:)).
Byłem u wulkanizatora sprawdzał w wannie każde koło i wszystko gra a powietrze i tak ucieka po miesiącu.
No cóż chyba czas zmienic wulkanizatora:)
Pozdrawiam
Freelander 2.0TD
SIVON
Nowicjusz
Awatar użytkownika

23 Gru 2008, 17:31

Miałem taki ubytek w jednym kole i w wulkanizacji sprawdził mi szczelność jakąś pianką bo podobno w wannie nic nie wykazuje.Przesmarował pastą uszczelniającą oczywiście po zdjęciu opony i teraz jest ok a minęło już 3 tygodnie,widać było,że po zdjęciu opony od wewnątrz rant felgi nie był równy pewnie od jazdy po krawężnikach.Wymieniłem dzisiaj olej w silniku i filtr jestem zaskoczony bo weszło ok.5,9litra dobrze,że sprawdziłem na bagnecie a nie lałem tak jak podają 6,8 litra bo jest na maxa jutro powymieniam pozostałe oleje to napiszę ile wchodzi.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

23 Gru 2008, 21:21

MCARTUR! Będę bardzo wdzięczny jak napiszesz gdzie i ile czego Ci weszło.
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Gru 2008, 12:22

HUBI napisał(a):A może Heynes podaje ciśnienie w jakichś innych jednostkach????????
- przeczytałem Twój tekst i tak: -silnik to masz NAJPRAWDOPODEBNIEJ- HONDY-2000 TD , ciśnienie w kołach /195/80R15/ -TO 2,5 wszędzie , oleje:Reduktor - 85W90 - 1L, SILNIK -10W40 syntetyk do turbo-disla, skrzynia, - Castrol75W90-1,6 półsyntetyk- 2L. , Dyfer -0,8l Castrol75W90 JAK DO SKRZYNI.Hłodnica -7,2l. Wspomaganie -dextron II -1,3L NAJLEPIEJ UZUPEŁNIĆ!.
stanisław tołłoczko
Początkujący

Miejscowość: pomorze

28 Gru 2008, 13:36

Teraz to tu jest już nieźle namieszane.
Nie da się wkleić całej strony z instrukcji w Acrobacie więc powycinam niektóre fragmenty.

Engine oil – Td4 engine
Use a 10W/40 or 15W/40 oil meeting both ACEA A3
and ACEA B3 specifications, and having a viscosity
band recommended for the temperature range of
your locality. Where oils to these Land Rover and
European specifications are not available, well
known brands of oils meeting API SH quality should
be used.
pts)

Manual Gearbox – PG1 and Getrag
Use Texaco MTF 94 oil or Burmah Oil MTF 1067 plus
OPEL B 0400063 for refill or topping-up.

Intermediate Reduction Drive
Factory Fill: Texaco S5 75W90; Specification: API GL5

Rear Differential
Factory Fill: Texaco Multigear 80W-90 ETL 7441;
Specification: API GL5

Wspomaganie :Dexron IID lub Dexron III

Inie koniecznie trzeba stosować oleje Texaco pozostałe parametry powinny się zgadzać no może tylko poza jednym przejrzałem różne fora z Roverami i wszędzie piszą,że skrzynia biegów pracuje znacznie lepiej na MTF94
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

31 Gru 2008, 16:22

HUBI napisał(a):MCARTUR! Będę bardzo wdzięczny jak napiszesz gdzie i ile czego Ci weszło.

Silnik TD4 - ok.6 litrów (MOBIL 1 SUPER S TURBO DIESEL 10W40) i jest na maximum
Skrzynia biegów (Getrag)- 1,85 litra (MTF 94) po korek tak ,żeby zaczęło lekko wypływać
IRD - 0,9 po korek (MOBIL SHC 75W90)
Wspomaganie trochę ponad litrę chyba 1,2 (MOBIL ATF 320 DEXRON III)
Płynu hamulcowego poszło mi niecałe 2 litry ( A T E) trochę zostało ale to do hamulca i sprzęgła bo długo odpowietrzałem więc nie mogę stwierdzić ile potrzeba do układu hamulcowego
Płyn do chłodnicy zlałem 5 l (PRESTONE) i tyle samo zalałem,nie wyjmowałem termostatu i trzeba dmuchać w zbiornik wyrównawczy
Tylni most (ELF TRANSELF TYPE B 80W/90) na razie nie ruszam bo jak odkręcę obudowę do spuszczenia oleju to nie wiem czy tam idzie uszczelka a olej w skrzyni i w IRD były całkiem dobre żadnych opiłków na magnesie przy śrubie chociaż na śrubie od IRD zebrało się coś o konsystencji gęstego smaru.A teraz zastanawiam się czy na pewno trzeba wymieniać te oleje ,mam na myśli skrzynię biegów i IRD.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

31 Gru 2008, 16:54

TEż MIAłEM TAKI OSAD O KTóRYM PISZESZ----MYśLę żE WYMIANA NA PEWNO NIE ZASZKODZI--------A NA PEWNO POPRAWI SAMOPOCZUCIE
radek5277
Początkujący

31 Gru 2008, 19:02

Dla mnie każdy pojazd w którym wymieniałem płyny jeździł o 20% lepiej - bo wiedziałem że wymieniłem :D . Poprostu komfort psychiczny, tak samo będzie z Frelkiem zwłaszcza że (jak już pisałem) nie wiem co i kiedy wymienił poprzedni właściciel. PANOWIE DZIĘKI!!! Kożystając z okazji życzę wszystkim Wszystkiego co Najlepsze w Nowym Roku!
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

06 Sty 2009, 19:15

WITAJCIE
Poszukuję oleju MTF94, znalazłem nawet u mnie sklep firmowy TEXACO :lol: i okazało się ze nie ma MTF-a, owszem mogą sprowadzić ale w bańce 20L :mrgreen: sa inne oleje o tej samej lubryfikacji więc próbowałem dobrać coś innego bo to w końcu TEXACO a sprzedawca oznajmił mi że ZA MTF-a TO NIC INNEGO NIE MOŻNA ZALAĆ BO TO OLEJ DLA ROVERA :twisted: Postanowiłem że napiszę bo info jest z kompetentnego źródła.
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika