L R FREELANDER - Kupiłem i brak mi podstawowych wiadomości

06 Sty 2009, 22:21

HUBI napisał(a):Poszukuję oleju MTF94

Masz.Poproś o przysłanie pocztą niższy koszt no chyba,że chcesz kurierem.
http://www.landparts.pl/go.live.php/PL- ... catalogue3

Panowie wrócę do tematu,który poruszaliśmy jakiś czas temu.Byłem dzisiaj u kolegi mechanika ,który naprawia freelandera no to sobie go pooglądałem i przyszło mi do głowy porównać ciśnienie w oponach.Kolega wziął końcówkę od kompresora i podłączył do koła i pokazało ponad 2 a to dopiero bylem zdziwiony bo przecież u mnie 4 jest równe bo tak w wulkanizacji mi napompował żeby koła nie wyglądały jak flaki , no ale poszliśmy do mojego a tu pokazuje 2,6 ! z przodu a z tyłu 2,0 ! i o co tu chodzi.Jak do pompowywałem kiedyś na stacji benzynowej bo uciekało powietrze z jednego koła to też pokazywało 4.Sprawdzę to jutro ,pojadę na stację benzynową i wezmę też z sobą końcówkę od kompresora bo mam taką samą,porównam.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

07 Sty 2009, 10:22

DZIĘKI
Miałem już lać szela jak to poleca Macpaw w temacie
Landrover Freelander "00 - problem z napedem"
Polecam zapoznanie się lub przypomnienie tematu.
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

07 Sty 2009, 11:57

JA ZALAłEM WSZYSTKIE PRZEKłADNIE ---MOBILEM75W90------PO ZROBIENIU OKOłO2000KM--------OKI ------TAK ZA MOCNO NIE PRZEżYWAJCIE TYCH ZALECEń LANDROVERA--CO DO TEXACO----TO POLITYKA,, WAżNE Są PARAMETRY OLEJU A NIE FIRMA /ALE/--JAK TAM KOMU PASUJE
Ostatnio edytowany przez radek5277, 07 Sty 2009, 12:03, edytowano w sumie 1 raz
radek5277
Początkujący

07 Sty 2009, 14:52

Ja tylko do skrzyni wlałem MTF94 a jeśli chodzi o resztę to Mobila
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

07 Sty 2009, 21:18

Radek5277 myślę że masz rację!
Skoro MTF94 jest specjalnie stworzony dla skrzyni Roverowskiej ( podobno sp...ej konstrukcyjnie) to dla czego raptem zaczął się nadawać produkowany seryjnie olej innej firmy. :roll:
Najprawdopodobniej kwestia układów pomiędzy obydwoma firmami.
MCARTUR dzięki za link do sklepu.

P.S Kupiłem olej do silnika Mobil Super S Turbo Diesel 10W-40 Semi-Synthetic Motor Oil Very High Performance. Hłodnica Koncentrat Preston, skrzynia MTF94, Reszta Mobil wg. Waszych zaleceń.
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Sty 2009, 21:45

Te kilka złotych więcej to żadna różnica tym bardziej ,że wymienimy to tylko jeden raz a tak jak pisałeś wcześniej poprawi samopoczucie ,że wlane to co zalecają.A po za tym MTF94 to 75W90 GL4 a nie tak jak te pozostałe GL5 a to jest różnica .Olej klasy GL-5 nie jest "lepszy" od oleju klasy GL-4 obydwie klasy przypisane są różnym zastosowaniom.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

09 Sty 2009, 23:42

chłopaki z tego co pytałem angielskiego mechanika to nie ma paska tylko jest łancuch rozrzadu i jego sie raczej nie wymienia tylko naciaga o ile sie jeszcze da
kret-81
Nowicjusz

10 Sty 2009, 20:52

Silnik
- 2.0 L TD4 Diesel rozrząd łańcuchowy
- 1.8 L Petrol rozrząd na paskach
- 2.0 L L-Series rozrząd na paskach
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

13 Sty 2009, 21:24

MCARTUR odnośnie ciśnienia:
mój Freluś sprawiał wrażenie lekkich flaków, w trzech kołach miał 2,0 w jednym 1,8. Wszystkie opony sa zjechane na 2zew krawędziach, wszystkie 4 w równym stopniu-wnioskuję że poprzedni właściciel stale trzymał 2at. Ponadto ściągało mniena prawą stronę. Teraz mam wyważone koła i zamieniłem tył z przodem, ciżnienie p-2,6, t-2,3 i auto jak nowe, nic nie ściaga. :lol:
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

13 Sty 2009, 22:31

jeżeli chodzi o ubytki ciśnienia w kołach ,to miałem podobny problem .ani na wannie ani pianka nic nie wykazała Mam alu i okazało się że częściowo utleniło się aluminium imikropory przepuszczały powietrze. Po wyczyszczeniu brzegów felgi problem zniknął.
piotrtd4
Nowicjusz

20 Sty 2009, 18:19

Namieżyłem dzisiaj pod przednimi siedzeniami żółte przewody, ułożenie ich sprawia arażenie jakby były od podgrzewania foteli. Co to za przewody? Freluś z 1999r. 5drz.
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Sty 2009, 19:44

A masz podgrzewane fotele albo el. regulowane?
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

20 Sty 2009, 20:11

He, właśnie nie wiem, nigdzie nie ma włącznika podgrzewania. Regulacja to mam tylko u kierowcy pokrętło od uwypuklania oparcia.
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Sty 2009, 20:32

A one wychodzą i są ucięte czy mają wtyczki czy idą sobie gdzieś do tyłu?
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

20 Sty 2009, 20:38

Przychodzą z przodu i giną w fotelach. Może ma to związek z jakimś zabezpieczeniem auta.
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika