L R FREELANDER - Kupiłem i brak mi podstawowych wiadomości

15 Gru 2008, 18:13

Jest to mój pierwszy występ na forum więc chce wszystkich serdecznie powitać.
Od kilku dni jestem posiadaczem Land Rovera FREELANDERA Z 1999r. silnik 2.0Td (podobno roverowski). Auto sprowadzono z Włoch. I na tym kończy się moja wiedza o tym aucie :cry: W związku z czym chcę powymieniać płyny, o części mam wiedę dzięki forum;
- płyn hamulcowy DOT4 - jaka ilość?
- wspomaganie DextronII/III- jaka ilość?
Chyba tego ni będę wymieniał tylko trzymał stan co sądzicie?

- skrzynia 75w90 lub mtf94 - ilość 2,2?

- tylni dyfer 80w90 - ile?

- reduktor - jaki i ile?

- chłodnica jaki i w jakiej ilości?
co polecacie do tego frelka lub na jakicj jeździcie??

- silnik - jaki i ile?
Mój mechanik mówił ze jak się nie wie jaki to półsyntetyk, co Wy na to, jezeli tak to jaki?

- ciśnienie opon - jakie powinno być?
Koło drzwi jest tabliczka ale na niej nic nie mogę dojść (mam15).
- napędy sastałe na 4koła czy też przy poślizgu komp dołącza drugą oś, jezeli tak to która jest stała?
UFFF ale kobyłę napisałem sory ze tak zamęczam ale nie mam do kogo z tym wszystkim pójść. BARDZO PROSZĘ O POMOC. :roll:
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

15 Gru 2008, 19:07

1. napęd główny przód--tył dołanczany na zasadzie sprzęgła wiskotycznego--nie ma związku z komputerem. 2.. olej silnik np. castrol 10w40 . 3. pojemność mostu 0,8l. 4. ciśnienie po 2 wszędzie. 5..reduktor a raczej przekładnia kątowa IRD. 75w/90
radek5277
Początkujący

15 Gru 2008, 21:31

DZIĘKI!!!!!!!!!! :lol:

Drążę temat dalej:

1. Ile oleju trzeba zalać do reduktora?
2. Jaki płyn i ile trzeba zalć do chlodnicy?
3. Ile ileju do silnika?
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

15 Gru 2008, 21:40

silnik 6,5l reduktor 1,2ale wchodzi 1l chłodnica ja stosuje zawsze koncentrat Texaco kup 4l wlej ok3,5l resztę uzupełń wodą
fredas
Początkujący

15 Gru 2008, 22:19

Dzięki Dzięki :D

Jeszcze jedno pytanko jaki mam rozrząd: pasek, łańcuch a może na trybach????????? :wink:
Tak wogóle mam na liczniku przejechane 195tys. Pojeżdżę jak myślicie?
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

15 Gru 2008, 23:05

masz dwa paski rozrzadu
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX z najwyższymi wynikami w testach zderzeniowych
    Amerykański ośrodek badawczy Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) sprawdził poziom bezpieczeństwa nowego Lexusa UX. Konstrukcja crossovera i zainstalowane w nim systemy bezpieczeństwa okazały się tak skuteczne, że ...

15 Gru 2008, 23:23

Dzięki macpaw5 i szacunek bo robisz kawał dobrej roboty na forum. Nie komentując wypowiedzi powyżej rozumiem ze sie zgadzasz z nimi.
A ha jak będę wymieniał paski to ruszę pompę a jak będzie ruszona to może i świece żarowe ????
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

15 Gru 2008, 23:50

Możesz wymienić czemu nie, tylko myślę że wiesz o tym że będzie trzeba pompę zdjąć żeby dotrzeć do tej ostatniej świecy.
To że masz 195 tyś km przejechane to nie wiele znaczy.Jakby sprzedawca jeżdżąc nie schodził nim poniżej 3,5 tyś obrotów to będą cię czekały remonty, ale jak ja mam już prawie 230 tyś i wszystko chodzi i będzie jeszcze długo chodziło(mam taką nadzieję).
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

16 Gru 2008, 00:16

przy wymianie pasków rozrządu nie musisz wyciągać pompy wtryskowej
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Gru 2008, 14:12

DZIĘKUJĘ

Panowie co zalecacie do chłodnicy i w jwkiej ilości, ktoś na forum napisał że zależy czy chłodnica jest alu czy miedź-a ja nawet tego nie wiem :roll:
Poradzono mi ze TEXACO ale na tym świat sie nie kończy!!!!!!!! Co jeszcze można do frelka?
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Gru 2008, 20:27

radek5277 napisał(a): ciśnienie po 2 wszędzie.

Napiszcie ,jakie macie ciśnienie w oponach .Ja mam przód 4 a tył 3 jak go kupowałem to było wszędzie po 3 ale z przodu było widać że jest mało powietrza,wydawało się jakby powietrze zeszło więc dopompowałem na 4 i teraz wydaje się być dobre ciśnienie.Opony 195/80/15
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

16 Gru 2008, 21:10

HMMMMMMMMMMMM
Ja jak swojego kupiłem to tez mam wrażenie lekkich flaczków, znajomi mechanicy powiedzieli że przesadzam i tak musi być. Jak zmierzę ciśnienie to się odezwę :!:

CZY W MOIM FRELKU JEST WEBASTO??????
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Gru 2008, 13:53

Sprawdziłem w RAVE faktycznie chyba pisze,że 2,1 ale przy takim ciśnieniu to opony wyglądają jak by brakowało połowy powietrza ,przecież to nie samochód osobowy on jest znacznie cięższy.

fredas napisał(a): chłodnica ja stosuje zawsze koncentrat Texaco kup 4l wlej ok3,5l resztę uzupełń wodą

A nie trzeba koncentratu wymieszać z wodą destylowaną przed zalaniem ,przynajmniej każdy mechanik tak robi.Kupiłem właśnie 2 bańki płynu Prestone cena w sklepie 29,90 za 4l .
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

17 Gru 2008, 16:16

HUBI napisał(a):- ciśnienie opon - jakie powinno być?

Mam taką samą furę:) Przód 2,5-2,6 nie mniej! Tył 2,2-2,3
Wg instrukcji Hayensa powinno być 1,8 przód i tył ale to jakaś bzdura bo przy tym ciśnieniu z przodu jest flak i wyraźnie czuć podczas jazdy że powietrza jest za mało.
Freelander 2.0TD
SIVON
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

17 Gru 2008, 16:59

A może Heynes podaje ciśnienie w jakichś innych jednostkach????????
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika