LADA 110 - jałowy miał <500 RPM, a nast. dnia nie odpalił

20 Gru 2012, 17:32

Witam,

Mój samochód był u blacharza tydzień, który to pobyt rozładował jego akumulator. Musiałem go doładować (w. destylowana jest dolana).
Blacharz, który był też mechanikiem, czyścił profilaktycznie silnik krokowy. Nie wiem, czy czyścił przepustnicę.
Przewody WN wymieniane pół roku temu. W listopadzie wymieniono świece, filtry, płyny itd., poza filtrem paliwowym, którego mechanik "zapomniał" wymienić (ma to zrobić, ale muszę najpierw do niego zajechać).
Gdy podłączyłem akumulator ponownie, okazało się, że silnik urzymuje wyjątkowo niskie obroty na jałowym. Były one jednak równomierne (obrotomierz stał). Za każdym razem jednak po powrocie do jałowego widziałem już wskazówkę niemal w pobliżu 0 RPM. Pojeździłem tak cały dzień, zaparkowałem pod domem.
Następnego dnia postanowiłem zresetować kompa, zdejmując na ok. minutę klemę +.
Przy próbie rozruchu silnik odezwał się dosłownie na sekundę. Potem kręcił tylko rozrusznik.
Odczekałem do wieczora, odpiąłem czujnik temperatury, najpierw go podejrzewając.
Niestety to nic nie pomogło - nadal tylko rozrusznik kręci, a silnik zakręci maks. na sekundę.
Po przekręceniu na zapłon włączają się wszystkie kontrolki i pracuje pompa paliwowa.
Jak eliminować kolejne przyczyny?
Raczej to nie uszczelka pod głowicą, bo zapewne mechanik by mi powiedział.
Błędów kompa nie mogę zczytać bez ASO, ponieważ są "wypluwane" cyrlicą.
Być może ważna wskazówka: w dniu ostatniego jeżdżenia zapaliło się na chwilę "check engine".
2 tygodnie temu też się to stało jak stałem w korku, obroty spadły na chwilę, ale potem check zniknęło i było dobrze.
Czekam na jakieś sugestie :).
Teraz podejrzewam cewkę zapłonową.

Pozdrawiam
JanPeter
Obserwowany

Auto: LADA 110

22 Gru 2012, 18:53

Mojemu koledze Renault Clio wyczyniało bardzo podobne hece,zgłupiał całkiem bo na mechanice się zna a sprawdził wszystko,przyjechał do mnie,zacząłem od sprawdzania przewodów zapłonowych,przebicia nie miały,ale przy ruszaniu ich w okolicach świec jeden przewód raz działał a raz nie,on okazał się uszkodzony,ma chyba gdzieś przerwę w rdzeniu.Od sprawdzenia tego też zacznij.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na nocne przymrozki i oblodzenia na drogach
    Trwa pełnia jesieni. Panujące warunki atmosferyczne często okazują się prawdziwym wyzwaniem dla kierowców. Nowym elementem jesiennej aury są nocne przymrozki, oznaczające kolejne zagrożenia na drogach. Oblodzona nawierzchniaSymptomy ...
    Nowe Audi S3 Sportback - oszczędne, szybkie i komfortowe
    Moc 221 kW (300 KM) i moment obrotowy 380 Nm, sprint od zera do 100 km/h w pięć sekund – nowe Audi S3 Sportback oferuje najlepsze osiągi w swojej klasie. Charakteryzuje się też wzorcową efektywnością: silnik 2.0 TFSI ...