Łada Niva -Amortyzatory off road

22 Lis 2010, 20:19

UAZ ma blokadę w mostach tzw. Afganach, Samurai nie ma, SJ410 czasami miał, SJ413 bardzo bardzo rzadko ale też występowały. Ogólnie blokada w wąskim moście jest spoko tylko mechanizm załączania wymaga dopracowania przez użytkownika :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

22 Lis 2010, 20:33

sranie w banie żaden UAZ seryjnie blokady nie ma :mrgreen: chyba że mentalną :wink:
afgany też, to są wolne mosty, bezproblemowo można do nich założyć blokade, są dostępne przynajmniej 3 rodzaje, ale w serii żadne nie występowały, w samim były w 410 ale mają jedną wadę przy 31 calach się rozginają ;)
z oryginalnych mostów z blokadą 100%
tył:
GR, G, TLC HDJ, VLAP, Unimog, Pajero 2, 410,
przód
G, VLAP, Unimog
pewnie o którychś zapomniałem ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Lis 2010, 09:01

No dobra, ale chodziło mi o to że jesli ktoś wsadza już Afgany t oczęsto z blokadami.
Chodzi Ci o przesówkę w SJ? To raczej nie wina przesówkę tylko linki bo nie dopina przesówki do końca przz to się rozgina, u mnie się rozgieło, wsadziłem nową ale most zblokowany był na stałe i tak po asfalcie nie śmigałem chciałem wsadzić załączanie hydrauliczne ale czasu zabrakło :cry:
A Patrol daje rade i bez blokady, tylko trzeba uważać co by się kosmicznie nie wykrzyżował :mrgreen:
Zapomniałeś o Rubiconie :wink:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

23 Lis 2010, 12:59

pocieszny napisał(a):sranie w banie żaden UAZ seryjnie blokady nie ma :mrgreen: chyba że mentalną :wink:
afgany też, to są wolne mosty, bezproblemowo można do nich założyć blokade, są dostępne przynajmniej 3 rodzaje, ale w serii żadne nie występowały, w samim były w 410 ale mają jedną wadę przy 31 calach się rozginają ;)
z oryginalnych mostów z blokadą 100%
tył:
GR, G, TLC HDJ, VLAP, Unimog, Pajero 2, 410,
przód
G, VLAP, Unimog
pewnie o którychś zapomniałem ;)

Gdzie mogę kupić blokadę do mostów z UAZA 469B i w jakiej cenie?
chudson5
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

23 Lis 2010, 13:22

do jakich mostów?
ogólnie alledrogo jeśli chodzi o krzywkowe są dostępne (do mostów zwykłych) jeśli chodzi o 100% to możliwość kupna od kilku osób które je produkują :wink: czasem ogłaszają się na allegro
jest jeden gość zwany Grzegorzem z Kościerzyny :mrgreen: który robi 100% do uaza, możesz na niego trafić na forum rajdów4x4 ksywka gaaz99
tu masz jak zrobić ją ze sprzęgiełka
http://www.4x4.szczecin.pl/joomla/index ... &Itemid=50
ogólnie blokad do zwykłych mostów jest multum, zależy do czego chcesz tego używać
do afganów masz LSD, Krzywke i 100% mechaniczną wszystkie dostępne w... Rosii :mrgreen:
choć czasem na alledrogo się trafią :wink:

najtańsza i najprostsza jest krzywkowa (cena w granicach 700-800PLN) przeniesienie momentu rzędu 60-70%
pocieszny
Forumowicz VIP

24 Lis 2010, 12:47

pocieszny napisał(a):do jakich mostów?
ogólnie alledrogo jeśli chodzi o krzywkowe są dostępne (do mostów zwykłych) jeśli chodzi o 100% to możliwość kupna od kilku osób które je produkują :wink: czasem ogłaszają się na allegro
jest jeden gość zwany Grzegorzem z Kościerzyny :mrgreen: który robi 100% do uaza, możesz na niego trafić na forum rajdów4x4 ksywka gaaz99
tu masz jak zrobić ją ze sprzęgiełka
http://www.4x4.szczecin.pl/joomla/index ... &Itemid=50
ogólnie blokad do zwykłych mostów jest multum, zależy do czego chcesz tego używać
do afganów masz LSD, Krzywke i 100% mechaniczną wszystkie dostępne w... Rosii :mrgreen:
choć czasem na alledrogo się trafią :wink:

najtańsza i najprostsza jest krzywkowa (cena w granicach 700-800PLN) przeniesienie momentu rzędu 60-70%

MOSTY z samochodu UAZ 469B
[link do oferty na Allegro wygasł]
Którą z tych blokad polecasz najbardziej?
I gdzie ją zamówić?
chudson5
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Centrum Testowania Silników Audi w Neckarsulm
    Uruchomienie nowego Centrum Testowania Silników w fabryce Audi w Neckarsulm oznacza oddanie do użytku najnowocześniejszych na świecie i najbardziej wydajnych urządzeń do badania jednostek napędowych. Centrum wyznacza ...

24 Lis 2010, 12:48

zależy do czego,
do zsabawy krzywkowa Ci wystarczy, zawsze lepiej mieć jednak kontrole nad blokadą i 100% mechaniczna zawsze będzie lepsza.
ale i 2 razy droższa
pocieszny
Forumowicz VIP

24 Lis 2010, 12:54

pocieszny napisał(a):zależy do czego,
do zsabawy krzywkowa Ci wystarczy, zawsze lepiej mieć jednak kontrole nad blokadą i 100% mechaniczna zawsze będzie lepsza.
ale i 2 razy droższa

Autko będzie w ciężki teren ale i po szosie będzie trochę jeździło
Jak cenowo wygląda ta z kontrolą?
Samodzielnie zrobiona ze sprzęgiełka też się nada?
chudson5
Nowicjusz

24 Lis 2010, 13:43

jak ma być w ciężki teren to zmień koncepcje z Niwy na coś innego, będzie taniej,

a co do kosztów podałem Ci gdzie szukać, zapytaj Grześka
pocieszny
Forumowicz VIP

24 Lis 2010, 15:23

pocieszny napisał(a):jak ma być w ciężki teren to zmień koncepcje z Niwy na coś innego, będzie taniej,

a co do kosztów podałem Ci gdzie szukać, zapytaj Grześka

Koncepcji NIVY nie zmienię bo ją już mam i przerabiam! Jest zrobiona rama i zamieniony silnik mosty będą z uaza i pozostają tylko ich blokady do Grzegorza już napisałem zobaczymy co mi odpowie.
A tutaj podaje link do strony gdzie jest niva na której się wzoruję
http://photofile.ru/users/den_niva/1337 ... nImageLink
Tam są dokładnie te mosty jedynie silnik jest oryginalny ja będę miał diesela.
chudson5
Nowicjusz

24 Lis 2010, 15:38

tam są mosty portalowe,
po inszemu mosty wojenne albo afgany (w rosji spokojnie można do nich kupić kute półosie, wzmacniane przeguby) dlatego wytrzymują tą gume która ejst tam założona, do tego przełożenie 5,52 robi swoje ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

24 Lis 2010, 15:43

pocieszny napisał(a):tam są mosty portalowe,
po inszemu mosty wojenne albo afgany (w rosji spokojnie można do nich kupić kute półosie, wzmacniane przeguby) dlatego wytrzymują tą gume która ejst tam założona, do tego przełożenie 5,52 robi swoje ;)

Na dole w komentarzu jest napisane jakie to mosty
http://photofile.ru/users/den_niva/1337 ... nImageLink
Patrol ma 6 śrub a te mosty mają 5!
chudson5
Nowicjusz

25 Lis 2010, 11:43

nie Patrolowe a portalowe, inaczej zwolnicowe, inaczej afgany
czytamy a nie patrzymy :mrgreen:
od zwykłych z 469B różnią się:
przełożeniem, inną (mniejszą) główką mostu, ustawioną nie w osi mostu lecz lekko "do góry" i zwolnicami
no i wytrzymałością :wink:
oryginalnie występowały w uazach 469 (bez B) produkowanych głównie dla oddziałów specjalnych (dlatego potocznie w Rosii nazywają się "wojennyje")
pocieszny
Forumowicz VIP

25 Lis 2010, 11:54

pocieszny napisał(a):nie Patrolowe a portalowe, inaczej zwolnicowe, inaczej afgany
czytamy a nie patrzymy :mrgreen:
od zwykłych z 469B różnią się:
przełożeniem, inną (mniejszą) główką mostu, ustawioną nie w osi mostu lecz lekko "do góry" i zwolnicami
no i wytrzymałością :wink:
oryginalnie występowały w uazach 469 (bez B) produkowanych głównie dla oddziałów specjalnych (dlatego potocznie w Rosii nazywają się "wojennyje")

Serdecznie przepraszam za pomyłkę.
Więc moje pytanie brzmi gdzie kupić blokadę krzywkową (którą mi doradzacie) do moich mostów?
chudson5
Nowicjusz

25 Lis 2010, 12:36

na alledrogo albo szukać kontaktów na wschodzie ;)
jest kilka osób które handlują częściami do UAZa na alle, pytać
pocieszny
Forumowicz VIP