Ładny i niezawodny sedan do 25 tysięcy / benzyna / miasto

02 Paź 2016, 14:37

Witajcie,

Planuję kupić mój pierwszy samochód. Nie chcę oszczędzać i brać byle czego.
Zależy mi głównie na tym, aby był to ładny sedan (ewentualnie coupe) z silnikiem benzynowym i do tego niezawodny.
Użytkowany będzie głównie w mieście (ale za to praktycznie tylko po trasach szybkiego ruchu), nie planuję robić więcej niż maksymalnie 10-12k km / rok.

Dodatkowe atuty: skórzana lub półskórzana tapicerka, ciemny kolor lakieru.

Mazdy 3 / 6 mieszczące się w moim budżecie, niestety są na ogół strasznie trywialne w swoim wyglądzie (poza nielicznymi wyjątkami np. w wersji sport).

Podoba mi się za to Mitsubishi Lancer, który nie dość, że jest niezawodny, to jeszcze w tym budżecie mógłbym znaleźć spełniający moje pozostałe kryteria (za wyjątkiem skórzanej tapicerki) + rocznik ~ 2009 i < 100 000km przebiegu.

Dopełnieniem wszystkiego jest popularny mały silnik 1.5, co dla mnie będzie dużym plusem (z porównywarek OC wychodzi mi 2800 OC / rocznie, natomiast dla 2.0 - 4000 zł).

P.S. To nieprawdopodobne, żeby ubezpieczalnie mogły sobie robić zmowę cenową i z roku na rok nagle podnosić ceny o 100%...

Co myślicie o moim wyborze i czy może polecilibyście coś innego?
Co sądzicie o książeczkach z dokumentacją serwisową z Niemiec (pieczątki + wpisane przebiegi na przeglądach). Czy można to traktować autentycznie?
Jacgues
Nowicjusz

Auto: Nie mam

02 Paź 2016, 15:20

Te stawki oc, które podałeś to jakiś kosmos. Te "porównywarki" średnio się maja do faktycznych stawek, przejdź się najlepiej do jakiegoś agenta/brokera.
Czyste książki serwisowe możesz kupić na alledrogo, zrobienie pieczątek również nie jest problemem.

Sprawdź volvo s40
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Paź 2016, 15:31

Na Mazdę 3/6 masz fajny budżet, a od Lancera oczekujesz takiego przebiegu i rocznika, że coś pewnie z nim jest nie tak - przy tej cenie.
tomekdk

05 Paź 2016, 19:47

Mam świeżo zrobione prawko i mam 24 lata. Czy szukając bezpośrednio przez jakiegoś agenta, mam szanse kupić taniej niż za 3000 zł (biorąc pod uwagę niedawne podwyżki)?

Znalazłem taką oto perełkę:
Volvo S40 2009 1.6 benzynka 100km 120 000km przebiegu, pochodzi z polskiego salonu, pełen serwis i dokumentacja ASO. Wyposażenie także bardzo ciekawe. Cena 26 500 (OC i przeglądy niedługo się kończą), dwa niewielkie elementy do malowania.

Co o tym sądzicie? Mi się wydaje super ofertą w gąszczu skatowanych dziadków z przebiegiem 300-350k (rzeczywistym) i powypadkowców.

Czy taki silnik 1.6 nie będzie problematyczny dla takiego samochodu?
Nie mam zamiaru szaleć, ale raczej komfortowo przemieszczać się po mieście.
Jacgues
Nowicjusz

05 Paź 2016, 20:09

Po mieście ujdzie, ale przy wyjeździe w jakąś trasę będziesz się lekko denerwował (choć jak wiadomo są ludzie, którzy dużej mocy nie potrzebują i jadą 100/h autostradą).
Jeśli historia auta jest pewna to warto
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Paź 2016, 21:36

Obliczyłem ile mniej więcej byś zapłacił OC za to Volvo (mam dostęp do bazy jednego z ubezpieczycieli) wyszło 2514 zł.Najwyższa zwyżka jest za wiek +50% i za prawo jazdy (posiadanie prawa jazdy krócej niż 3 lata) +20%.
Tyle wyszło na dzień dzisiejszy,ale podobno ubezpieczenia mają jeszcze podrożeć.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zaproszenia na TTM i Motor Show 2022
    Rozpoczął się właśnie konkurs dla aktywnych użytkowników naszego forum (konkurs trwa do 3 kwietnia włącznie). Tym razem mamy dla Was dwa podwójne zaproszenia na "Vip Day" i pięć podwójnych zaproszeń na ...

05 Paź 2016, 21:42

1. Nie zamierzam dużo jeździć w trasy, raczej będę śmigać po mieście trasami szybkiego ruchu lub jeździć pod miasto na krótkie wypady.

2. Dzięki wielkie. Czy mógłbyś mi zdradzić więcej szczegółów odnośnie tej oferty OC? Od jakiego wieku cena OC spada, +26?
Jacgues
Nowicjusz

05 Paź 2016, 21:55

Tak cena spada od wieku +26.Obliczyłem teraz i wyszło w przybliżeniu 1826zł,tyle wyszło dla przedziału wiekowego 26-30 lat.Potem powyżej 31 lat znów maleje.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi

05 Paź 2016, 22:52

Wszystko fajnie, ale takie "cyfrowe" porównywarki/wyszukiwarki ubezpieczeń to można o kant d.py potłuc, bo nie mają zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością.
Najlepiej wybrać się do punktu, w którym masz u jednego agenta wszystkie towarzystwa. Jednak raczej nie praktykują działań typu przychodzisz i pytasz o 5 aut naraz (choć mogę się mylić)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

06 Paź 2016, 06:01

Wcale nie o kant dupy ubic mike. Bylem w podobnej sytuacji - 21 lat, prawo jazdy 3 lata. W internecie wychodzilo oc okolo 2500 zl i ceny te potwierdzily sie w ubezpieczalni, dlatego wzialem z tata na wspolwlasnosc, wyszlo 750.
flini
Początkujący

Auto: brak

06 Paź 2016, 08:43

Powróćmy do kwestii wyboru samochodu...
Moim skromnym zdaniem wybór Volvo wydaje się być najwłaściwszy.

Ja oba samochody widzę tak:

Lancer - twarde zawieszenie, sportowy charakter, ultra niezawodność, świetny wygląd zewnętrzny i przeciętny wewnętrzny, wysokie bezpieczeństwo

S40 - wygoda, niewysokie spalanie, bezpieczeństwo, dobry wygląd, na ogół wysokiej jakości wyposażenie wnętrza, duży komfort kosztem miana dziadkowozu

Lancerem (szczególnie po dołożeniu spojlera, co nadaje fajnego charakteru i estetyki) można raczej szpanować, a mi zależy na wyglądzie ale także komforcie i braku zmartwień związanych z awaryjnością.

W związku z powyższym najwłaściwsze wydaje się Volvo S40.
Może coś jeszcze z tej półki cenowej warte byłoby poważnego rozważenia?
Jacgues
Nowicjusz