02 Paź 2016, 14:37
Witajcie,
Planuję kupić mój pierwszy samochód. Nie chcę oszczędzać i brać byle czego.
Zależy mi głównie na tym, aby był to ładny sedan (ewentualnie coupe) z silnikiem benzynowym i do tego niezawodny.
Użytkowany będzie głównie w mieście (ale za to praktycznie tylko po trasach szybkiego ruchu), nie planuję robić więcej niż maksymalnie 10-12k km / rok.
Dodatkowe atuty: skórzana lub półskórzana tapicerka, ciemny kolor lakieru.
Mazdy 3 / 6 mieszczące się w moim budżecie, niestety są na ogół strasznie trywialne w swoim wyglądzie (poza nielicznymi wyjątkami np. w wersji sport).
Podoba mi się za to Mitsubishi Lancer, który nie dość, że jest niezawodny, to jeszcze w tym budżecie mógłbym znaleźć spełniający moje pozostałe kryteria (za wyjątkiem skórzanej tapicerki) + rocznik ~ 2009 i < 100 000km przebiegu.
Dopełnieniem wszystkiego jest popularny mały silnik 1.5, co dla mnie będzie dużym plusem (z porównywarek OC wychodzi mi 2800 OC / rocznie, natomiast dla 2.0 - 4000 zł).
P.S. To nieprawdopodobne, żeby ubezpieczalnie mogły sobie robić zmowę cenową i z roku na rok nagle podnosić ceny o 100%...
Co myślicie o moim wyborze i czy może polecilibyście coś innego?
Co sądzicie o książeczkach z dokumentacją serwisową z Niemiec (pieczątki + wpisane przebiegi na przeglądach). Czy można to traktować autentycznie?