Dzień dobry,
Piszę z pewnym zapytaniem ponieważ dręczy mnie ten temat od jakiegoś czasu
Po przeczytaniu wielu tematów z różnych źródeł postanowiłem, że moje kryteria spełniają dwa samochody.
Będą to:
-Laguna 3 2.0t 170KM
-Peugeot 508 2.0 HDi 163KM przedlift
Obydwa auta rozpatruję ze skrzynią automatyczną (stary sprawdzony hydrokinetyk).
Auto nie będzie kręciło rocznie dużej ilości kilometrów. Będzie to kilka tras rocznie Holandia-Polska i z powrotem. Prawdopodobnie około 4 w ciągu roku co daje nam w dwie strony +/- 10 000km.
Dodatkowo auto jeździłoby w Holandii prawdopodobnie codziennie autostradą/kawałek przez miasto przez około 20km w jedną stronę czyli dziennie w dwie strony wychodzi 40km.
Dodatkowo jakieś sporadyczne jeżdżenie do innych miast po kilkadziesiąt kilometrów. Rocznie prawdopodobnie wyjdzie około 20 000km.
W Holandii dodatkowo trzeba płacić kwartalnie podatek od pojazdu, za lagunę wyjdzie około 220€, a za Peugota 450€. Diesel kosztuje około 0.3€ taniej niż benzyna.
No i teraz się zastanawiam czy przy takim korzystaniu jest sens pakować się w diesla czy lepiej iść w benzynę. Wiem, że laguna lubi sobie wypić sporo przez ten automat, Peugot na pewno spali kilka litrów mniej. Licząc jedynie spalanie i podatek to koszty wychodzą dość podobne.
Właściwie to tyle, może macie jakieś sugestie w co lepiej pójść.
![Szczęśliwy :D]()