Laguna II czy Peugeot 307 Które?

07 Paź 2007, 20:37

ktore z nich lepiej kupic i dlaczego?
e137
Nowicjusz

07 Paź 2007, 20:57

Renault Laguna II np. z silnikiem 1.9 dCi 110 KM ma przyzwoitą kulturą pracy silnika, dobra dynamika 12,4 s 0d 0-100 km/h, ma dość bogate wyposażenie. Polecałbym z silnikiem 1.9 dCi 120 KM. Wadą jest stara konstrukcja podwozia. ( belka skrętna)

Peugeot 307 ma przestronne i wygodne wnętrze i dobry komfort jazdy.
Ma nowoczesne nadwodzie, Wadą jest ograniczona widoczność z wnętrza auta i dość duża masa pojazdu. Polecam z silnikiem benzynowym 1.6/110 KM lub diesel 2.0 HDI o mocy 110 KM.

Moim zdaniem, że najlepszym wyborem będzie Renault Laguna II.

Pozdro :)
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

07 Lis 2009, 15:59

Mam Peugeota 307 1,6 w rodzinie od 2002r. Przejechał 125000km Moim zdaniem samochód godny polecenia. Ładnie wykończony, nie psuje się częściej niż inne. Np zawieszenie nie było w ogóle jeszcze wymieniane.

Po zainstalowaniu gazu jest trudność z jego regulacją. Może to kwestia wymiany świec? Jeszcze tego nie zrobiłem.
Mam benzynę, nie wiem jaki jest HDi.
Z Peugeota odradzam tylko ASO. Znają się na wyciąganiu pieniędzy lepiej niż na samochodach.

Laguna też mi się podoba. Lubię niskie i szerokie samochody.
307 ma przestronne wnętrze. Obszerniejsze niż np o klasę wyższe A4. Na widoczność nie narzekam.

A opinię awaryjnych mają głównie 307 i Lag II sprzed faceliftingu. Te po już mniej.
LouisQ
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

07 Lis 2009, 17:45

Sam myślałem o lagunie ale mówią że jest awaryjna bardzo.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

07 Lis 2009, 23:31

Laguna II sprzed liftingu jest awaryjna. W ogóle z tym autem potrafią się dziać cuda. Wszystko przez elektronikę, która strasznie świruje.

LouisQ napisał(a):Z Peugeota odradzam tylko ASO. Znają się na wyciąganiu pieniędzy lepiej niż na samochodach.

Skoro taki bezawaryjny, to na co Ci ASO? Akurat przeglądy problematyczne być nie mogą, co najwyżej kosztowne.

Nie brałbym ani jednego, ani drugiego. Już prędzej rozejrzałbym się za Golfem, choć też uważam, że auto nie jest warte swojej ceny. Prędzej za to Mazda, Toyota Corolla, Focus.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Lis 2009, 20:49

Ja też ani jednego ani drugiego bym nie kupił, niech Cię nie zwiedzie ich wygląd! Tak jak kolega wyżej napisał - z Laguną potrafią dziać się cuda, 307 pewnie też nie lepszy, poza tym oprócz komfortu te auta niczym specjalnym się nie wyróżniają. Diesel Renault ponadto jest dość awaryjny, HDI już lepszy, chociaż ja wole japońskie konstrukcje :P
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe Audi S3 - najlepsze osiągi w swojej klasie
    Trzecia już generacja mocnego kompaktu jakim jest Nowe Audi S3 podniosła wysoko poprzeczkę możliwości przemysłu motoryzacyjnego. Całkowicie nowy silnik 2.0 TFSI Jednostka napędowa 2.0 TFSI otwiera nowy rozdział w historii ...