Laguna II - problem ze skrzynią biegów

28 Sty 2010, 23:37

Witam

Zdaje się, że padła mi skrzynia PK6.

Drążkiem da się przełączać na dowolny bieg, ale faktycznie biegu nie da się zmienić. Przy czym nie pozostała na luzie, lecz jakiś bieg jest wrzucony, bo przy zwalnianiu pedału sprzęgła zaczyna ciągnąć do przodu i gaśnie silnik. Dodawanie gazu przy tej operacji nie daje właściwie jakichkolwiek efektów (iluzoryczne wrażenie, jakby był wrzucony luz, bo nie czuje się, żeby mocniej dzięki temu ciągnęła - iluzoryczne, bo przecież próbuje ciągnąć i dławi silnik).

Macie jakieś typy co mogło walnąć?

Aha, wcześniej występowało takie rzężenie przy rozpędzaniu na 1-szym biegu, na pozostałych szła cicho.

Dzięki za przeczytanie.
:)
Kamil1234
Nowicjusz

Miejscowość: zagranica
  • 29 Sty 2010, 11:30

O Lagunie II wiadomo,że auta z pierwszych lat produkcji miały zbyt delikatne skrzynie biegów,ty nic nie piszesz ,z którego roku jest auto ,Laguna II Lagunie II nie jest równa,trzeba je oceniać rocznikowo.Najlepsze wyjście to rozglądać się za skrzynią używaną po modernizacji !Najwyższej jakości są te z aut po 2005 r.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

29 Sty 2010, 12:04

Dzięki za odpowiedź. Zasadniczo wiem, że w najgorszym przypadku bedę musiał poszukać jakiejś skrzyni na wymianę, tylko najpierw chciałbym się dowiedzieć uszkodzenie jakiego elementu (-tów) daje objawy opisane przeze mnie.
    A auto jest z lipca 2003, więc to już chyba nie jest ta początkowa produkcja. Z tego co mi wiadomo, tamta najgorsza była produkowana do maja 2002.

Czy ktoś się zna na budowie skrzyń na tyle, żeby wskazać możliwą usterkę mojej?
    Kamil1234
    Nowicjusz

29 Sty 2010, 12:34

Najprawdopodobniej uszkodzeniu uległ wybierak.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

29 Sty 2010, 17:38

PhantomASA1 napisał(a):Najprawdopodobniej uszkodzeniu uległ wybierak.

Masz na myśli ten mechanizm tuż pod drążkiem zmiany biegów, w kabinie?

Sorki za lamerskie może pytania, ale nie jestem za bardzo obeznany z terminologią.
    Kamil1234
    Nowicjusz

29 Sty 2010, 18:00

Tak!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Sposoby na zmniejszenie kosztów ubezpieczenia samochodu
      Niestety koszty ubezpieczenia samochodu wciąż rosną. Zindywidualizowany sposób liczenia składki oraz zwiększające się sumy wypłaconych odszkodowań dają się we znaki właścicielom samochodów, nawet tym bezszkodowym. ...

29 Sty 2010, 20:55

Jak rozumiem, zakładasz że sama przekładnia (mam tu na myśli wszystko to, co jest zamknięte w obudowie) działa i może nadal być sprawna, tylko że poruszając drążkiem nie powoduję przełączania biegów, ponieważ jego ruchy (z powodu uszkodzenia wybieraka) nie wywołują odpowiedniej reakcji elementów przekładni wewnątrz obudowy. Krótko mówiąc uszkodzony wybierak stanowi przerwę na drodze "ruch drążka-zmiana biegu", tak?

A zatem uszkodzenia należy szukać gdzieś na odcinku drążek-dźwignie na obudowie skrzyni, czy tak?

Może te pytania wydadzą się komuś dziwne, ale chcę po prostu wyeliminować ewentualne nieporozumienie.
    Kamil1234
    Nowicjusz

29 Sty 2010, 21:16

Tak ,gdyż najczęsciej w tych skrzyniach już poprawionych siadają wybieraki,widziałem już kiedyś takie ustrojstwo na aukcjach internetowych, kosztuje gdzieś do 100 zł.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

30 Sty 2010, 09:55

Dzięki Ci, dobry człowieku ;), za powiew nadziei i obyś miał rację.
    Kamil1234
    Nowicjusz

30 Sty 2010, 10:01

witam ma siena 1.4 i mam problem nie wiem jak ustawic obr na biegu jalowym pomozcie jak sie to robi??
    franek264
    Nowicjusz

Miejscowość: rzeszow

30 Sty 2010, 10:13

franek264 napisał(a):witam ma siena 1.4 i mam problem nie wiem jak ustawic obr na biegu jalowym pomozcie jak sie to robi??

A czy to ma coś wspólnego z tematem tego wątku? Bo mam wrażenie, że nie bardzo.
    Kamil1234
    Nowicjusz

30 Sty 2010, 11:41

Kamil1234 napisał(a):Dzięki Ci, dobry człowieku ;), za powiew nadziei i obyś miał rację.
    No nie wiem czym taki dobry ,skoro mój pies na budzie ma wywieszkę----Uwaga na właściciela----- :mrgreen: Ja też mam taką nadzieję, tym bardziej,że ten wybierak nie wzbudza zaufania gdy się na niego patrzy,takie to jakieś za bardzo plastikowe do tego z dwoma długimi wąsami(linki),ma się co zepsuć! :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

30 Sty 2010, 11:54

PhantomASA1 napisał(a):
    Kamil1234 napisał(a):Dzięki Ci, dobry człowieku ;), za powiew nadziei i obyś miał rację.
    No nie wiem czym taki dobry ,skoro mój pies na budzie ma wywieszkę----Uwaga na właściciela----- :mrgreen: Ja też mam taką nadzieję, tym bardziej,że ten wybierak nie wzbudza zaufania gdy się na niego patrzy,takie to jakieś za bardzo plastikowe do tego z dwoma długimi wąsami(linki),ma się co zepsuć! :wink:

Zgadza się, badziewnie to wygląda i oby to właśnie tam coś pieprznęło. Tylko jakiś taki chrobot mnie niepokoi, dobiegający z okolic skrzyni.

I pozdrowienia dla psa ;)
    Kamil1234
    Nowicjusz

30 Sty 2010, 12:21

Chrobot może dobiegać niekoniecznie z samej skrzyni a np.z półosi.Faktem jest,że te skrzynie bardzo wrażliwe są na niedobór oleju :!:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

01 Lut 2010, 18:43

Wygrzebałem bebechy znajdujące się nad skrzynią, żeby sprawdzić te cięgna w miejscu osadzenia/mocowania do tych dźwigienek na skrzyni w komorze silnikowej, ale wydaje się, że wszystko jest na miejscu.
    Zdemontowałem też tunel środkowy w kabinie i dotarłem do mechanizmu drążka (wybieraka). Nie rozkręcałem go, bo to chyba nie jest zbyt poręczne, ale wydaje się, że ruchy drążka powodują normalne reakcje cięgien. Nie wiem: czy tu mogło się coś rozregulować, żeby z zewnątrz wyglądało, że jest ok, a jednak biegów nie zmieniało?
    Możesz podpowiedzieć jak sprawdzić sprawność wybieraka - na początek może bez jego rozbierania na części? :wink:
    Kamil1234
    Nowicjusz