Laguna II - zapala mi się kontrolka ABS i hamulca

08 Sie 2009, 16:09

Witam.

Mam problem ponieważ gdy przejadę 30 - 40 km zapala mi się kontrolka ABS i czerwona od hamulca ręcznego. Kiedy zgaszę samochód i go zapalę to kontrolki zgasną ale za chwile znów się zapalają.

Bardzo proszę o pomoc w tej sytuacji.

Z góry dziękuje za pomoc.
Ostatnio edytowany przez mat3ys, 08 Sie 2009, 22:36, edytowano w sumie 1 raz
mat3ys
Nowicjusz

10
  • 08 Sie 2009, 21:47

Masz problem z przypadłością charakterystyczną dla tego samochodu czyli z tzw.wariującymi kontrolkami ,które zapalają się pomimo sprawnych układów,to robota tylko dla ASO Renault.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)
    1

10 Sie 2009, 11:08

mat3ys napisał(a):Witam.

Mam problem ponieważ gdy przejadę 30 - 40 km zapala mi się kontrolka ABS i czerwona od hamulca ręcznego. Kiedy zgaszę samochód i go zapalę to kontrolki zgasną ale za chwile znów się zapalają.

Bardzo proszę o pomoc w tej sytuacji.

Z góry dziękuje za pomoc.

nie wiem jak to w lagunie II wygląda ale u mnie w Oplu Signum miałem coś bardzo podobnego - tzn. gdy zapaliłem samochód to wystarczyło, że wcisnę hamulec do oporu i zapalała się kontrolka esp a na kompie logo błędu że jakiś tam przełącznik ręcznego uszkodzony - pojechałem do Opla (kanclerz) chłopaki 4 godziny dłubali ale znaleźli przyczynę w poprzednich postach opisywałem ile mnie to kosztowało :P wcześniej jednak byłem w M&m cars gdzie chcieli mnie naciągnąć na koszta - polecam udanie się do dobrego i rzetelnego serwisu Renault - jeśli to jakiś przełącznik to nie będzie drogo kosztowało
    Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
    adam-and1
    Aktywny

Miejscowość: Katowice
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: szukam igły ;-)
    Paliwo: Benzyna
    1

10 Sie 2009, 13:05

A poziomy płynów sprawdzone? Szczególnie hamulcowego? U mnie kontrolka z ABS zapalała się jak jeden z czujników niepoprawnie odczytywał prędkość koła. Pomogła wymiana czujnika.
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk
    0

11 Sie 2009, 14:44

Wystarczy odczytać jaki błąd się zapisał w pamieci EBS.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    1

13 Sie 2009, 21:00

A dlaczego na przykład kontrolki nie zapalą się od razu tylko dopiero po przejechaniu 30 - 40km ?
    mat3ys
    Nowicjusz

0

14 Sie 2009, 07:37

W moim Nissanie Primera równiez miałem taka przypadłośc równiez po przejechaniu paru kilometrów, podejrzewałem ze czujnik ABS ale okazało sie ze pierscienień ABS nie jest peknięty tylko tak lekko wgniecony, nie wiem przy jakiej okazji sie to stało ale to była przyczyna wariowania ABS. Może u Ciebie jest podobnie.
    ryszardz57
    Nowicjusz

Miejscowość: Małopolska
    0

13 Kwi 2010, 11:23

ja mam taki problem z recznym ze mi sie kontrolka nie pali a jak zaciagnalem i puzniej puscilem to mi sie jakis dym wydostawal ze srodka samochodu co to moze byc???????
    jacketk
    Nowicjusz

Miejscowość: Starachowice
    2

18 Kwi 2018, 13:05

Witam mam taki sam problem z laguna prosił bym o informację jaką jest przyczyną

Nowy temat do tej dyskusji laguna-ii-zapala-mi-sie-kontrolka-abs-i-hamulca-vt107630.htm
    Slawek89
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 09 2007
    Przebieg/rok: 10tys. km
    Auto: Renault laguna 2
    Silnik: 1.9 tdi
    Paliwo: Diesel
    Typ: Inny
    Rok produkcji: 2002
    0