Laguna III Coupe?

07 Cze 2015, 00:50

i jak zdecydowałeś się na coś?
alfa145boxer
Aktywny

Miejscowość: POZNAŃ

07 Cze 2015, 09:42

zaczalem szukac 508 2.0 hdi 163 ale okazalo sie ze wtym budzecie ciezko cos dobrego trafic, sami handlarze i niby calkeim spora gotowka a niema co kupic niechcac kompaktu i nazbyt zajezdzonego auta, a co tu dopiuero mowic o fajnym sportowym wygladzie itp., zenada jakas...

caly czas zastanawiam sie nad lexem is 250, o ile spalanie w miescie 13l jestem w stanie przelknac, o tyle nieznalazlem jednoznacznej odpowiedzi co do cen czesci, czy sa zamienniki itp, przegladajac intercars wyglada to obeicujaco, ale jak pech bedzie chcial ze padnie cos co niema zamiennika? lub automat? obawiam sie ze nieudzwigne wizyty w aso lexa...
que
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 01 1991
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: ferrari

07 Cze 2015, 12:14

que napisał(a):ze padnie cos co niema zamiennika? lub automat?

w IS II generacji czyli 250 nie padają zmieniarki. Zmieniarki padają w poprzedniku i też nie wiem dlaczego ludzie problemy robią skoro można kupić cyfrową na USB/SD i nie bawić się z płytami :?
Automaty są pancerne więc aby tylko nie kupić jakiegoś zarżniętego. Używane są poniżej 1000zł, a nawet taniej, bo nikt ich nie potrzebuje kupić.

Ostatnio jak przeczytałem, że oryginalna uszczelka pod pokrywę zaworów w IS 200 w ASO kosztuje 92zł, a na allegro poniżej 100zł nie ma to warto czasem do nich przydzwonić i zapytać o ceny, bo mogą zaskoczyć :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Cze 2015, 12:21

dzida napisał(a):w IS II generacji czyli 250 nie padają zmieniarki. Zmieniarki padają w poprzedniku
Chodzi o zamienniki, czyli części zamienne kupowane poza ASO :ok:
Chyba ładnie wczoraj zabalowałeś :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Cze 2015, 12:26

kuźwa nie zauważyłem ale fakt wróciłem do domu jak było widno ale na trzeźwo :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Cze 2015, 14:10

A jakies czujniki, elektronika? Jak to wyglada?

Dzida, na forum lexa natknalem sie na info (niepelne,raczej wzmianke) dotyczaca jakichs bebnow vvti ktore jak padna moga kosztowac 10klockow a niema zamiennikow tylko nie wien o co kaman, z drugiej strony na allegro widzialem sliniki uzywane po 4 wiec rzeczywiscie moze niema sie co bac, tylko zaczac szukac... Z innej beczki, jak slaby miesiac jest da sie nim eko pojechac?;)
que
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Land Cruiser FJ45LV - odrestaurowany unikat
    Amerykańska firma FJ Company zajmuje się twórczymi renowacjami klasycznych Land Cruiserów. Czasem samochody są odnawiane w duchu tradycji, lecz częściej efektem jest znacznie różniący się od oryginału ...

07 Cze 2015, 14:20

Niektórzy próbują regenerować te zawory VVTi ale z różnym skutkiem, więc chyba najlepiej szukać używek, bo dużo anglików na części do nas przyjeżdża. Jednak nie jest to typowa usterka i zdarza się raczej w niewielu egzemplarzach. Z czasem będzie jeszcze więcej używanych części, bo i auto tańsze.

Na małe spalanie bym się nie nastawiał bo jednak tam mamy 2,5l i 200KM ale niektórzy jak pisali schodzą poniżej 10l :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Cze 2015, 10:07

que napisał(a):caly czas zastanawiam sie nad lexem is 250, o ile spalanie w miescie 13l jestem w stanie przelknac, o tyle nieznalazlem jednoznacznej odpowiedzi co do cen czesci, czy sa zamienniki itp, przegladajac intercars wyglada to obeicujaco, ale jak pech bedzie chcial ze padnie cos co niema zamiennika? lub automat? obawiam sie ze nieudzwigne wizyty w aso lexa...

Nie masz się czego bać tylko nie oszczędzaj przy zakupie i pierwszym serwisie. Wiele osób z najbliższego kręgu znajomych używa tych aut do pracy nawet u mnie w rodzinie GS i IS2 są jako woły robocze od wszystkiego i nikt nie narzeka. Tym bardziej ze wiele tych osób przesiadło się z niemieckich aut i teraz już nie planują powrotu do tego rodzaju motoryzacji czyli do taniego naprawiania.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

14 Cze 2015, 10:07

To znowu ja, mam nadzieje ze nie mecze zabardzo, ale zaczalem sie jeszcze zastanawiac nad accordem 8 2.0 ivtec 156km sedan/tourer w zaleznosci co sie trafi dobre.

i teraz tak, obawiam sie troszke auta w takiej budzie bez turbo, ten silnik daje rade w takim aucie? czy raczej niema co myslec o dynamicznej jezdzie? jak z wykonaniem wnetrza? (zakladajac ze wzorem w tej kwestii jest dla mnie a4 b8, oczywiscie w tych samych rocznikach 08-09), jak z czesciami? niepokoi mnie troche fakt ze czytalem ze accorda japonce wycofywuja accorda z Europy z powodu malego zainteresowania..? co jest nie tak? czy bedzie problem z odsprzedaza bo popyt jest taki maly?
raczej nie planuje, ale z ciekawosci, jak to znosi lpg?
que
Nowicjusz

14 Cze 2015, 11:53

que napisał(a):daje rade w takim aucie? czy raczej niema co myslec o dynamicznej jezdzie?

daję radę ale trzeba wkręcać na obroty - takie są silniki Hondy i wogóle japońskie, że na niskich obrotach jeździsz spokojnie i oszczędnie, a na wysokich szybko i więcej spalisz
que napisał(a):jak z wykonaniem wnetrza?

Tu ciężko mieć odniesienie, bo w tej kasie (40k) masz końcówkę produkcji poprzednika. Na następce szykowałbym z 45k. Teraźniejszy model nie jest zły pod tym kątem ale jest dużo twardych tworzyw jednak nic nie skrzypi (mamy firmówki Accordy i po 400tys. tylko mieszek biegów przetarty i parę rysek na plastikach). Na pewno nie jest lepiej od A4 B8, bo to chyba najlepiej wykonany model w tym segmencie jeśli chodzi o wnętrze. Audi wogóle wiedzie prym w większości klas pod tym kątem więc się nie dziwie, że stawiasz jako wzór. Ja bym porównał Accorda VIII do A4 B7.
que napisał(a):niepokoi mnie troche fakt ze czytalem ze accorda japonce wycofywuja accorda z Europy z powodu malego zainteresowania..?

model wycofują ale to nie znaczy, że części - dostępność bez problemu
Model ma już swoje lata, a Hondzie nie opłaca się opracowywać modelu pod Europejczyków skoro nie kupują go. Problemem jest cło i przez to wysoka cena (produkcja oryginalna w Japonii). Dla niektórych miejsce produkcji jest argumentem dla kupna tego auta. Popyt przewyższa podaż co widać po cenach jak trzymają te auta.
que napisał(a):jak to znosi lpg?

nie jest źle ale trzeba dobrą instalkę - zmienne fazy rozrządu
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Cze 2015, 10:26

Panowie, trafia mi sie ciekawa, raczej pewna e90, cena malo okazyjna, 2.0d, jedyny dla mnie "szkopul" to automatyczna skrzynia, jak ona sprawuje sie w tej bmw? duzo bardziej zamula auto jesli chodzi o przyspieszenie? jak wyglada sprawa ze spalaniem? czy pusci z torbami, droga w serwisie? troche sie tego obawiam, auto mi sie podoba.
que
Nowicjusz

21 Cze 2015, 11:33

automaty produkcji ZF - udane i trwałe. Jak regularnie był wymieniany olej to nie powinna się posypać.
Przejedź się automatem i sam stwierdź czy Ci odpowiada, bo wiele osób jak raz spróbuje to nie chce wracać do manuala
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Cze 2015, 13:39

obsluga droga?
que
Nowicjusz

21 Cze 2015, 14:55

w tej kwestii najlepiej odwiedzić forum BMW, bo tam są takie tematy - sam przeglądałem jak szukałem auta
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Cze 2015, 19:51

dzida napisał(a):Przejedź się automatem i sam stwierdź czy Ci odpowiada, bo wiele osób jak raz spróbuje to nie chce wracać do manuala

A u mnie na odwrót uwielbiam manuale chociaż automaty też trochę lubię... :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe