Laguna III GT czy to będzie słuszny wybór?

06 Wrz 2018, 09:42

Kao napisał(a):belka skrętna

A czemuż to? To bardzo dobre rozwiązanie. Trwałe w Renault (Citroen ma gorszą). Rozumiem że aluminiowy wielowachacz z Audi jest lepszy mimo podobnej wytrzymałości i ceny? Kao, proszę Cię...

Dodam tylko że któryś usportowiony Seat (auto niemieckie) posiada belkę skrętną. Rozumiem że odradzamy bo ma francuskie zawieszenie, jak oni mogli.

Elektronika wariuje, jasne. Jak w każdym nowym aucie, czy to VW, Audi czy BMW. W każdym siadają przyciski, joysticki, karty i inne duperele.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

06 Wrz 2018, 09:59

galakty napisał(a):Elektronika wariuje, jasne.

1. Elektronika we francuzach jest tragiczna, to fakt.
2. Wszystkie auta które wcześniej wymieniłem, a parę dopisał jeszcze Łysy, to szrot. Widziałem takie przypadki, że co tydzień stały w warsztacie i nawet wokół komina nie dało się tym jeździć. To też fakt.
3. Gdybym miał kupować inne auto francuskie (niby lepsze), to po tym co widziałem w poprzednich modelach wolałbym nie ryzykować, bo najzwyczajniej szkoda pieniędzy. To nie fakt, a podejście 80% użytkowników, i tyczy się ono nie tylko aut francuskich, a tak samo innych marek, które w pewnym momencie wtopiły (jak np vag z tfsi, mimo, że krążą opinie że po 2012 nie biorą oleju to i tak ludzie się ich boją, tym bardziej, że to auta młode, niskie przebiegi i nie wszystkie cyrki jeszcze się ujawniły. Nawet ja jako zadowolony użytkownik audi bałbym się kupić nowe tfsi.).
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

06 Wrz 2018, 10:11

Ale ja się zgadzam, tylko że Laguna III nie jest szrotem i nie cierpi na te problemy. Sam mam Megane I i w ciągu 2 lat jedyna awaria elektroniki to padnięte Immo, co się zdarzyło nawet w Golfie III, który elektroniki nie ma. Poza tym zero, nic nie wariuje, wszystko działa, szyby, grzane fotele, światła. Ale w takiej Megane II karty handsfree itp itd ja wiem że pada i sam bym tego auta nie kupił.

307 nie znam, ale znam przypadek C4 w HDI który potrafił gasnać bez powodu a później nie odpalał. Mechanik przez miesiąc nie mógł go ogarnąć, aż w końcu rozebrał cały przód i został goły silnik bez czujników i podzespołów. Masakra.

Tylko Laguny III to nie dotyczy, to dobre auto. Tym bardziej że w tej kasie w jakiej chodzi ciężko o coś lepszego z lepszym silnikiem :)
galakty
Forumowicz VIP

06 Wrz 2018, 10:17

Ludzie ale rozmawiamy o Lagunie III oraz Megane III :ok: Konkrety jak opisał np. Kao.

Wyciąganie wniosków na podstawie kraju pochodzenia to tak jakby doradzać zakup nowego auta w salonie na podstawie poprzedników.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

06 Wrz 2018, 13:03

galakty napisał(a):Także proszę, piszmy o danych modelach,
to dlaczego się do tego nie stosujesz? Rozmawiamy że francuzy (w tym Laguna III) mają słabą elektonikę a Ty wyskakujesz że u Ciebie w 20 letniej meganie w której jest wszystko na bezpieczniki i przekaźniki nic się nie dzieje. To idąc tym tokiem rozumowania to polecajmy nowszego passata czy innego golfa bo jego poprzednik był ''niezniszczalny''

Proszę wrócić do tematu !!!
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Wrz 2018, 20:32

(...)

A wracając do tematu to Laguna III jest bardzo porządnym autem, sam byłem uprzedzony do Francuzów, ale trafiła się fajna okazja i chcąc kupić Mazdę 6, Accorda, Mondeo - musiałbym wyłożyć 50% ceny więcej.
Kupiłem Lagunę z przebiegiem 93000km, także nie jakieś wyeksploatowane, ale stosunek tego co oferuje do ceny rewelacyjny, żadnych usterek przez 6000km (trasa do Polski od razu po zakupie).
Fajny jest też układ kierowniczy - bezpośredni, świetnie czuć auto, dosyć twardy - do wersji GT jak najbardziej odpowiedni.
Ostatnio edytowany przez Kao, 06 Wrz 2018, 20:55, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Off top
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Współczesne sportowe Toyoty
    Celica, MR2, Supra czy Corolla AE86 – te samochody znają wszyscy. Ich następca, tylnonapędowe coupe GT86, to jeden z ulubionych samochodów współczesnych drifterów. Jego pojawienie się w salonach ...

06 Wrz 2018, 20:58

Jeżeli panowie nie macie nic więcej do dodania na temat LAGUNY III to zamykam
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Wrz 2018, 21:56

Panowie przerwę dyskusje. Bylem w ASO renault i okazało się, że ta Laguna ma 430 tys. Oczywiście właściciel się wypiera, lecz nie zamierzam dyskutować. Mam teraz megane Grandtour 1.6 16v ze Szwecji z przebiegiem 120 tys, lecz zerwał się pasek rozrządu i jest i mechanika. Mają go zrobić na przyszły tydzień i cena to ok 22-23 tys. Jak sprawuje się ten silnik i co o tej Megane myślicie?
madridista011
Nowicjusz

07 Wrz 2018, 09:23

Silnik jest w porządku, trwały i bezawaryjny (pod warunkiem że leje się dobry olej, bo wtedy KZFR nie wariuje), ale o jakichkolwiek osiągach możesz zapomnieć. Poziom Golfa 5 z 1.6 MPI czy A3 8P. Do normalnej jazdy wystarczy jeśli nie oczekujesz niczego więcej od auta, ale o bezpiecznym wyprzedzaniu możesz zapomnieć. Tym bardziej że wcześniej wrzucałeś 150 konnego diesla.
galakty
Forumowicz VIP