Laguna III pomoc w ocenie

09 Cze 2024, 17:02

Cześć
Co sądzicie o tym ogłoszeniu? Byłaby to moja pierwsza Laguna.
Niepokoi mnie cena, jest chyba trochę poniżej średniej - komis, sprowadzona, jeśli doliczyć zysk handlarza to nie wiem czy gdzieś nie ma haczyka.
I druga sprawa to regulacja luzów zaworowych - jeśli nie planuję zakładać gazu to też będzie z tym problem?

[link do oferty na Olx wygasł]
mirobak1
Nowicjusz

10 Cze 2024, 12:55

mirobak1 napisał(a):I druga sprawa to regulacja luzów zaworowych - jeśli nie planuję zakładać gazu to też będzie z tym problem?

Nie będzie.
Wygląda ok, trzeba pojechać i obejrzeć
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Cze 2024, 15:08

Nie będzie w sensie że nie trzeba tego w ogóle robić?
mirobak1
Nowicjusz

10 Cze 2024, 19:33

Nawet jeśli trzeba będzie zrobić, to nie jest operacja na miarę konstruowania drapacza chmur w wietrznym klimacie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Cze 2024, 21:07

Za drogo źle za tanio jeszcze gorzejm
Może poprostu facet chce sprzedać a nie sprzedawać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Cze 2024, 09:58

A rozmawiałeś ze sprzedawcą o tym samochodzie ? Coś sam ustaliłeś ?
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Ibiza 1,0 TSI o mocy 115 KM
    Seat Ibiza w wersji wyposażonej w silnik benzynowy o pojemności 1 litra ma moc 115 KM. Jego średnie spalanie w tym przypadku to około 4,7 l/100 km, a przyspieszenie 0-100 km/h zajmuje 9,3 sekundy. Na liście wyposażenia niewymagającego ...

12 Cze 2024, 10:07

Byłem tam i trafiłem na pracownika który nic nie wie albo udaje że nie wie, na żadne pytanie nie dostałem odpowiedzi. Ogólnie auto wygląda nieźle, może trochę zbyt zniszczone wnętrze jak na deklarowany przebieg. Powinien je obejrzeć ktoś, kto zna się na Lagunach albo ogólnie na sprawdzaniu aut przed zakupem. Ja odpuściłem bo zmieniły się plany i będę dobijał stary samochód jeszcze jakiś czas.
mirobak1
Nowicjusz

12 Cze 2024, 10:09

No i to wg VIN wersja Expression, więc chyba nie powinna mieć w wyposażeniu tego co ma, czyli dotykowego panelu z nawigacją i automatycznego ręcznego, ale może jestem w błędzie.
mirobak1
Nowicjusz

12 Cze 2024, 13:14

mirobak1 napisał(a):Byłem tam i trafiłem na pracownika który nic nie wie albo udaje że nie wie, na żadne pytanie nie dostałem odpowiedzi. Ogólnie auto wygląda nieźle, może trochę zbyt zniszczone wnętrze jak na deklarowany przebieg. Powinien je obejrzeć ktoś, kto zna się na Lagunach albo ogólnie na sprawdzaniu aut przed zakupem. Ja odpuściłem bo zmieniły się plany i będę dobijał stary samochód jeszcze jakiś czas.

Chłopie co ma Ci powiedzieć przy takim aucie ? Komis Dostaje komplet papierów a Ty sprawdzasz stan tech, stopień ulepienia i tyle. Vin bierzesz po to żeby dowiedzieć się coś więcej a nie po to żeby śledzić wodotryski przy danej opcji wyposażenia tym bardziej że to jest różne w zależności od rynku a sprzedający majá na to wywalone. W miejscu gdzie był kupiony była pewnie kartka "alles gut, motor start" i pewnie dopiską fix price.

Do tego co Ci obchodzą te historyjki handlarzy ?
3/4 aut nie ma żadnych historyjek tylko jest zawartość schowka czyli to co ostatni właściciel dołożył do sprzedaży.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Cze 2024, 14:10

I to odróżnia zwykłego mirka od postępowego sprzedawcy.
Powinien powiedzieć:
- auto było malowane tu i tu lub nie było malowane
- książka serwisowa jest ostatni wpis lub nie ma książki serwisowej
- auto miało np. 2 czy 3 właścicieli
- TUV jest ważny do lub nie ma TUV
- w Polsce sam naprawiałem to i to mam faktury
- szyby są oryginalne przegląd w Polsce zrobiony

Nikt nie oczekuje odpowiedzi na pytania jak się jeździ autem albo nawet co jest do zrobienia... ale taki zestaw pytań to podstawa i odpowiedzi na nie.

I takie informacje powinien dostać klient.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

12 Cze 2024, 14:32

Moto....zakup :happy:

Szkoda gadać.
szybki
Moderator - Tuning

12 Cze 2024, 14:41

No właśnie szkoda gadać, lepiej milczeć jak pisać farmazony :ok:

Kto ze względu biznesowego nie wie co kupił i nie wie co sprzedaje ....
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

12 Cze 2024, 14:45

motozakup napisał(a):lepiej milczeć jak pisać farmazony

Dokładnie to uczyń i nie obrażaj firmy którą się podpisujesz.

O tyle dobrze że wiadomo kogo unikać :ok:
szybki
Moderator - Tuning

12 Cze 2024, 14:54

No właśnie nie wiadomo bo cały czas nie chcesz ujawnić kim jesteś mechanik czy handlarz ? :D chyba jednak wstydzisz podpisać się NIPem pod tymi wypowiedziami

Bo stwierdzenie że sprzedawca nie musi nic wiedzieć o sprzedawanym towarze wykracza już poza granice sprzedaży aut, a tyczy się raczej istoty handlu wszelkimi dobrami. Czy tylko handlarze autami mają prawo do takiej amnezji ?

Z resztą mało istotne - betonu nie da się zreformować. Powodzenia w życiu i mniej farmazonów :ok:
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

12 Cze 2024, 16:23

motozakup napisał(a):chyba jednak wstydzisz podpisać się NIPem pod tymi wypowiedziami

Wstydzę się że na forum motoryzacyjnym opowiada się takie głupoty.

Zapytaj tego Pana:

Kao napisał(a):Wszystko za swojego klienta i swoją cenę, ja już przestałem handlować osobówkami w Polsce bo to jakiś nieśmieszny żart. Co bym nie sprzedawał jaki stan by nie był czy przedział cenowy zawsze są albo apacze albo brak zainteresowania
szybki
Moderator - Tuning