Laguna /\ Megane

20 Wrz 2010, 10:29

Witam, potrzebuję samochodu do pokonywania w miarę konkretnych przebiegów (40 - 45 tys/rok) w dieselku. Celuje w roczniki 2005 - 2006 z przebiegiem do 120.000. 65% trasa 35% miasto.

Zależy mi na bezawaryjności. I teraz zastanawiam się pomiędzy oszczędnymi Megane 1.5 dCi 105KM a Laguna 1.9 dCi 120KM.

Megane z jednej strony nieco oszczędniejszy, ale nieraz jeżdżę w 5 osób i wtedy ciekawsza wydaje się Laguna.

Jakie macie spalania w tych samochodach? I który z samochodów powinien sprawiać mniej problemów? Jako alternatywa dla nich zastanawiam się nad Focusem 1.6 TDCi
mementom
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

05 Lut 2011, 16:48

Na długie trasy diesle najbardziej wskazane. Jeśli planujesz samochód z 2005r to zdecydowanie polecam Renault Lagune z 2005r z silnikiem 1.9 dCI. Została naprawiona zdecydowana większość usterek (to ta po FL). Megane też nei ejst zły i gdzieś słyszałem że mają te same silniki, ale z racji tego że nie znam tego samochodu bardziej polecam Lagunke. Spalanie nie będzie duże. W mieście spalisz do 8/9 litrów max, a w trasie 6/7. Pozdrawiam.
abunee
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Maserati GranTurismo - opinia i wrażenia z jazdy
    Miałem okazję trochę pojeździć i jako że nie ma opini na temat tego auta więc się podziele wrażeniami. Maserati GranTurismo Silnik 4.2 V8 405 KM Skrzynia aut. 6 Biegowy Rok prod. 2010 Całokształt Uważam że to bardzo fajne ...