Laguna,Thalia ,Civic co wybrać??

18 Lip 2010, 13:15

A więc tak ostatnio odebrałem już prawo jazdy i czas żeby zakupić sobie pierwsze autko. Na ten cel mogę przeznaczyć maxymalnie 15tys. złotych. Zastanawiam się nad kupnem
Renault:
Laguny I(00'01') sedan/kombi
Thali I (03' - 05')
Honda:
Civic VI (nim nowszy tym lepiej) sedan/kombi

Narazie samochód służyłby mi do dojazdów do szkoły, jakieś zakupy i ewentualnie jakies drobne wypady poza miasto w weekendy max 20 km.
Chciałbym żeby wóz nie był zbyt drogi w utrzymaniu(mało palił,nie awaryjny, tanie części itp.). Nie zależy mi na tym żeby był jakiś super szybki wystarczy zeby mozna nim bylo jezdzic spokojnie 100kmh i tam zeby ewentualnie dało się nim pojechać ze 130kmh wyprzedzając bez strachu że zaraz się rozwali^^ (to na dłuższe podróże, może wyjazd na wakacje).
No i jeszcze w przypadku wyboru lagunki lub civica lepiej jeździ się kombi czy może sedanem. Czytałem gdzieś że sedanem bez czujników trudno parkować tyłem bo nie widać końca samochodu. Osobiście nie miałem do czynienia jeszcze z sedanem.

No to proszę was o odpowiedzi i ewentualne sugestie co do innych modeli samochodów byle by to nie był żaden hatchback bo wolałbym większy samochód żeby w razie założenia rodziny :???: i być może dziecka :mrgreen: nie zmieniać zaraz samochodu na "nowy".

P.S.

Myślałem jeszcze o pasacie B5 kombi/sedan tylko on chyba drogi w utrzymaniu i troche pali to też weście pod uwagę.

[ Dodano: 18 Lipiec 2010 ]
Pomoże mi ktoś??
Templar
Nowicjusz

Miejscowość: B-stok

18 Lip 2010, 22:04

Laguna jest b. awaryjna, Thalia paskudna a Civic oklepany ale niezawodny i ekonomiczny. Sedany wcale nie są praktyczne ze względu na mały otwór bagażnika...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

19 Lip 2010, 09:39

wzialbym civica ale w sedanie(kombi produkowane w UK nie w Japonii- podatnosc na korozje). Poza tym czesto smiagaja takimi dziadki wiec wieksza szansa na trafienie samochodu nieupalanego przez mlodych szpanerow sprzed remizy. no i linia jesli nie ciekawa to napewno ponadczasowa :razz:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
np.
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

19 Lip 2010, 09:43

A to prawda że jak się cofa to nie widać końca samochodu?? Gdzieś tak wyczytałem i ktoś napisał że czujniki bardzo pomagają. A no i jaki silnik polecacie??
Templar
Nowicjusz

19 Lip 2010, 09:48

Templar napisał(a):A to prawda że jak się cofa to nie widać końca samochodu?? Gdzieś tak wyczytałem i ktoś napisał że czujniki bardzo pomagają. A no i jaki silnik polecacie??

Jak zdales egzamin na prawo jazdy to chyba uczyli Cie cofac na lusterka :razz: ?
mnie nie pytaj jezdze vanami i sedanami od kilku ladych lat wiec dla mnie to nie gra roli. na pewno mozna sie przyzwyczaic. a montaz czujnikow drogi nie jest jak sobie nie poradzisz :wink:
Co do Civica VI gen warto omijac diesle(nie sa rewelacyjne pod zadnym wzgledem, a ryzyko awarii wieksze).
naawet 1,4 90 km sie sprawdzi civ stosunkowo lekki jest
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

19 Lip 2010, 12:47

Aha dzięki a co myślicie o Nissanie primera II??
Templar
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RC F Track Edition - cztery końcówki wydechu
    Coupé Lexusa to sportowe auto zbudowane według tradycyjnej receptury - ma potężny, 5-litrowy silnik V8 z przodu, 2-drzwiowe nadwozie i napęd wyłącznie na tylną oś. Lexus RC F prezentuje również klasyczne podejście ...
    Poznajcie ambasadorów Poznań Motor Show 2020
    Czwórka miłośników motoryzacji i cztery różne spojrzenia na motoryzację. Przedstawiamy Wam ambasadorów targów Poznań Motor Show. Ambasador Poznań Motor Show to zupełnie nowa formuła, która ...