REKLAMA
Witam szanownych forumowiczów,
Chcę kupić 2gi samochód w życiu (obecnie nie mam od kilku lat). Pierwszy samochód to był Ford Fiesta z silnikiem 1.2 i nie byłem jakoś super zadowolony (pomimo, że nie był stary to miał jakieś dziwne problemy, ale mniejsza z tym).
Chcę coś kupić (jak wszyscy chyba) coś co względnie jest wytrzymałe, nie jest trudno naprawić (czyli w miarę popularny model w Polsce) i ogólnie w miarę niedrogi w eksploatacji.
Oto moje parametry:
- nie za słaby silnik, ale jakiś super mocny nie musi być (min. 1.4, ok 1.6 to pewnie optimum)
- słyszałem, że japońce są dobre: Honda, Nissan (Micra, Almera, etc), Toyota (Corolla, etc), więc pewnie coś z tych firm. Także sporo dobrego słyszałem o Opel Astra
- czy unikać samochodów na F (ford, fiat i francuskie) ?
- samochód głównie dla 1 osoby, aczkolwiek znajomych czy coś też będzie trzeba przewieźć
- głównie do jazdy po mieście, ale też od czasu do czasu na dalsze wojaże (także zagranica)
- czy warto unikać modeli z nadmiarem elektroniki? Jeśli tak, to jakich unikać?
- jakich modeli najlepiej nie brać w ogóle pod uwagę?
Na co powinienem zwracać uwagę, aby nie natrafić na jakiś przekręcony czy sypiący się samochód?
Przy budżecie ok 15-20tyś co mogę oczekiwać:
- jaki rocznik
- jaki przebieg akceptowalny
- jak sprawdzić czy jest wypadkowy
- czy zwracać uwagę na kraj pochodzenia (czy lepiej np. unikać "niemców" czy coś?)
- czy warto kupić z LPG. słyszałem, że warto, ale nie wiem czy to ma dużą wartość
Czy jest jeszcze coś na co trzeba zwracać szczególną uwage?
Dziękuję z góry za pomoc.
Pozdrawiam,
Ryszard
Ps. Proszę nie wysyłać ofert sprzedaży. Póki co zbieram informację.