LAIK szuka auta do 20.000zł.

12 Sty 2011, 13:53

Cześć. Szukam auta osobowego w tej kwocie 20 - max 22 tyś.. Niemal kompletny laik motoryzacyjny ze mnie, ale wiem czego konkretnie oczekuję w aucie, chodzi mi już nawet nie o konkretne modele, tylko 2-3 marki.

Nie mam zacięcia sportowo-wyścigowego. Nie bawi mnie ruszanie z piskiem opon. Małe auto (np. golf) do spokojnej jazdy po miasteczku, 1-2 razy w roku wyjazd w Polskę np. 1000km. Raczej benzyna. Na 90% automatyczna skrzynia (chyba, że są jakieś koszmarne problemy z nimi albo poważne PRZECIW automatowi).Chętnie japońskie auto (ponoć żywotne, sporo części itp.). Będzie używane 2000-3000 km rocznie. Raczej 4 drzwiowe, ale to nie konieczność. Klimatyzacja, wspomaganie.

ps. Uprzedzając "mędrców" internetowych : TAK, wpisałem moje oczekiwania na internetowych giełdach itp. po 300-600 ofert, co mi z nich jak tam 20 marek aut i każdy ze sprzedających odpisze lub odpowie, że jego auto to igła, jeszcze 20 lat będzie jeżdzić i prawie 1 litr na 100km pali...pytam Was, o doświadczenia, wiedzę, opinie... Dziękuję.
tornado
Nowicjusz

Miejscowość: Internet

12 Sty 2011, 14:06

Z mniejszych colt cz3, yaris, jazz, Mazda 2
Z większych corolla lub civic
To auta naprawdę niezawodne
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

12 Sty 2011, 14:10

JerzyB333 napisał(a):Z mniejszych colt cz3, yaris, jazz, Mazda 2
Z większych corolla lub civic
To auta naprawdę niezawodne

BARDZO Ci dziękuję za konkrety! już przeglądam oferty i czekam na inne opinie tutaj. Pozdrawiam.

ps. a takie coś? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
tornado
Nowicjusz

12 Sty 2011, 14:15

A i szukaj raczej z ręczna skrzynia bo jest wiecej a wiec latwiEj trafić coś godnego uwagi, ponadto z małym silniiem automat zabije osiagi a jedyna skrzynia 'automatyczna' która daje jakaKolwiek radość z jazdy to dsg;p
Szczerze mówiąc jak auto głownie na miasto to poszukalbym colta(2004-2008) lub jazza(2002-2008)
107/c1/aygo(blizniaki) to tez udane konstrukcje, ale moim zdaniem komfort na niskim poziomie, gołe blachy w środku. Już lepiej klasa b(wielkość polo/corsy/fiesty) bo w tych nowszych można się poczuć jak w aucie o klasę wyższym
Moj znajomy sprzedaje colta cz3 od kilku miesiecy i nie może, nawet nikt nie przyjechal(początkowo chciał 24000) od tygodnia obniżył cenę do 20000zl. Autko naprawdę przyjemne, a ten konkretny egzemplarz zadbany i wyjątkowo godny polecenia ze wzggledu na to ze pewny i nie od handlarza który ściągnął auto z De Tylko dla zysku
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
JerzyB333
Stały forumowicz

12 Sty 2011, 14:31

Masz wyczucie :) niemal dokładnie w tym momencie go oglądałem :razz: NIESTETY dla mnie chyba zostanę przy tym automacie. Nie napiszę czemu, bo post zejdzie na inny temat i dyskusje. Wiem, że automat BARDZO ogranicza mi pole zakupu....
tornado
Nowicjusz

12 Sty 2011, 14:46

No i własnie ten automat sprawi ze mamy kolejne megatrudne poszukiwania wymarzonego auta, np w budżecie 17-22 jest tylko JEDNA honda jazz i to niestety po wypadku :roll: szukaj cierpliwie i z kimś obeznanym. Intuicja mi podpowiada ze i tak kupisz manual :wink: po prostu cieżko trafić coś godnego uwagi
JerzyB333
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zaproszenia na TTM i Motor Show 2022
    Rozpoczął się właśnie konkurs dla aktywnych użytkowników naszego forum (konkurs trwa do 3 kwietnia włącznie). Tym razem mamy dla Was dwa podwójne zaproszenia na "Vip Day" i pięć podwójnych zaproszeń na ...
    Jak przygotować się Rajdu Dakar na 130 procent!
    Rajd Dakar to jedno z największych wyzwań dla sportowców. Blisko dwa tygodnie i dziewięć tysięcy km walki w nieznanym terenie, w piekielnym upale i twardej rajdówce, w której trzeba podejmować dziesiątki ...

12 Sty 2011, 15:50

Może Opel Astra lub Ford Fiesta?

[link do oferty na Allegro wygasł]

Uważam tak samo jak <b>JerzyB333</b>- szukaj raczej samochodu w manualnej skrzyni biegów
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

12 Sty 2011, 15:53

jeśli z automatem to łatwiej kupisz cos delikatnie większego np. Civic, Corolla. Auta bardzo mało awaryjne i można znaleźć fajne egzemplarze.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

12 Sty 2011, 16:05

Wszystko przemawia za Yariską ale może Peugeot 107 albo Seat Altea?
tornado
Nowicjusz

12 Sty 2011, 16:05

ja bym Ci polecil ostatnia mazda 323f , w smiesznych cenach sa , a wnetrza przestronne i bagaznik duzyyy jak na kompakta , tutaj jest fajna oferta

lub nissan almera?

tutaj ladna oferta

polece ci japonczyki ,poniewaz wiekszosc moich aut to japonczyki byly wiec moge sie na ten temat wypowiedziec....
pozdro
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Helmstedt DE

12 Sty 2011, 16:14

MAŁE auta mnie interesują... :)
tornado
Nowicjusz

12 Sty 2011, 16:20

tornado napisał(a): albo Seat Altea?

tornado napisał(a):MAŁE auta mnie interesują... :)

wiec Altea sie nie sprawdzi :razz:
JerzyB333
Stały forumowicz

12 Sty 2011, 16:29

Citroen C1 2008 rok, jak z ich awaryjnością itp? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
tornado
Nowicjusz

12 Sty 2011, 16:32

mazda 2 , oferta wydaje sie byc bardzo atrakcyjna.....
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Helmstedt DE

12 Sty 2011, 17:03

kolorowa ta mazda... :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz