Lakier na Lakier?

09 Sie 2011, 15:21

Siema
Jestem nowy na forum
Mam taki problem chodzi o to że chce zmienić zderzak w swoim golfie II.
Sprawa wygląda tak że zderzak jest plastkiowy innego koloru niż moje auto, i chce go przemalować, i pytanie jest takie:
Jak usunąć lakier z plastiku
Czy może nie usówać tylko nałożyć lakier na lakier?
Goolfy
Nowicjusz

Auto: GOLF II

09 Sie 2011, 17:34

Goolfy napisał(a):Czy może nie usówać tylko nałożyć lakier na lakier?

Tak nie mozesz zrobić.Nalezy go zmatować drobnym papierem wodnym/np.800,1000../a dopiero pózniej na nowo pomalować...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

09 Sie 2011, 18:37

ale to jest zderzak plastikowy czy papier nie zniszczy jego konstrukcji?
Jakis podklad pod lakier specjalny jesli juz ?
Goolfy
Nowicjusz

09 Sie 2011, 19:23

Goolfy napisał(a):Siema
Jestem nowy na forum
Mam taki problem chodzi o to że chce zmienić zderzak w swoim golfie II.
Sprawa wygląda tak że zderzak jest plastkiowy innego koloru niż moje auto, i chce go przemalować, i pytanie jest takie:
Jak usunąć lakier z plastiku
Czy może nie usówać tylko nałożyć lakier na lakier?

Nic nie usuwać . Zmatować na mokro odpowiedniej gradacji papierem i lakierować. W przypadku gdy zderzak jest podrapany , posiada odpryski itp......zastosować podkład wypełniający . Pamiętać aby każda warstwa była dobrze wymatowana.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

10 Sie 2011, 14:39

jestem świeży w temacie co to znaczy "na mokro"?
Czy moge go pomalować zwykłym sprayem?
Goolfy
Nowicjusz

10 Sie 2011, 17:40

Goolfy napisał(a):jestem świeży w temacie co to znaczy "na mokro"?

Przeciez pisałem ze papier wodny...tzn.musisz do matowania uzywac WODY.Miejsca które chcesz matować musza być mokre....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pięciostopniowa skala autonomicznej jazdy
    Coraz śmielej do seryjnych modeli samochodów przedostają się rozwiązania, zwalniające kierowców z części ich dotychczasowych obowiązków. Klasyfikacje stopni jazdy autonomicznej umożliwia pięciostopniowa ...
    Crossover Yaris Cross – hybryda 4x4
    O tym, że cały świat pokochał SUV-y, wiemy od dawna. Wypierają one różne inne rodzaje samochodów z ich tradycyjnych funkcji i segmentów rynkowych. Na przykład managerowie chętnie zamieniają prestiżowe ...

26 Sie 2011, 09:09

Bierzesz kubełek z wodą, w nim maczasz papier gradacji 1000 , i trzesz zderzak, aż lakier nie będzie się błyszczał (będzie zmatowany) . Co jakiś czas ponownie maczasz papier w wodzie. Tyle :)
Mecoer121
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: VW Passat 1.9

27 Sie 2011, 12:05

Zeby było cacuś weź to najpierw zmatuj tak jak koledzy piszą, ewentualne ubytki wypełnij lekka elastyczną szpachlówką, dotrzyj dobrze, najlepiej papierem na bloczku, na początek polecam P200,żeby zetrzeć najgrubszą warstwę, później 400 żeby wygładzić, następnie podkład plastikowy w sprayu, zostawić na noc, dotrzeć na mokro, odtłuszczyć, może być denaturat, wysuszyć, odkurzyć wokół i dajesz kolorek, kilka cienkich warstw w odstępach co około 2 minuty, po około 2-3 godzinach ta sama procedura z lakierem bezbarwnym, bez odtłuszczania i reszty oczywiście, psikasz na kolor bezpośrednio, z odległości około 15cm zawsze, zostawic najlepiej na 2-3 dni i polerka. Na koniec powinien się świecić jak psu jajca :)
milimetr192
Nowicjusz

Miejscowość: IRL

16 Wrz 2011, 19:44

kolego jak zderzak jest nie spekany to wistarczy zmatować na mokro papierem 1200 a nie 800 bo bedą widoczne rysy pod lakierem a 2000 jest za drobny odstep miedzy warstwami bazy 15 minut warstw w zależności jak baza kryje po ostatniej warstwie bazy 25-30 minut i lakier 2 warstwy . pozdrawiam
damian0213
Nowicjusz

Miejscowość: olsztyn