Lakier-ochrona na zime

12 Lis 2008, 18:30

Na wstępie chciałbym serdecznie powitać wszystkich forumowiczów.
Postanowiłem wypucować moje auto (peugeot306). Ma on na lakierze 'troche' rysek od myjni i pare większych. Więc na początek chce użyć pasty lekko ściernej z woskiem TEMPO. Ale chciałbym zaraz po tym wywoskować, żeby efekt był na dłużej.
Jaki wosk polecacie? Właśnie po takim wypolerowaniu pastą.
Czy mieliście styczność z TEMPO?
i czy można od razu po wypolerowaniu auta, zacząć woskować? Czy trzeba odczekać jakiś czas.
Pozdrawiam
alternatywny
Nowicjusz

13 Lis 2008, 12:08

Ja bym polecił Ci najpierw użyć pasty G3(lekko ścierna),a dopiero po niej Tempo i na tym zaprzestać. Jak dobrze wypolerujesz Tempo,to wosk jest zbyteczny.
v40
Początkujący

13 Lis 2008, 12:52

v40 napisał(a):Ja bym polecił Ci najpierw użyć pasty G3(lekko ścierna),a dopiero po niej Tempo i na tym zaprzestać. Jak dobrze wypolerujesz Tempo,to wosk jest zbyteczny.

chce to zrobić ręcznie, wiec w tym wypadku G3 odpada
alternatywny
Nowicjusz

14 Lis 2008, 20:51

jeżeli zrobisz to pastą TEMPO i sie do tego przyłożysz tonic więcej nie musisz robić. Napewno będziesz zadowolony.
Pozdro :D
Calitrri 80
Calitrri1980
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

21 Lis 2008, 16:59

Witam wszystkich serdecznie....ja trochę z innej bajki, ale nigdzie nie mogę znależć odpowiedzi na mój problem, więc może pomoże mi jakiś doświadczony lakiernik...otóż jestem narciarzem fristajlowym, któregoś dnia znalazłem w sieci filmik w którym jakiś kolo najpierw przetarł papierem ściernym nartki a następnie lakierem KRYLON w sprayu pomalował je by następnie zrobić rysunek markerem do ubrań(filmik z Hameryki) świetnie to wyglądało więc postanowiłem zrobic to samo na moich porysowanych szrotach...pytałem sie w sklepach czy znają w Polsce taki lakier lub czy jest odpowiednik polski, jedyna odpowiedzią były szeroko otwarte oczy...moje pytanie: czy istnieje jakis lakier(y) i sposób aby mozna zrobic coś takiego i aby było to trwałe( musi wytrzymać zmiany temperatur, wilgoć i byc na tyle elastyczny aby wytrzymać duże napręzenia, zgięcia nart)?
jestescie ostatnią deską ratunku...będę b. wdzięczny za każdą radę i pomoc...
odislaw
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Za kierownicą w Dacia Jogger
    Nowa Dacia Jogger ma wszystkie cechy, których poszukują rodziny w samochodach segmentu C: zwrotność, komfort i bezpieczeństwo jazdy. Jogger jest zwrotny i łatwy w codziennym użytkowaniu. Kabina jest dobrze wyciszona ...