Poniżej załączam zdjęcia uszkodzeń, oprócz widocznych rys, w kilku miejscach zderzak jest pęknięty, w jednym miejscu plastik się zdeformował, dodatkowo delikatnie porysowana jest lampa.
Sprawca chce się dogadać ale twierdzi że naprawa to będzie koszt 300, maksymalnie 500 zł, oczywistym jest że nikt mi tego (przyzwoicie) za taką cenę nie zrobi. Zderzak nie miał tam wcześniej żadnych uszkodzeń, oprócz szpachli i malowania dochodzi tam klejenie / spawanie - tak przynajmniej to widzę.
Ile w przybliżeniu w dzisiejszych czasach może kosztować taka naprawa?
Co w tej sytuacji najlepiej zrobić? Rozważam:
- Zrobić wycenę u lakiernika i przesłać ją sprawcy, raczej mało prawdopodobne skoro sprawca twierdzi że wszystko zrobię za 300 - 500 zł,
- Spisać oświadczenie o winie, oddać auto do ASO na naprawę bezgotówkową (wariant warsztatowy) z OC sprawcy - tutaj pytanie, czy na czas naprawy będzie przysługiwać mi auto zastępcze?
- Naprawa gotówkowa (wariant kosztorysowy) z OC sprawcy (bodajże VARTA) i naprawa we własnym zakresie - tutaj zasadnicze pytanie, zgaduję że ubezpieczyciel zapewne będzie chciał maksymalnie obniżyć wysokość szkód, czy mimo wszystko warto próbować i naprawiać we własnym zakresie, oczywiście tak żeby coś na tym ugrać, choćby za stracony czas czy brak samochodu?
Czytałem że w tym wariancie ważne jest żeby odwołać się od pierwszej wyceny lub skorzystać z pomocy firm pośredniczących w sprawach z zaniżonymi wycenami od ubezpieczalni,
Rozumiem że zgłaszając szkodę z OC sprawcy, mogę poprosić o wariant kosztorysowy i jeżeli wycena będzie zaniżona to wtedy wybrać naprawę bezgotówkową z ASO, zgadza się?
Najrozsądniej będzie chyba najpierw czekać na wycenę od OC sprawcy (ewentualnie się od pierwszej odwołać) i dopiero wtedy zdecydować czy kolejną akceptować czy oddać na naprawę bezgotówkową do ASO.
Dzięki za jakiekolwiek rady, pozdrawiam
PS. Samochód to Opel Insignia z 2011r
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]