Lakierowanie elementów nadwozia

22 Kwi 2011, 20:17

Witam, mam pytanie do fachowców odnośnie polakierowania kilku elementów samochodu. Chodzi bowiem o przedni grill, klapke ze spryskiwaczai listwy odbojnikowe wogół samochodu.
Chciałbym się dowiedzieć pary rzeczy:
po 1 ile warstw podkładu należy położyć przed malowaniem bazą,
2 czy jedna warstwa bazy wystarczy i co należy (jaki dokładnie lakier) zastosować po położeniu koloru (bazy).
Te ostatnie chyba najważniejsze, ponieważ miałem od znajomego bezbarwny lakier (karlak), który rzekomo jest stosowany do malowania samochodów. Gdy po nałożeniu bazy polakierowałem lotke tym "preparatem" farba się zgotowała.

Chciałbym się dowiedzieć dokładnie jakich lakierów użyć do pomalowania tych elementów.

Poniżej temat,który kiedyś założyłem w podobnej sprawie.

https://www.forumsamochodowe.pl/lakierow ... t36221.htm
Yoo!
Nowicjusz

25 Kwi 2011, 17:00

hmmm lakieruje amatorsko od dlugiego czasu z przeroznymi efektami:)
odnosnie 1 to jesli np dajesz podklad na szpachle to musi on poprostu zgubic wszelkie najdrobniejsze ryski np po papierze itp zasada jest taka ze ma byc gladko i tyle matujemy to potem max 400na mokro choc polecam 600-800 nie jest wazne czy dasz jedna warstwe czy 10 odnosnie 2 to jesli dajesz metalik to poprostu w mieszalni upewnij sie jaki zastosowac bezbarwny lub poprostu kup go w zestawie razem z baza wtedy bedziesz mial pewnosc, trzeba rownierz uwazac przy odtluszczaniu bo jesli np potraktujesz powierzchnie pod akryl acetonem to bedziesz mial piekne rybie oczka i inne dziwne rzeczy:)
sajgon
Sajgon
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

25 Kwi 2011, 17:08

Sajgon napisał(a):hmmm lakieruje amatorsko od dlugiego czasu z przeroznymi efektami:)
odnosnie 1 to jesli np dajesz podklad na szpachle to musi on poprostu zgubic wszelkie najdrobniejsze ryski np po papierze itp zasada jest taka ze ma byc gladko i tyle matujemy to potem max 400na mokro choc polecam 600-800 nie jest wazne czy dasz jedna warstwe czy 10 odnosnie 2 to jesli dajesz metalik to poprostu w mieszalni upewnij sie jaki zastosowac bezbarwny lub poprostu kup go w zestawie razem z baza wtedy bedziesz mial pewnosc, trzeba rownierz uwazac przy odtluszczaniu bo jesli np potraktujesz powierzchnie pod akryl acetonem to bedziesz mial piekne rybie oczka i inne dziwne rzeczy:)

dzięki bardzo, każda porada jest cenna, chyba faktycznie kupie cały zestaw u jednego lakiernika i nie będzie problemu ;) pozdro
Yoo!
Nowicjusz

08 Maj 2011, 13:36

Witam, w internecie znalazłem znalazłem film instruktażowy samodzielnej naprawy blachy, może się komuś przyda. Ja sam jednak wolę ja takie naprawy robi fachowiec, który choć trochę się zna na tym. Pozdro Wiesiek9.
Ostatnio edytowany przez wiesiek9, 08 Maj 2011, 22:26, edytowano w sumie 1 raz
wiesiek9
Nowicjusz

Miejscowość: z google

08 Maj 2011, 14:24

przyda się filmik, dzięki :)
Yoo!
Nowicjusz

08 Maj 2011, 23:12

Miłego oglądania YOO
wiesiek9
Nowicjusz

Miejscowość: z google
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Burza na drodze
    W Polsce sezon burzowy trwa zazwyczaj od kwietnia do września, ale apogeum występuje między czerwcem, a sierpniem. Takie warunki pogodowe podczas podróży samochodem stanowią zagrożenie ze względu na bardzo ograniczoną ...
    Kia pro_cee’d GT - pierwszy szkic nowego samochodu
    Koncern Kia Motors opublikował wczoraj pierwszy szkic nowego samochodu o wyraźnie sportowym zacięciu - modelu pro_cee’d GT . Producent nie zdradza jeszcze wielu szczegółów dotyczących nowego modelu jednak ...