Łamanie przepisów przez policję...spotkaliście się??

03 Lut 2008, 22:12

Dojezdzam do skrzyzowania i widze po lewej, ze stoi policja. Wiec zwolniłem do przepisowych 50km/h. Policjanci dojechali do mnie, przjechali jakies 500m za mną po czym kierunkowskaz i wyprzedzanie (droga 2jezdniowa, po 2pasy)....mnie to zaraz by zatrzymalni, gdybym przekroczyl predkość.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

03 Lut 2008, 23:11

Łamanie przepisów przez policję? :D Temat rzeka....
Nawet niedawno jadąc z żoną do sklepu,chciałem się zatrzymać na miejscu dla osoby niepełnosprawnej(moja żona niestety posiada takową kartę,uprawniajacą do parkowania w tych miejscach).I co widzę?Kto stoi na tym miejscu?Radiowóz...Oczywiście zaraz zadzwoniłem do dyżurnego,czy czasami nie są w jakiejś akcji,albo czy nie mają jakiejś przerwy lub niedaj Boże strajkuja.Ale nie.Postawili radiowóz i poszli do kawiarni na kawę i pączka!!! - widziałem jak siedzą i jedzą i piją(była to piekarnia/cukiernia).Ludzi mnóstwo,a oni spokojnie sobie siedzą przy pączku i kawce i sobie gadają.A ja podchodzę do tych policjantów i głośno(tak żeby mnie wszyscy słyszeli) pytam - czy panowie policjanci są niepełnosprawni?Popatrzyli na mnie,uśmiechnali się i jeden gada - prosze nie zakłócać porządku w miejscu publicznym.Gdy to mówił,poczułem lekką woń alkoholu.No to ja się uśmiechnąłem,wyszedłem,zablokowałem ten radiowóz,żeby nie miał jak odjechać i zadzwoniłem do Komendy Wojewódzkiej.Powiedzieli,że mam czekać,aż przyjadą i żebym się nie ruszał z miejsca i absolutnie ich nie odblokowywał.W międzyczasie zrobiłem zdjęcia,jak siedzą w cukierni i miejsce gdzie się zatrzymali.Przyjechali prywatnym samochodem na sygnale po chyba pół godzince.W międzyczasie oczywiście tamci sie już najedli i chcieli odjechać,ale że nie mogli,to straszyli mnie,że pociągną mnie do odpowiedzialności,poprosili o dokumenty,prawo jazdy dowód rejestracyjny,OC.Zawiadomili też oczywiście swoją komendę,po czym po chwili przyjechali koledzy,niby dali im pouczenie i powiedzieli,że mam odjechać.Ale jak powiedziałem,że jadą z wojewódzkiej i kazali mi pozostać na miejscu i nie odblokowywać radiowozu to sie tylko popatrzyli na mnie dziwnie dali spokój.Okazało się,że panowie policjanci mieli w wydychanym powietrzu 1,2 promila....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Lut 2008, 23:47

Racja. Temat rzeka więc powinniśmy dużo się dowiedzieć, i zobaczyć jak nasza ukochana policja się sprawuje. Tak na marginesie to odważny jestes :) Bardzo ciekawa sytuacja
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Lut 2008, 07:48

Jaki tam odwazny...Nic mi nie zrobili,ale ich nie lubię za to,że są hamscy w stosunku do użytkowników dróg.Sami łamią i naciągają przepisy każdego dnia,a od ludzi wymagają dyscypliny.Nie jeden raz widać jak policja parkuje na miejscach dla niepełnosprawnych,na chodnikach,że nie można przejść,jeżdżą po mieście 70km/h,nie stosują się do znaków itd.Ale to jest policja i mogą?Okazuje się,że nie zawsze.W każdej chwili można sprawdzić,czy dany policjant jest w akcji.Jeżeli nie,a łamie przepisy,powinien być ukarany.
W zeszłym roku stojąc w korku na światłach,nagle słyszę sygnał.Myślałem,że to karetka pogotowia dostała wezwanie lub policja jedzie do wypadku.Ale obok mnie przejechała nieoznakowana Skoda na sygnale.Zadzwoniłem na komisariat do dyżurnego i zapytałem,czy ten samochód jedzie na jakąś akcję.Oczywiście nie powiedziałem,że próbuje na sygnale się przebić przez korek.Usłyszałem,dyżurny nie wydawał zgody temu samochodowi na włączenie sygnału.No to powiadomiłem dyżurnego,że taka właśnie Skoda próbuje przebić się przez korek na sygnale.A wszystko działo się niecały kilometr od komendy.Zanim ta Skoda przebiłą się przez korek i dojechała na parking przed komendę(oczywiście po wyjechaniu z korka,sygnał wyłączyli),to już czekał na nich patrol.Ja widząc to ,zatrzymałem się koło nich i zapytałem,gdzie się tak spieszyli?Arogancko odpowiedzieli mi,że nie moja sprawa i mam się nie mieszać do spraw policji i mam odjechać.Dodatkowo zaprzeczyli,że jechali na sygnale i postraszyli mnie,że odpowiem za pomówienie.Na szczęście żona całą "operację przebicia się przez korek" nagrała aparatem fotograficznym....
TAk więc jeżeli chcemy walczyć z policją,to musimy robic to z głową...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Lut 2008, 23:11

No wg mnie odważny :) ja nie wiedzialbym jak sie zachowac :) Co do policji to przejazd na czerwonym świetle zarezerwowałem. Swiatlo pomaranczowae, a oni zamiast zwolnic gaz do dechy i na czerwonym przez skrzyzowanie...
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Lut 2008, 19:57

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Polecam włączyć głośniki :)

A tak się zastanawiam. Skąd w ludziach taka wrogość do policji? Widocznie honor ucierpi, jak kogoś policja złapie. Jak oni tak mogą łapać ludzi, którzy łamią przepisy?
Jeszcze jeden dowód na to, że w Polsce my-kierowcy zwalamy winę za swoje przewinienia na innych, a nie na siebie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Lut 2008, 21:58

niema idealnych ludzi :P a w moim miescie policjanci naginaja prawo ile moga :P wiec tak jechalem za policyjnym radiowozem 90 na drodze gdzi emozna 50 :P kiedys widzialem jak panowie mundurowi na ciaglej zmieniaja pas :P no i ostatni hit panow policjantow to kraksa z ich udzialem oczywiscie zgadnijcie czyja wina hehe :)
NO BASS---NO FUN
d-_-b
only BLAUPUNKT GT
series
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PiecU
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: STalowa Wola

09 Lut 2008, 13:31

Ale ten filmik niczego nie wyjaśnia! Skąd wiadomo, że ten pojazd nie jechał jako uprzywilejowany? Przecież "koguta" mogli mieć za szybą! A na końcu zamiast pokazać przód samochodu by potwierdzić bądź zaprzeczyć temu o czym pisze, film się kończy... I to mnie uświadcza w tym, że mam rację...

P.S. Jak komuś nie pasuje jak oni pracują, uważa, że nic nie robią itd niech wstąpi do policji i też nic nie robi! Czy ktoś komuś to broni?
siara

09 Lut 2008, 13:49

JA uważam,że jak ktoś pracuje w policji,to jego obowiązkiem jest dawanie przykładu innym kierującym.Niestety polska policja jest taka,że najpierw przez miasto jadą 70 czy 90 km/h,a za kilka minut stoją z radarem i zatrzymują kierowców,którzy jadą 60 czy 70 km/h.Każdy kierowca pomyśli sobie - jak oni mogą,to dlaczego ja nie mogę?I później jeżdżą szaleńcy po drogach,bo przykład biorą od policjji.Wg mnie,kierowca radiowozu,łamiąc przepisy ruvhu drogowego,powinien dostawać podwójny mandat i podwójną ilość pkt.Może wtedy,świadomość,że oni są bezkarni,troszkę by ich przystopowała.Od nas kierowców wymagają przestrzegania przepisów,a oni robią to samo bezkarnie.Dlatego trzeba z tym walczyć.Pokazać im,że ich obowiązują te same przepisy co każdego innego kierowcę.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Lut 2008, 15:20

Ja wypowiedziałem się w jednej konkretnej sprawie, tego filmu, który niewiele pokazuje! Widać tylko łamiący przepisy samochód na policyjnych numerach. Ale nie widać czy pojazd nie ma włączonych sygnałów świetlnych i dźwiękowych.

Co do łamania przepisów przez policjantów, to wrzucasz ich eszystkich do jednego wora. A "idioci" to mały procent ich środowiska. I ich trzeba tępić, a nie wszystkich! Pozostali należycie wykonują swoje obowiązki i za to należy się im szacunek.

Co do podwójnych kar to należałoby takie wprowadzić też np. dla kierowców TIR-ów, którzy w d...e mają innych uczestników drogi!
siara

09 Lut 2008, 18:18

Co do filmiku - wystarczy się dokładniej przyjrzeć i pomyślec - gdyby jechali na sygnałach świetlnych i dzwiękowych,czyli jechaliby pojazdem uprzywilejowanym.kierowcy hamowaliby,co byłoby widać po światłach stopu i zjeżdzaliby na bok...Czy ktoś to zauważył?Bo ja nie...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lut 2008, 17:29

MotoAlbercik napisał(a):Co do filmiku - wystarczy się dokładniej przyjrzeć i pomyślec - gdyby jechali na sygnałach świetlnych i dzwiękowych,czyli jechaliby pojazdem uprzywilejowanym.kierowcy hamowaliby,co byłoby widać po światłach stopu i zjeżdzaliby na bok...Czy ktoś to zauważył?Bo ja nie...

Dokładnie miałem to samo napisać :) ale niestety pewien Pan mnie uprzedził :P
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Lut 2008, 22:02

:lol: :lol: :lol:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

12 Lut 2008, 20:35

To ja sie spodkałem z chamstwem policji prze supermarketem. Zaparkowali sobie przed przejściem dla pieszych i poszli w długą.

albo jade i widze radiowóz za mną to zwalnia, a oni na ogonie mi i wyprzedzają ze złościa jak najbliżej przy moim samochodzie ze złością, że ich zwolniłem..

panowie policjanci razde raz sie przejechać po rozum do głowy;]

.::Pozdrawiam::.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

09 Gru 2008, 14:18

Bryann napisał(a):Dojezdzam do skrzyzowania i widze po lewej, ze stoi policja. Wiec zwolniłem do przepisowych 50km/h. Policjanci dojechali do mnie, przjechali jakies 500m za mną po czym kierunkowskaz i wyprzedzanie (droga 2jezdniowa, po 2pasy)....mnie to zaraz by zatrzymalni, gdybym przekroczyl predkość.

###
...a Ty nie złamałeś przepisów, to po co zwalniałeś :wink:
leone1
leone1
Nowicjusz
Awatar użytkownika