Lampy do jazdy dziennej w kierunkowskazach

05 Maj 2018, 18:01

Czy ktoś używa zamontowanego zestawu świateł do jazdy dziennej w miejscu żarówki do kierunkowskazu? Jest to legalne i czy jest jakiś problem z montażem? Chodzi mi o coś takiego:
Barcia
Nowicjusz

Auto: Audi A4
Paliwo: Benzyna + LPG
1

05 Maj 2018, 20:51

Ciekawi mnie jak potem można używać kierunkowskazu jak zamontuje się to..
gber44

0

06 Maj 2018, 18:09

Coś takiego jest niezgodne z prawem - lampy kierunkowskazów nie mają homlogacji na światła dzienne. Oprócz tego już z samego zdjęcia widać, że żarówki róniez nie mają homologacji.
Czegoś takiego nie wolno stosować w samochodach poruszających się po drogach publicznych.
Żeby nie kusić kontrowersyjnych odpowiedzi, temat zamykam - uważam, że nie ma tu wogóle o czym dyskutować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

09 Maj 2018, 18:07

gruber99 napisał(a):Ciekawi mnie jak potem można używać kierunkowskazu jak zamontuje się to..
Wdać po zdjęciu że prawdopodobnie żarówka podzielona jest na diody emitujące światło pomarańczowe i światło białe. Białe będzie świeciło po przekręceniu stacyjki dopóki nie włączymy przynajmniej pozycji, a kierunki normalnie. Prawdopodobnie przy włączonym kierunku światło białe "DRL" wygasi się.
Nie jest to nic godnego polecenia tak jak napisał @MotoAlbercik i nie można montować takich wynalazków do samochodu chyba że nie wyjeżdżasz takim autem na drogi publiczne to możesz założyć sobie co tylko chcesz :mrgreen:

Jak już chcemy założyć światła do jazdy dziennej to warto kupić coś dobrego co odpowiednio świeci i założyć podłączając zgodnie z obowiązującymi przepisami.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016