25 Paź 2011, 23:31
Witam, od dłuższego czsu mam problem z uruchomieniem systemu srs. Kupiłem pojazd wybrakowny, nie miał m. in. miał sterownika SRS, pozostałe elementy systemu były i sa na pewno sprawdzałem. Zakupiłem sterownik, a po zamontowaniu jego system sie nie podniósł. Podłaczyłem skaner ACTIA, który wykazał usterke w postaci;
- braku komunikacji z wyłącznikiem poduszki pasażera ( nadmieniam, że w wersjach USA nie jest fabrycznie montowany)
- ustrka kalkulatora obciażeń fotela pasażera B223D.
W związku z powyższym wymieniłem fotel na inny ze sparwnym kalkulatorem od innego GTSa.
Skaner powtórzył te same błędy w systemie poduszek.
W międzyczasie ustaliłem, że mam sterownik srs od wersji EU dlatego domaga się wyłacznika poduszki pasażera.
Udało mi się znaleźć sterownik w wersji USA ale z "usterką wewnetrzną nr 1- kod usterki B2207".
Po zamontowaniu i podłączeniu Scan Toola. Nie była już wyświetlana usterka informująca o braku wyłacznika poduszki pasażera, ale nadal była usterka B223D ( nadmieniam, że wymieniłem cały fotel na inny sprawny a bład siedzi dalej) i w/w B2207.
MOŻE KTOŚ WIE, O CO CHODZI, czytałem na amerykańskim forum, że kalkulatory obciażeń fotela pasażera- wymagają nieraz kalibracji.
Może problem tkwi, w czym innym.
Przy okazji czy sterownik srs z usterką wewnetrzną B2207 jest naprawialny.
A może, da się założyć sterownik od wersji EU, do tego dołożyć wyłącznik poduszki pasażera, a wagę z układem kalkulacyjnym fotela pominąć, wyłączyć?