LANCER GTS 2008 USA kalkulator zajecia fotela pasażera

25 Paź 2011, 22:31

Witam, od dłuższego czsu mam problem z uruchomieniem systemu srs. Kupiłem pojazd wybrakowny, nie miał m. in. miał sterownika SRS, pozostałe elementy systemu były i sa na pewno sprawdzałem. Zakupiłem sterownik, a po zamontowaniu jego system sie nie podniósł. Podłaczyłem skaner ACTIA, który wykazał usterke w postaci;
- braku komunikacji z wyłącznikiem poduszki pasażera ( nadmieniam, że w wersjach USA nie jest fabrycznie montowany)
- ustrka kalkulatora obciażeń fotela pasażera B223D.

W związku z powyższym wymieniłem fotel na inny ze sparwnym kalkulatorem od innego GTSa.

Skaner powtórzył te same błędy w systemie poduszek.
W międzyczasie ustaliłem, że mam sterownik srs od wersji EU dlatego domaga się wyłacznika poduszki pasażera.

Udało mi się znaleźć sterownik w wersji USA ale z "usterką wewnetrzną nr 1- kod usterki B2207".

Po zamontowaniu i podłączeniu Scan Toola. Nie była już wyświetlana usterka informująca o braku wyłacznika poduszki pasażera, ale nadal była usterka B223D ( nadmieniam, że wymieniłem cały fotel na inny sprawny a bład siedzi dalej) i w/w B2207.

MOŻE KTOŚ WIE, O CO CHODZI, czytałem na amerykańskim forum, że kalkulatory obciażeń fotela pasażera- wymagają nieraz kalibracji.

Może problem tkwi, w czym innym.

Przy okazji czy sterownik srs z usterką wewnetrzną B2207 jest naprawialny.

A może, da się założyć sterownik od wersji EU, do tego dołożyć wyłącznik poduszki pasażera, a wagę z układem kalkulacyjnym fotela pominąć, wyłączyć?
macviowik
Obserwowany

Auto: MMC LANCER GTS 2.0 2008'

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
    Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...