Lancia Delta

05 Gru 2013, 18:14

Czemu nikt nie może zrozumieć że silnik to nie wszystko... Pewnie powiesz że jak płyta Alfy 159 to już po poprawkach i jest gitara...to porozmawiaj z policjantami jeżdżącymi Alfami ile razy wracali na lawecie. Nawet ostatnio czytałem takie zdanie Alfiarza na temat A159 " jest wszystko poprawione, zawias wytrzymuje nawet 60tyś.km." ... O czym my mówimy 60tyś.km. i się cieszymy że później tylko wahacze są do wymiany.... ???
Alfa/Lancia jest totalną porażka która w DE traci 60% na wartości w ciągu pierwszych 3lat...
Są to ładne auta ale kupuje się je sercem a nie rozumem.

Bla bla bla. [...] głupoty. Guzik mnie interesuje co czytałeś. Kup i się przekonasz. Ja mam do czynienia z Alfą 159 i wiem, że to solidny samochód. A Ty jedynie przeczytałeś w auto świecie, że to szit i lepiej w Fiaty się nie pchać. Wytrzyma zawieszenie 60 tys? To zajebiście. A w innych samochodach jest lepiej? Choćby Passat b5. Ma lepsze zawieszenie? Nie. Nie wytrzyma pewno nawet 40 tys. 2.0 tdi? Też szit. Jaki z tego wniosek? Wszystkie samochody są po to żeby się psuły.
I zamiast pisać głupoty to coś zaproponuj, zobaczymy jaki to będzie świetny bezawaryjny samochód.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

05 Gru 2013, 18:54

dzida - bez przesady... niemiecke auta też opuściły się, ale nadal statystycznie lepiej wypadają od np. włoskich. Rynek surowo weryfikuje, jakby były dobre to by tak nie traciły na wartości i jeździłoby tego dużo więcej. :) Dobrze znam jakość fiat i nie wierzę w cuda.

Grzegorz - podałeś jakieś Wyjątki usterek aut niemieckich, które tutaj potwierdzają regułę. Tymczasem KAŻDY włoski model ma potężny SZEREG tego typu niedoróbek...
Ostatnio edytowany przez jiGsaw, 05 Gru 2013, 18:58, edytowano w sumie 1 raz
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

05 Gru 2013, 18:58

no i sam odpowiedziałeś sobie
- nie jeździ włochów dużo, bo mają złą opinie przez stereotyp i tracą
- niemców jeździ dużo, bo lecą na opinii z lat 90

Dla przykładu: używana 159 z dieslem będzie o niebo lepsza od e90. Bravo II też gnoi Golfa V. Jak widać stereotypy nic więcej.

Rankingi można włożyć między bajki, dobrze o tym wiemy ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

05 Gru 2013, 19:01

Pod jakim względem lepsza od E90? Przecież to nawet nie jest bezpośredni konkurent...

Bravo II? Niewypał wyjątkowy, to już jedynek więcej się sprzedało. Panowie skądś ten stereotyp się wziął, tak to działa, każdy zaczynał tak samo. To podobnie jak z murzynami i białymi...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Gru 2013, 19:07

no ja wiem, że będziesz bronił BMW, bo masz i z takimi ludźmi nie ma sensu dyskutować ale fakt to 159 i e90 to ta sama klasa czy to Ci sie podoba czy nie
Jeśli wolisz kupić e90 z badziewnym dieslem 2,0d zamiast młodszej 159 z porządnym JTD to też kierujesz się głównie stereotypem, bo 159 akurat to mało problemowe auto

Bravo, pod jakim względem niewypał? Jakoś użytkownicy nie narzekają tylko Ci co nie mieli. Kosztowało 10 kafli mniej w salonie od Golfa, a jakoś T-Jety nie sypią się jak TSI...

co za stereotyperze... "bo to Włoch, a ja mam BMW i jest najlepsze"... poziom forum sięga dna...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Gru 2013, 19:15

Dzida sam robię różne autka od jakiegoś czasu, miałem i włoskie i niemieckie i inne i wiem o czym jest mowa.

Nie słyszałem wielu negatywnych opinii o 320d E90, silnik bardzo fajnie jeździ i ekonomicznie po podkręceniu. To już więcej się naczytałem o 320d z E46 złego. BMW jest klasą premium, więc wielkościowo jest sens porównywać modele marek klasy premium, fiaty i ich poplecznicy (z wyłączeniem Ferrari) z pewnością się do tej klasy nie zaliczają.

"zamiast młodszej" - ten argument świadczy o Twoim ocenianiu auta rocznikiem, typowo dla typowego laika.

Znajomy kupił nowe Bravo z salonu. Po roku narzekał na sparciałą kierownicę i inne dziwne rzeczy, jak to we fiacie...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ART DRIVE! Kolekcja BMW Art Car 1975-2010
    Instytut Sztuki Współczesnej (ICA) we współpracy z BMW, Burmistrzem Miasta Londyn oraz organizatorami London 2012 Festival na dwa tygodnie przejmuje kontrolę nad parkingiem w Shoreditch, aby w dniach od 21 lipca ...
    CityMakers - mobilność miejska w Paryżu
    Grupa Renault nawiązuje współpracę z firmą NUMA, akceleratorem innowacyjnych projektów, aby z firmami AXA, Nissan, RCI Bank and Services i Merostwem Paryża rozpocząć program CityMakers. CityMakers to dziesięciomiesięczny ...

05 Gru 2013, 19:16

Moim zdaniem włoskie samochody to nadal taki sam chłam jak kiedyś. Pozornie stały się mniej awaryjne z tego względu, iż marki, które kiedyś były synonimem bezawaryjności już nie koniecznie nim są.
Nie zmienia to jednak faktu, że alfa była jest i zapewne będzie samochodem o znacznie podwyższonym stopniu awaryjności.
Choć sam czaje się od jakiegoś czasu na zakup alfetty ( zwyczajnie mi się podoba) to nigdy nie kupił bym włoskiego samochodu w celach czysto użytkowych. Samochód ma służyć do jazdy a nie do stania w warsztacie.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

05 Gru 2013, 19:19

młodsza miałem na myśli mniej wyeksploatowaną, zmęczoną i mniejszym przebiegiem

dla Ciebie może to nie jest klasa premium ale dla mnie to Alfa ma więcej z premium niż BMW czy Audi upalane przez młodych pajaców

bo w BMW 1er za 100tys. nie narzekali na trzeszczący kokpit :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Gru 2013, 19:22

Tak wiemy, Hyundai dla Ciebie też jest bardziej premium od BMW, MB i Audi razem wziętych.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Gru 2013, 19:23

dzida i znowu te Twoje kompleksy względem bmw. Już nie pierwszy raz z resztą. Temat jest o włoskich samochodach a Ty znowu wtryniasz do tematu porównanie z bmw ;)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Gru 2013, 19:24

jiGsaw napisał(a):Tak wiemy, Hyundai dla Ciebie też jest bardziej premium od BMW, MB i Audi razem wziętych.

I to Hyundai w benzynie bo dla dzidy LPG to największy wstyd i ujma na honorze :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Gru 2013, 19:29

spoko dwaj BMW, jesteście tak ograniczeni, że zamiast przyjąć do wiadomości, że wszystko zależy od MODELU to zaczynacie obrażać

pozdro i wypad z forum skoro nie umiecie się zachować :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Gru 2013, 19:32

No jeżeli jesteś tak ograniczony, że nie potrafisz zrozumieć, że od marki ZWYKLE też dużo zależy to wypad z forum. :lol: Fajna dyskusja z Tobą, nie ma co...

ps. Ja Cię nie obrażałem w żaden sposób, ale skoro sam zacząłeś...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Gru 2013, 19:37

właśnie widzę brak obrażania ale dla Ciebie wiele zależy od marki w dobie współpracy koncernów (BMW z PSA, Merce z Renault, Alfa z GM) to coś tu jest nie tak...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Gru 2013, 19:37

Zawsze na jakieś auto się znajdzie haka ze cos nie tak ze sie nie podoba, a jezdzic czyms trzeba. Ja z tego co widze tu i tam proponuje auta japońskie z silnikiem na benzynę.
Nie psują się tak jak konkurencja. Przykład Honda Accord do kupienia w budżecie lub Mazda 6 nawet po lifcie się trafi, ale benzynowe. Chociaż klekot Hondy jeszcze obleci ma świetne opinie.
Najgorsze to napalić się na jeden model - bo się podoba to jest najgorsze podejście przy kupnie auta. No chyba, ze jest to włoskie auto bo kupuje się je sercem nie rozumem ;)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Rok produkcji: 2004