Lancia Delta

05 Gru 2013, 19:41

jiGsaw napisał(a): BMW jest klasą premium, więc wielkościowo jest sens porównywać modele marek klasy premium, fiaty i ich poplecznicy (z wyłączeniem Ferrari) z pewnością się do tej klasy nie zaliczają.

Tak więc jak wyposażeniowo wyróżnia się wspomniane wcześniej BMW 320d na tle Alfy 159 2.0 JTDm że czyni z niego klasę premium? Pompowane boczki foteli nie wystarczą ;d
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

05 Gru 2013, 19:46

Ja tam nigdy nie wyśmiewałem BMW jako marki tylko konkretne modele/wersje, których bronili fani BMW jakie to one nie są wspaniałe, tylko dlatego bo to BMW i zawsze poza konkurencją.
Problemem tej marki są dla mnie kierowcy (nie wszyscy), którym brak szacunku do innych na drodze, a nie samo auto

Konkurencję e90 2,0d i 159 2,0JTD wygrywa Alfa ale jak weźmiemy benzyniaka sytuacja będzie odwrotna (dla e90 przed fl)... i czego to nie rozumieć? Sam bym łyknął e90 przed liftem z benzynką
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

05 Gru 2013, 19:50

szybki napisał(a):Czemu nikt nie może zrozumieć że silnik to nie wszystko... Pewnie powiesz że jak płyta Alfy 159 to już po poprawkach i jest gitara...

Też nie jestem w stanie tego zrozumieć... Silnik to któraś w kolejności rzecz na którą narzekali moi znajomi z klubu Alfy...

dzida napisał(a):już nie przesadzajmy z tym kupowaniem włoskich aut, że to pakowanie się w zło, bo to suche stereotypy... teraz w trwałości nie ustępują jednorazówkom z niemiec

Ci znajomi o których wyżej napisałem... Gdy jeździli Alfami jak namawiałem ich na E30... Niestety... Kupili dopiero E36 ale i tak myślałem, że mnie będą po rękach całować. To było jakieś 6 lat temu. Są zachwyceni... Co więcej nie zmienili tamtych samochodów, doszło im tylko więcej BM'ek.

Ci znajomi byli wcześnie klubowiczami na forum Alfy...

Powiedzieli tak: Strasznie fajne samochody, szkoda że są tak awaryjne, że nie idzie ich utrzymać...

Ile miałeś BM'ek dzida i jakie??? Ile miałeś samochodów włoskich i jakie??? Strasznie ciekawi mnie Twój ogromny uraz do BMW. Zastanawiam się skąd się wziął. Może z niewiedzy??? Samochody BMW to jedne z najlepszych na rynku. Taka prawda, nie wiele marek może konkurować z BMW. Włoskie wyroby nie wypadają już tak dobrze, poza silnikiem 1.9 JTD, który we Włoskim samochodzie natychmiast traci swoje walory. Może się okazać bezużyteczny, gdy właściciel zbankrutuje na częściach. Blacha też zostawia wiele do życzenia.

Co nie zmienia faktu, że prawie zgodzę się z jedną opinią. Może być wyjątkowo udany model danej marki. To jak najbardziej możliwe. Sam jeżdżę między innymi Sierrą, która mimo kiepskiej opinii Forda z tamtych lat jeździ i jeździ i jeździ... Jednak nie uwierzę że Włoski samochód marki która zazwyczaj robi kompletny złom, będzie mógł konkurować z jakimkolwiek BMW. Nawet wyjątkowo udany model...

Które modele BMW to wg. Ciebie słaba jakoś dzida???

Pozdrawiam :).
Ostatnio edytowany przez Vermin 05 Gru 2013, 19:58, edytowano w sumie 2 razy
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993

05 Gru 2013, 19:51

czytaj wyżej mój post, tam masz odpowiedź ;)
Na oryginalnych częściach BMW nie są również tanie w utrzymaniu, a prawdziwi fani Alf z klubów innych nie uznają. A tak to głównie zamienniki lecą gdzie kierowca BMW ma ogromny wybór w częściach

I mówimy o autach za 35tysi a nie starym e30 vs 155 gdzie alfa jest problematyczna bardzo i również wybrałbym e30 lub 190tke :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Gru 2013, 20:02

Ty naprawdę myślisz, że jak jest współpraca to znaczy, że Peżot 3x tańszy będzie nagle tak dobry jak BMW, a BMW takie jak Peżot? Człowieku współpraca to często polega na tym, że tańszy koncern kupuje jakąś technologię od droższego/lepszego. Tak jest najczęściej...

KonradMB - wyznacznikiem klasy auta nigdy nie było wyposażenie, więc nie podejmę takiej dyskusji, bo to śmieszne. Zamontuj w ALFIE normalnie silnik i napęd to przejdziemy do wyposażenia...

dzida - w jaki sposób wygrywa konkurencję 2.0 JTD z 320d? Jestem ciekawy. Jakieś źródło? Jakieś dane testowe? Bo z tego co widzę to Alfa nie ma już na starcie podejścia w zakresie osiągów i zużycia paliwa. A to dopiero wierzchołek góry lodowej, bo dalej dochodzi brak występowania automatów, źle ułożony silnik i napęd itd.
Ostatnio edytowany przez jiGsaw, 05 Gru 2013, 20:06, edytowano w sumie 1 raz
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

05 Gru 2013, 20:03

dzida napisał(a):Ja tam nigdy nie wyśmiewałem BMW jako marki tylko konkretne modele/wersje, których bronili fani BMW jakie to one nie są wspaniałe, tylko dlatego bo to BMW i zawsze poza konkurencją.
Problemem tej marki są dla mnie kierowcy (nie wszyscy), którym brak szacunku do innych na drodze, a nie samo auto

Konkurencję e90 2,0d i 159 2,0JTD wygrywa Alfa ale jak weźmiemy benzyniaka sytuacja będzie odwrotna (dla e90 przed fl)... i czego to nie rozumieć? Sam bym łyknął e90 przed liftem z benzynką

Które modele wyśmiewałeś i dlaczego właściwie :), pytam z ciekawości. Kierowcy są powodem stereotypów, a nie problemów marki. Firma BMW na tym nie cierpi. Poza tym kierowcy nowych BMW'ek na bank rzadziej się tak zachowują. A dlaczego Alfa w dieslu ma być lepsza??? Znów bierzemy pod uwagę sam silnik??? To może porównajmy 3.0d, ten który ileś tam razy z rzędu dostał nagrodę silnika roku??? Na takiej zasadzie to może niech autor kupi sobie sam silnik i zobaczymy jak fajnie sobie pojeździ :ok:...

jiGsaw napisał(a): Zamontuj w ALFIE normalnie silnik i napęd to przejdziemy do wyposażenia...

Zapomniałeś jeszcze o całym zawieszeniu, układzie kierowniczym i tym, że niektóre lubią szybko robić się rude...

Ja spadam Panowie. Żal mi czasu aby zmieniać czyjeś zdanie na siłę. Ja prawdę znam i mi to wystarczy. Jakbyś miał okazję "poekploatować" BMW dzida, to byś na bank zmienił zdanie. Dopóki tego nie zrobisz to go nie zmienisz.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993

05 Gru 2013, 20:15

jiGsaw
Na czym polega współpraca? np. BMW skonstruowało z PSA silniczek 1,6... mam pisać dalej co im wyszło?
Źródło? Opinie użytkowników na temat silników, bo dziwne, że na przekór stereotypom o włoskich polecają JTD, a nie 320d a jak BMW to 330d właśnie mimo wyższych kosztów

Vermin
Spróbuj kupić e90 330d w dobrym stanie za 35tys. zł :mrgreen:
No i ruda też zależy od modelu a nie każda alfa... BMW też rdzewiały ;)

CO ZA STEREOTYPY JA Pier....
Zawsze jest tak, że jak ja się trzymam wymagań autora co do kwoty na auto i innych to inni wypominają jakie auta były kiedyś itp nie trzymając się ustalonych wymagań i sytuacji rynkowej ;)
Czyli za 35kafli:
Kupiłbym Alfę 159 z 1,9jtd w dobrym stanie zamiast szukać na siłę zmęczonego e90
albo kupiłbym e90 z małym benzyniakiem (bo na to tylko starczy) mimo minimalnego budżetu na to auto
Zrozumiałe to jest dla Was? Mam kasę i wymagania i wtedy szukam auta a nie, że musi być to auto tej marki
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Gru 2013, 20:26

Ale to Ty zacząłeś tutaj o BMW pisać. Nikt tutaj nie polecał za 35 tys kupić E90, bo to trochę mały budżet. Ew na małą benzynkę starczy. A Ty dalej żyjesz w czasach E46 i E39 gdzie faktycznie 3.0d miało dużo lepsza opinię od 2.0d... BMW rdzewiały? Sporadycznie w sporadycznych miejscach, E36 trochę bardziej niż inne BMW i tyle z tego rdzewienia. :)
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Gru 2013, 20:33

No i doszliśmy do porozumienia w końcu, że zależy od modelu (jak zauważyłeś rdzewienie).
159 i e90 było w tym samym czasie robione stąd to porównanie, że za taką samo kwotę Alfa będzie ogólnie w lepszym stanie.
Też ktoś zauważył, że marki podupadły z jakością to nie ma co porównywać z tym co było dawniej, bo teraz mamy dziś, a teksty w stylu "co wyszło od Fiata to be" to nic jak stereotyp.
Tak samo jak dla mnie Lexus jest prawie synonimem bezawaryjności to nie poleciłbym nikomu IS220d bo to nieudany silnik.

Vermin
szwagier ma e90 320d kupił za 50tys zł i po pół roku miał faktury na 5tys zł więc to nie wyssane z palca
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Gru 2013, 20:46

grzegorzd92 napisał(a):Bla bla bla. [...] głupoty. Guzik mnie interesuje co czytałeś. Kup i się przekonasz. Ja mam do czynienia z Alfą 159 i wiem, że to solidny samochód. A Ty jedynie przeczytałeś w auto świecie, że to szit i lepiej w Fiaty się nie pchać. Wytrzyma zawieszenie 60 tys? To zajebiście. A w innych samochodach jest lepiej? Choćby Passat b5. Ma lepsze zawieszenie? Nie. Nie wytrzyma pewno nawet 40 tys. 2.0 tdi? Też szit. Jaki z tego wniosek? Wszystkie samochody są po to żeby się psuły.
I zamiast pisać głupoty to coś zaproponuj, zobaczymy jaki to będzie świetny bezawaryjny samochód.

To ja Ci napiszę tak:

Posiadam (moja żona) Fiata 500 przypadkowy temat załatwiony przez kolegę od audytów ASO fiata przebieg 20tyś.km. od nowości w moich rękach. Problemy jedynie maglownica i coś z silnikiem zaraz się okaże co...
Fiat Scudo 1,6hdi od nowości w zawias do 70 tyś.km. włożyłbym 4k gdyby nie gwarancja jak nie więcej bo już straciłem rachubę.

Lancia mój kolega posiadał Integralke HF turbo masakra na 4kołach mawiał że te szybkie sztuki na jutubku to tylko działają podczas nakręcania filmiku.
Posiadał również 3xKappa dwie sztuki sprzedał bo śmiecie nie do jazdy ale nie jego wina. Trzecią sztukę sobie zostawił auto w środku jest jak nowe, wersja 3d, 2,0T no i co i gówie.ko jak zawsze. Czyli strach pojechać 100km bo powrót będzie na lawecie. Z zawieszeniem poddał sie już dwa lata temu co 1000km stukanie.

Jedno co mnie łączy z kolegą od lanci i kolegą od audytów aso fiata posiadamy stare toyoty którymi jeździmy do tego, które zawsze są gotowe na wszystko :D

Więc jak widzisz nie musze czytać Auto Świata żeby poznać potęge włoskich samochodów.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

05 Gru 2013, 20:47

Na przykładzie malucha, potem modeli lat 90 i nawet niekiedy nowszych na tyle do fiatostwa mam uraz, że dla mnie ta marka i pokrewne nie są traktowane poważnie. Mimo, że podoba mi się w miarę np., Fiat Coupe, wiele modeli AR itd. to nie kupię, bo bym się bał tych wszystkich niespodzianek jakie mogą czekać, jakich byłem świadkiem we włoskich wyrobach. Dla mnie samochód, w którym w każdym prawie modelu po 6 - 12 latach leci olej z miski olejowej z powodu korozji (tak korozji, we fiatach gniją... miski olejowe, niebywałe, ale prawdziwe na przykładzie kilku fiatów w rodzinie i wśród znajomych), sprzęgla, zawieszenia, amortyzatory i cała masa pierdół wytrzymują symboliczne przebiegi i lata, co jest nie do przyjęcia. Poza tym już sam fakt, że ten koncern wypuścił wynalazek pod kryptonimem 126p budzi niesmak. Choć z drugiej strony... Ferrari Testarossa... :naughty:
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Gru 2013, 20:49

no i widzisz wszystkiemu winne te jeb**** stereotypy ;/
Isetta od bawarczyków chyba jednak była gorsza niż 126p :D ale tu się pojawia Multipla :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Gru 2013, 20:52

A co tu gadać jak nie ma co wypić :D
Żuk taaak to jest to :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

05 Gru 2013, 20:57

hahaha pamietam jak Żukiem z LPG dojechałem do bramy wyjazdowej zakładu i sie spier****ł. Cóż to była za podróż :lol:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Gru 2013, 21:03

No tak, tylko te auta nadal są tak tanie, że fizycznie niemożliwe jest by się poprawiły znacząco. No AR jest droga jako nowa, bo to niby taka klasa półpremium, a potem leci na łeb na szyję. Jeżeli faktycznie jakość tych wyrobów fiatoskich uległa/ulegnie poprawie to i stereotypy wymrą wraz z wymarciem na złomach ostatnich awaryjnych modeli. Ja naprawdę chciałbym, żeby BMW miało większą konkurencję na rynku aut, bo jak mi się znudzi to będę miał problem co wybrać, będąc rozpsutym przez markę...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika