Lancia Delta

07 Gru 2013, 20:30

ak83 napisał(a): Dla niektórych tu na tym forum to jest szajs tylko dlatego bo to nie jest bmw czy toyota

Róznica polega na tym że ja jako fan tojki mogę powiedzieć że stara tojka jest ok a nowa psuje się tak samo jak inne podobnej klasy auta a fan Lanci/Alfa twierdzi ze wszyscy się uwzieli, wszyscy są nie normalni a Al/La są najlepsze bo się nie psują...

Prawda jest taka że się psuja ale za to mamy piękne auto i jak mało jeździmy to bidy nie ma... :mrgreen:
A nie cały czas teksty "to jest poprawione" "to jest zmienione a tamto po lifcie", wszyscy się mylą a ceny wynikają ze słabości sprzedających do kupujących.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Gru 2013, 01:06

Ludzie, jak czytam te dyskusję, to się żyć odechciewa.
Ostatnio szukałem auta dla mojej mamy (71 l), zaproponowałem jej Jaguara X-Type. Usłyszałem, że nie, bo niby bardzo drogi i wstyd nim jeździć (?!). Dowiedziałem się również, że Rover 75 co rusz się psuje, a kiedy wymieniłem Alfę Romeo 159, usłyszałem fascynującą historię o 145 sąsiadki z 1.8 TwinSpark, która podobno cały czas stała w serwisie. Natomiast Audi A4: doskonałe, wygodne i trwałe auto. Płacimy za te cztery kółka na masce, tymczasem dostajemy przelatanego, kilka lat starszego grata. Ta prymitywna mentalność objawia się nawet w czasopismach, gdzie zdecydowanie faworyzowane są auta niemieckie, a czasami też japońskie, które ostatnio znacząco osłabły na jakości. Myślę, że powinniśmy walczyć z tymi głupimi stereotypami. Co do Alfy: porozmawiajcie osobiście z ludźmi, którzy rzeczywiście jeżdżą tymi autami, a nie przepisujcie jakichś bzdur wyczytanych w internecie, szczególnie na stronach, gdzie zwykle żalą się obrażeni właściciele tzw. igieł lub żylet.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

08 Gru 2013, 01:50

Rozmawiałem i dwie skrajnie różne opinie słyszałem. Wiem natomiast jak jest z fiatem, bo przeżyłem z tym autem niejedną przygodę i to mi styknie. Nie wiem czemu wybrałeś Subaru skoro AR lepsza i tańsza wobec tego.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

08 Gru 2013, 10:56

Nigdzie nie napisałem, że Alfa jest lepsza od Subaru. Twierdzę jedynie, że znacznie poprawiła swoją jakość w stosunku do poprzednich modeli.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Gru 2013, 11:12

Różnica polega na tym że miłośnik subaru jak usłyszy że np: w starszym foresterku zawias SLS nadaje się na śmietnik i trzeba go zastapić zwykłym zawiasem to potwierdzi to a tutaj pewnie usłyszłbyś że absolutnie nie jest dobry zawias tylko trzeba bardzo mało jeździć.

Ogólnie włoskie auta poprawiły jakość ale też nie popadałbym w euforie.
szybki
Moderator - Tuning

08 Gru 2013, 12:27

I tak się wszystko sprowadza do tego, że myślą ludzie stereotypami tzn. japońce bezawaryjne, niemce solidne (cokolwiek to znaczy w polskim rozumowaniu), włoskie awaryjne, francuskie również, nie mówiąc o plastikowych koreańcach i amerykańcach. Przecież to jest bez sensu...

Taki zawias w 159 jest solidniejszy niż w A4 ale ludzie i tak wybiorą Audi bo to Audi i już,a w 156 się sypał. I kupią Lexusa IS220d zamiast IS250, bo to bezawaryjny japoniec z dieslem, który kompletnie nie wyszedł Toyocie. Kretynizm, kretynizm i jeszcze raz kretynizm rozpatrując auta po znaczku, a nie po modelu i wersji.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

08 Gru 2013, 14:58

W Polsce w ciemno się kupuje VW bez rozważania konkurencji nie raz się z tym spotkałem.
VW rulez.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Sty 2014, 12:01

taaak wieśwagen passhit B6 kupiłem to g...o w lipcu 2008 po naczytaniu sie takich bzdur na takim właśnie forum jakie to niemicki taczki sa cool. Jakość wykonania katastrofa: (nowy model) w ciągu trzech lat została wymieniona już po 15.000km skrzynia biegów i sprzęgło a po 75.000km następna skrzynia biegów, 101.000 km!!!!! uległ uszkodzeniu łańcuch napędowy pompy olejowej(ta część nie figuruje w wykazie części zamiennych VW) co uszkodziło całkowicie silnik(silnik do wymiany koszt ok.12.000Euro) - koszmar to wygląda jak chinski wyrób nie niemiecki, pozbyłem sie tego jak gówna w klozecie, przepraszam za emocje i słownictwo ale jak sobie przypomne ta taczke to mnie krew zalewa, mój stary focus bił to cos na golwe, od roku własnie jeżdże delta 3, i zero zastrzeżen, a pizeciez to kuźwa fiat tak opluwany przez udzielajaca sie tu gimbaze
uther35
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 01 1993
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: B6 Passat, Focus MkI, Delta 3
Silnik: 2.0TDI, 1.6 Zetec,
Rok produkcji: 2008

17 Sty 2014, 14:18

Hehe, ja to juz kiedys tak podsumowalem ze to wcale nie tak zle ze gimbaza przedstawie swoje prawdy objawione (czyli np opinie o fiacie na podstawie wieloletniego kontaku z ta marka - uzytkowania malucha) - dzieki temu popyt na wieswageny sie trzyma i mozna taniej kupic lepsze auta.
Problem pojawia sie jak trzeba je odsprzedac, no ale cos za cos...
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

17 Sty 2014, 18:16

To fakt. Spójrzmy na przykład na Rovery: 75 z 2005 r. (polift) od pierwszego właściciela z potwierdzonym przebiegiem kosztuje maksymalnie 22-25 000 zł. A ile trzeba wydać za analogicznego Passata lub BMW ? A co najśmieszniejsze, najlepszy produkt VW, czyli Phaeton również kosztuje grosze. I gdzie tu logika ?
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Sty 2014, 11:59

heheh paradoks, ale znajomy mechanik (notabene jeżdżący cromą) trzepiący kase na jeleniach z wieśwagenami mawia, ze Polacy są jak muchy - lgną do gówna ;)
uther35
Nowicjusz

18 Sty 2014, 12:35

uther35 napisał(a):heheh paradoks, ale znajomy mechanik (notabene jeżdżący cromą) trzepiący kase na jeleniach z wieśwagenami mawia, ze Polacy są jak muchy - lgną do gówna ;)

A patrz a znajomy kolega pracujący przy kontroli serwisów włoszczyzny powiedział że już po tym co widział i sam doświadczył nie zbliży się do tego gówna...i tu właśnie powstaje paradoks Twój kolega mówi o gównie i mój kolega mówi o gównie... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

18 Sty 2014, 14:06

Wiesz, wszystko zależy od tego, kto jak użytkuje auto, dlatego kategoryzowanie, że włoskie się psują, japońskie nie, a niemieckie są "najlepsze" jest po prostu bzdurą. Aczkolwiek trudno (ale można) wykazać konkretnie, które modele są bardziej awaryjne, a które mniej.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Sty 2014, 01:50

Ja wiem jak mój ojciec użytkuje samochód i wiem jak ja to robię, jeżeli jemu sprzęgło we fiacie wytrzymuje 60 tys km, a mi w BMW 300 tys km to wiem, że Fiat g...o i tyle. Cudów nie ma. Nie mówię oczywiście, że w BMW się nie zdarzy jakaś kupa ani tym bardziej w VW, bo też są takie przykłady, no ale jednak skala jest inna...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

19 Sty 2014, 10:01

Lancia Lybra 1.8 benzyna 2000r przebieg 375tys, sprzęgło od nowosci nie wymieniane, samochód mojego ojca, zero problemow, zero rdzy, dlatego skusiłem sie na delte3, pozbywajac sie b6 (grrr jak o nim pomysle to mnie szlag trafia)
uther35
Nowicjusz