Land Rover Discovery I - potrzebuję porady w kilku kwestiach

06 Sie 2008, 20:39

Witam wszystkich, gratuluję przyjemnego fora i oto mój pierwszy "udział" w forum.
Otóż kupiłem Disco 95r. 3,9 b V8 ze Szwajcarii, kumpel mi załatwił, przez telefon się dogadywałem, wcześniej auta nie widziałem. Nieźle co?! Nie martwcie się, tanio kupiłem. Podejmując tą śmiałą/głupią decyzję wiedziałem że samochód będzie w stanie ogólnie dobrym bo i przebieg 140 tys, w skórach, pełna elektryka, 2 szyberdachy, klima itp. (wiem przechwalam się) ale wiedziałem również że bez naprawienia pewnych rzeczy się nie obędzie, niestety nie wiedziałem co mnie spotka...
Gdy dostałem landa w swoje łapki od razu zabrałem się za rozkręcanie :) i tak oto samochód jest bez wnętrza ( pytają się mnie czy skręcę go ale o dziwo albo jestem uzdolniony albo pod względem skomplikowania rozkręcanie i skręcanie wnętrza w tym modelu porównać można do uprawiania sexu - out and in - tak więc się nie martwię a jedynie cieszę tym doświadczeniem )
Tak więc poszczególne elementy plastikowe sobie czyszczę powoli, niektóre już wyczyściłem a z niektórymi mam problem, ponieważ najpierw należy je skleić przed czyszczeniem a mówię o desce rozdzielczej.
Mój problem polega na tym że samochód stał niejeżdżony przed tym jak go kupiłem, i stał na słońcu co spowodowało to że na "podszybiu" materiał odszedł od deski tzn. deska zrobiona jest z dwóch rzeczy : szkielet z tworzywa sztucznego ( plastik lub pochodna jakaś ) i przyklejony do niego materiał ( ten który każdy z nas widzi siedząc we wnętrzu ) Teraz trzeba to skleić, oczywiście widziałem zestaw naprawczy do tego modelu ale naprawa nim polegała na tym, że przykładało się równo 2 listwy do deski w miejscu odgięcia i skręcało się miejsce to na wkręty czego pragnę uniknąć. Oddałem deskę do tapicera lecz jest on mało obeznany w temacie, używał kleju samochodowego ( budapren jakiś na moje oko ) który nie działał. Moja prośba do was : jeżeli ktoś się takimi rzeczami zajmuje to proszę instrukcję sklejenia, może nawet nie instrukcję co o nazwy klejów, którymi to skleję. Samo sklejanie może być monotonne lecz na pewno tańsze niż kupno deski rozdzielczej ( chyba że ktoś ma do sprzedania za 100-200 zł ? )
Dla wyjaśnienia mojego problemu podam link ze zdjęciem jak to wygląda i u mnie. http://landserwis.pl/grafiki/akcesoria/ ... _przed.jpg
egonszef
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wysokie Mazowieckie (okolice)

21 Paź 2008, 17:27

No to jedziemy dalej :)
Samochód już złożyłem, dzisiaj chciałem podłączyć go pod komputer aby sprawdzić czy jakieś kwiatki nie wyskoczą lecz nie mogliśmy znaleźć wtyczki w disco !!! sam się zdziwiłem bo rozebrałem go do gołej blachy i nie pamiętam tej wtyczki w ogóle... W instrukcji z komputera było napisane że trzeba szukać w kabinie i na środku deski rozdzielczej i chyba ktoś błędnie to napisał bo nie przypominam sobie tam dodatkowych kabli... Może ktoś z was wie? proponuję abyście napisali mi różne możliwości i przede wszystkim jak powinna ta wtyczka wyglądać.

Następna sprawa, która mnie męczy to to że samochód od nowości miał w każdym kole śrubę zabezpieczającą, oczywiście do mnie dotarł już bez klucza. Próbowałem zamówić na landservis.pl ale tam mi koleś powiedział że zestawy, które były montowane w nowych autach mają inne rodzaje śrub niż oni są w stanie załatwić ( czy mu się nie chciało kombinować czy co? ) w każdym bądź razie w ostateczności mogę migomatem wspawać do tej nakrętki śrubę i ręcznie to później wykręcić lecz jeżeli to jest możliwe chciałbym tego uniknąć, tak więc proszę o poradę w tej kwestii, może ktoś ma przypadkowo klucz? u mnie wygląda to następująco..

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

są trzy szersze wybrzuszenia układające się w Y w przerwach pomiędzy nimi są jeszcze węższe wybrzuszenia, a jest ich następująco: 4,7,7
Jeżeli ktoś mnie naprowadzi na miejsce, w którym będę mógł kupić to będę wdzięczny, jestem też w stanie pożyczyć na dzień za pośrednictwem poczty lub osobiście (mieszkam przy Wysokiem Mazowieckiem ale często jeżdżę dalej, na święto zmarłych jadę do Wrocławia na przykład) wtedy bym je wykręcił i od razu wkręcił normalne, wiem że to może naiwne z mojej strony lecz nigdy nie zaszkodzi spróbować przed zastosowaniem drastycznych metod :)
egonszef
Nowicjusz
Awatar użytkownika

21 Paź 2008, 21:16

Wkręć w środek tej nakrętki śrubę z nakrętką - następnie nakrętkę dokręć do oporu do śruby w kole i tak możesz starać się to wykręcić. Połączenie do komputera jest - ściągnij plastik przy podłodze z boku samochodu, przy przednich siedzeniach (mały trójkątny plastik) czasami jest z lewej strony a czasami z prawej. Żeby ściągnąć ten plastik musisz ściągnąć uszczelkę od drzwi.
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

27 Lis 2008, 18:29

Niestety sposób, który opisałeś był nie do zrealizowania ponieważ nie można było wkręcić w tą nakrętkę zabezpieczającą śruby. Rozwiązałem to z deka inaczej, mianowicie odpaliłem migomat i w każdą nakrętkę z. wsadziłem śrubę fi14 i zaspawałem ( przy całkowitym odłączeniu akumulatora oczywiście ) po czym kluczem francuskim odkręciłem bez problemu każde zabezpieczenie i wkręciłem kupione oryginalne śruby :)
I mam teraz problem, po tej operacji wjechałem samochodem do garażu, od razu zauważyłem że ma problemy z paleniem, tak jakby na wszystkich cylindrach nie pracował, po jakiś 2 minutach na wolnych obrotach zaczął pracować należycie. Następnego dnia odpaliłem i to samo.. wyjechałem z garażu i zgasł na podwórku, od dzisiejszego poranka dyskoteka nie odpala.
Jak kręcę to jest tak jakby chciał zaskoczyć ale niestety.. Sprawdzałem włącznik blokujący dopływ paliwa do silnika, przewody na świecach i rozdzielaczu/cewce zapłonowej i siedzą odpowiednio sztywno, co ważniejsze bezpieczniki, dolałem również paliwa, nawet prysnąłem trochę samostartu do filtra powietrza i nic.
Ktoś z was ma może jakiś pomysł co do tej usterki? Tak abym mógł sobie sam z tym poradzić w domu ponieważ nie uśmiecha mi się holowanie auta do mechanika :) choć jak trzeba będzie to będzie trzeba.
egonszef
Nowicjusz
Awatar użytkownika