Land Rover Freelader 1.8- szum dochodzący z napędu

03 Mar 2009, 19:59

witam wszystkich serdecznie -jestem użytkownikiem land rovera freelandera 1.8 z 2000r od 2 lat.W ostanim okresie czsu w kabinie słyszę głośny szum dochodzący gdzieś z okolic napędu.Szum ten maleje przy większych prędkościach jazdy.Mój mechanik wykluczył łożyska i nie wie co dalej -proszę o podpowiedż w rozwiązaniu tego problemu dzięki
stary
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

03 Mar 2009, 20:42

Możliwe że jest uszkodzony reduktor,albo trzeba wymienić podporę wału(częste usterki w frelkach I generacji).
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

03 Mar 2009, 20:46

stawial bym na reduktor ja tez mam tego samego frelka i moj juz wyje reduktor ale forsiwo bedzie dopiero w lipcu na wymiane wiec jezdze puki cco.
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

19 Paź 2009, 18:20

Od pewnego momentu przy szybkości około 100 km na godzinę odczuwa się drgania całego samochodu. Wymieniłem felgi i opony a drgania są. Poradźcie co to może być. Frelek jest z 1999 roku.
Dzięki za informacje
lancuchowski
Nowicjusz

Miejscowość: Starachowice

20 Paź 2009, 11:33

Szumy i drgania to objawy reduktora, wcześniej czy później zacznie wyć aż do rozsypania się zębatek.
Nim jednak popadniesz w rozpacz dobrze obejrzyj podpory wału, a podczas diagnozowania szumów w układzie napędowym najlepiej sprawdzić stetoskopem skrzynie biegów i reduktor
Reduktor i skrzynia wspólnie przenoszą hałas i trudno odróznić, który układ hałasuje.

W moim frelku wyła skrzynia jak syrena okrętowa i każdy mówił mi, że to reduktor, a w serwisie LR powiedzieli NIE to skrzynia
Wymieniłem skrzynie i cisza o ile można mówić o ciszy we Frelku
Freelander 2004 1.8 16V
Konrad Targówek lub 147750Mhz SQ5OMU
Konrad Targówek
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

20 Paź 2009, 17:07

Dzięki za informację. Dziś byłem na stacji obsługi u znajomego mechanika. Okazało się iż jest oberwana guma na obu łożyskach wału pędnego. Przy lekkim pociągnięciu za wał rękoma łożysko stuka o zawiesie wału (blaszka z otworami)
Pozdrawiam
lancuchowski
Nowicjusz

23 Paź 2009, 10:23

Witam!! a ja mam pytanko ten szum to dobiegał z tyłu samochodu czy raczej z komory silnika?? Pytam bo jam mam podobny problem z tym że u mnie hałas dobiega z tyłu samochodu i odniosłem wrażenie że zależy od prędkości i co dziwne od pogody tzn podczas deszczu hałas jest minimalny. obstawiam podpory wału ale proszę was o podpowiedź!! :wink: PS. mój Freelander 1.8B 99r
kruchy1111
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radom

23 Paź 2009, 11:27

hałas związany z przekładniami wydobywa się z przodu auta, z tyłu może Ci hałaśować most, łożyska w kołach lub masz zjechane opony i hałasują
...podczas deszczu powiadasz, deszcz jedynie może powodować, że hałas tła ogólnie w aucie wzrasta i zagłusza Ci odgłosy Twojego auta
Freelander 2004 1.8 16V
Konrad Targówek lub 147750Mhz SQ5OMU
Konrad Targówek
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

23 Paź 2009, 18:53

Wyjąłem wał ze swojego Frelka, a dalej trzepie, sprawdzałem luzy na wyjściach i wejściach do skrzyni biegów i skrzyni rozdzielacza, brak luzów. Oberwana jest podpora przednia mostu tylnego, jeśli po wymianie będzie drgać samochód to po prostu zaprowadzę go na złom lub rozbiorę na części
lancuchowski
Nowicjusz

25 Paź 2009, 17:57

a nie masz wyzabkowanych opon bo wtedy jest wrazenie jak by lozysko wylo z tylu sprobuj zalozyc na tyl inne kola albo jedno z zapasu i zobaczy czy nie ma roznicy u mnie sie okazalo ze to opony robily niesamowity halas ktory w raz z predkoscia narastal a po zmianie opon jest cichutko ze az szok
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

13 Cze 2010, 12:20

Heja mam pytanie za 1000 pkt. Mam padnięty ird no i przed zimą trza zrobić. Pytanie moje brzmi: Czy lepiej kupić części typu zestaw naprawczy ( koło talerzowe plus atak) no i łozyska czy zainwestować i zakupić używkę po 2003 czyli coś ok 2004 2006 za coś w okolicach 3000 pln.
subaru_wrt
Nowicjusz

Miejscowość: Grajewo

13 Cze 2010, 19:41

zdecydowanie tańsza jest naprawa i przynajmniej wiesz co wkładasz
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

16 Cze 2010, 17:16

co do drgań to może to być tłumik drgań wiskozy wału. ja tak miałem. to jest ta część na wale pomiędzy podporami wału (to dla tych co często to mylą :)) można podobno to zdemontować ale czasami reduktor się wysypać. koszt wymiany tego tłumika drgań 500-600 za nówkę. Przerabiałem to :(
kolumbik
Nowicjusz

Miejscowość: Sieradz