Land Rover Freelander AUTOMATYCZNE ŚWIATŁA

04 Mar 2010, 12:50

Witam. Posiadam Land Rovera Freelandera z 1998 roku. Auto jest sprowadzone ze Szwecji. Przy uruchamianiu auta automatycznie włączają się światła mijania. Nie jest to komfortowe rozwiązanie. Czy ktoś orientuje się, jak usunąć tą opcję i sprawić, żeby światła dało się włączać ręcznie? Z góry dziękuję za pomoc. Mój mail: [email widoczny po zalogowaniu] . Pozdrawiam!
Petunin
Petunin
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocek

04 Mar 2010, 15:49

jeśli masz skandynawską wersję auta, to niestety jedynym rozwiązaniem może być wpięcie dodatkowego wyłącznika zasilania świateł. masz jakiś schemat tej instalacji ?
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

04 Mar 2010, 18:04

Niestety nie mam schematu instalacji. Trzeba będzie kombinować. Dzięki. Pozdrawiam.
Petunin
Petunin
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocek

05 Mar 2010, 09:33

Ja wczesniej sprawdziłbym czy przypadkiem w ustwaieniach komputera nie mozna zmienić opcji. Na pewno w modelach po 2000r jest mozliwosc ustawienia ze albo włacza sie recznie albo zapalaja sie automatyczni w kilka sekund po odpaleniu silnika.
kostass
Początkujący

Miejscowość: Łódź

05 Mar 2010, 17:37

u kolegi światła włączają się po przekręceniu kluczyka i to natychmiast, a nie po kilku sekundach, tak wersje skandynawskie mają. wątpię aby decydował o tym komputer.
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Typ: SUV
Rok produkcji: 2005

05 Mar 2010, 21:27

Tak samo miał kolega w VOLVO i nic nie mógł na to poradzic
Ale to rozwiązanie ma i pozytywa, nie zapłacisz mandatu za nie włączone światła :lol:
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Milion kilometrów Mitsubishi Carismą!
    Liczne badania potwierdzają wyjątkową trwałość produktów Mitsubishi Motors Corporation oraz wysoki poziom zadowolenia klientów firmy – bezpośrednie rezultaty znakomitej inżynierii MMC. W najdalszych zakątkach ...

06 Mar 2010, 00:44

Przeszkadzają ci te światła przecierz to jest ułatwienie i komfort a nie problem.
Po pierwsze czy napewno świecą krótkie a nie np. światła dzienne (miałem w hondzie świeciły w szeregu krutkie i długie bez masy) Po drugie musi być przekażnik który jest wzbudzany alternatorem (i to da sie wyeliminować) Po trzecie fredek to prymityw i napewno komputer tego nie steruje
Michau777
Nowicjusz

Miejscowość: blisko wawy

06 Mar 2010, 13:22

tez myslalem ze ferdki to prymitywy , dlatego tez kupiłem ten samochód . Jednak juz pierwsze doswiadczenia zmieniły moje zdanie na ten temat. Bez dedykowanego kompa niewiele zrobisz z tym samochodem . A opcji masz sporo. Np zamek mozesz przestawic zeby otwierał po pierwszym nacisnieciu wszytskie drzwi a nie tylko dawne drzwi kierowcy(anglik) , mam tak przestawione . A ze swiatlami tez moga sie same właczac ale to od roku 2002 lub 2003.
kostass
Początkujący

Miejscowość: Łódź