Land Rover Freelander

09 Gru 2008, 13:45

Witam jestem od niedawna użytkownikiem freelandera 1,8 z 2000r myślę o założeniu instalacji gazowej cz ktoś kto ma już założoną taką instalację , proszę o opinie i jaką instalację najlepiej zainstalować.
olemar
Nowicjusz

Miejscowość: Zamość

09 Gru 2008, 17:36

Mam diesela, ale myślę że jak założysz instalację gazową to bardzo sobie ograniczysz przestrzeń bagażnika, która i tak jest mała a jak będziesz coś wkładał do bagażnika to bedzie się poruszało i mogłoby naruszyć instalację.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

11 Gru 2008, 09:25

Mam freelka z 12.1999 1.8i 16V 120KM z instalacją gazową DREAM XXI sekwencyjna. Butla 35L (mała). Samochód kupiłem do 2 miesiące temu a instalacja jest 2,5 roku załozona. Dałem tylko zregenerować wtryski (110 zł) i jest OK. Nie czuję żadnej różnicy w jeździe gaz/benzyna. Spala 12,6..13,8 lpg/100 km. Myślę że jak przez 2,5 roku jeździł na gazie i cały czas był ten sam właściciel którą ją montował, to jest OK. Tylko tłumiki ma wydmuchane :(
Nissan Qashqai+2 2.0 dCi 4x4/150KM
Megane Coupe 2.0i 96r/115KM
ferrit
Nowicjusz

Miejscowość: Nowe/Warlubie

11 Gru 2008, 10:16

Dzięki za informacje o spalaniu bo to mnie bardzo interesowało czy instalowanie gazu będzie ekonomiczne i czy silnik nie traci na mocy, gazownik z którym rozmawiałem chce zainstalować 42litrową butlę w miejsce schowka w bagażniku jest to butla okrągła i wystaje ponoć ok 20 cm nad podłogą bagażnika więc zmniejszenie i pojemności jest nie wielkie i funkcjonalność bagażnika w zasadzie pozostaje.
olemar
Nowicjusz

11 Gru 2008, 10:38

Wiesz chciałem zmienić na większą, ale zrezygnowałem. Tak naprawdę to nie sprawdzałem ile spala na benzynie. Trochę mnie martwi to, że na skręconych kołach on ma duże opory - do tego stopnia, że na śniegu mi zablokowało przednie koła i one się ślizgały - było to niebezpieczne. Zjawisku temu nie towarzyszą żadne objawy: zgrzyty, wycie, szarpanie - wszystko OK. Ewentualnie krótki dźwiek toczenia kulek w oleju spod lewarka zmiany biegów - przy maksymalnym skręcie kół.
ferrit
Nowicjusz

11 Gru 2008, 13:37

zauważyłem podobne objawy przy cofaniu z maksymalnym skrętem wydaje mi się że wtedy zaczyna działać TC czyli kontrola trakcji i rozpoznaje poślizg koła i dołącza tylny napęd może to to
olemar
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

11 Gru 2008, 14:06

Nie wiem jak jest u mnie, bo ja mam od poniedziałku wymieniony czujnik abs w prawym przednim kole. I cały czas pali się TC i ABS od czasu jak go kupiłem (2 miechy temu), bo nie byłem na kompie tego skasować. Ciekawe, że poprzedni właściciel wiedział o tym czujniku, bo na nim były ślady, jak ktoś chciał go wybić z piasty. Ja go wymieniłem z całą piastą. Dziś jade na komputer - zobaczymy co się da zrobić. Ciekawe, czy to może właśnie te układy TC/ABS mogą powodować blokowanie przednich kół. Ciekawe, że wszystkie Frelki mają to blokowanie kół przednich przy skręcie, ale nikt nie mówił, że mu je zatrzymuje.
ferrit
Nowicjusz

11 Gru 2008, 14:13

CO ci zatrzymuje!?Ja jak jeżdziłem po płycie lotniska i w pełnym skręcie przy prędkości 40-45 km/h nic nie hamowało tylko TC się włącza.A jak sie śmiga po śniegu czu lodzie to nawet nie przy pełnym skręcie(przy połowie) się włącza i sie nic nie blokuje, nie hamuje tylko słychać jak TC harczy.Praktycznie nie ma możliwości aby się wpadło w poślizg.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

11 Gru 2008, 14:29

Może po usunieciu w pamięci komputera usterki TC/ABS i jak zgasną kontrolki to wszystko będzie OK ? Ale podczas tej jazdy po lotnisku lub na śniegu czułeś, że skręcając samochód ma jakieś opory (zwalnia) ?
ferrit
Nowicjusz

11 Gru 2008, 15:12

Panowie temat o instalacji gazowej, a frelek nie ma dolanczanego napedu na tylna os caly czas sie 4 kola kreca
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

11 Gru 2008, 21:38

Wszyscy piszą, że ma dołączany tył jak tylko przednie koła stracą przyczepność. Wracam do kontrolek TC i ABS. Byłem na komputerze usunąć błędy i kontrolki zgasły. Wszystko OK poszło. Od razu w błocie koła kręciły i TC się zapalało. A ABS przy mocnym hamowaniu czuć ze działa. Poczekam na śnieg i zobacze czy zblokuje koła.
ferrit
Nowicjusz

27 Sty 2009, 21:36

Ja tylko odnośnie napędu:
Freelander na stały napęd na cztery koła. Zaden tył się nie dołacza poprzez rzekome sprzęgła wiskotyczne. Tu nic takiego nie ma. Nie ma tez reduktora...jest normalna przekładnia kątowa jedynie. DOSC Z TYMI WSZYSTKIMI MITAMI !
konrig
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

27 Sty 2009, 22:01

CZŁOWIEKU NA JAKIEJ PODSTAWIE TO PISZESZ I W JAKIM STANIE TO WERYFIKOWAŁEŚ :mrgreen:
Przekładnia kątowa jako skrót myślowy jest nazywana reduktorem.
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

30 Sty 2009, 22:31

konrig napisał(a):Ja tylko odnośnie napędu:
Freelander na stały napęd na cztery koła. Zaden tył się nie dołacza poprzez rzekome sprzęgła wiskotyczne. Tu nic takiego nie ma. Nie ma tez reduktora...jest normalna przekładnia kątowa jedynie. DOSC Z TYMI WSZYSTKIMI MITAMI !

Frelek nie ma stałego napędu tylko rusza 4x4 a dalej jedzie 2x4.Jak tracisz przyczepność to się włącza i masz 4x4.
A jeśli piszesz że nie ma sprzęgła wiskotycznego, reduktora to wyjaśnij mi dlaczego wszystkie jeżdżące frelki mają?To jakiś cud czy Marian w nocy dokręcił im reduktory i sprzęgła wiskotyczne?
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Lut 2009, 22:01

motorro napisał(a):Frelek nie ma stałego napędu tylko rusza 4x4 a dalej jedzie 2x4.Jak tracisz przyczepność to się włącza i masz 4x4.

Niezupełnie tak :wink:

Wiskoza wstępnie przenosi ponad 20% (podobno nawet do 40%) mocy na tył. Przy dużej różnicy kątowej potrafi się całkiem "skleić". Możesz sam sprawdzić: daj auto ma podnośnik kolumnowy, aby wszystkie koła były w powietrzu i spróbuj pokręcić jednym prosząc kogoś o blokowanie innych - zobaczysz, co się dzieje. :)

Stąd można powiedzieć, że Freelander ma stały napęd 4x4.

Natomiast napędy rozłączane są sterowane, czy to elektronicznie, czy mechanicznie. Regułą jest, że wtedy w kabinie znajduje się klawisz (bądź dżwignia) opisany jako 4x2 i 4x4 (czasem lock, czasem inne). Jest to aktualnie postrzegane jako mocny chwyt reklamowy, więc żadem producent by tego nie przeoczył :wink:

Notabene: niektóre autka (typu RAV) pomimo włączenia 4x4 lock nie są w stanie całkowicie zblokować mostów, stąd niejednokrotnie mają poważny problem z wyjechaniem z błota, którego Freelander nawet "nie zauważa".
--
Pozdrawiam.

Adam.
Rander
Początkujący

Miejscowość: Polska ;)
Auto: Mitsubishi Pajero II
Silnik: 2.8TD/125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000