Land Rover Freelander

31 Maj 2008, 13:06

Witam ;).

Odrazu mówię, że jestem totalnym amatorem jeśli chodzi o terenowe samochody.

Dotychczas jeździłem tylko osobówkami które na byle kopce piasku zostawały :).

Zainteresował mnie Land Rover Freelander wiem, że to nie auto terenowe ale w 80% będzie używane na drogach publicznych a reszta do jazdy po leśny i łąkowych drogach gdzie niestety ale nie mam szans wjechać osobówką (ford mondeo).

Chciałbym się dowiedzieć coś o modelu
Freelander 2000r 1.8 benz 120 km

awaryjność - (nie chcę aby częściej stał u mechanika aniżeli jeździł :) )
dostępność i ceny części oryg/zamienników
spalanie
blacha/zawieszenie itp :)

Zastanawiam się też czy nie kupić Freelandera z instalacją gazową
ewentualnie takowej zamontować.

Z tego co wyczytałem to jest w miarę godne uwagi autko...
tylko martwię się o tą magiczną skrzynkę rozdzielczą , często przewija się w postach (hamowanie samochodu przy pełnym skręcie)

Ile może wynieść naprawa tego ustrojstwa ? żeby nie okazało się, że możnaby kupić drugi samochód :D.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie freelandera?
AtomBoy
Nowicjusz

02 Cze 2008, 09:29

żyje ktoś na tym forum?
AtomBoy
Nowicjusz

03 Cze 2008, 09:29

sezon rajdów offroadowych w pełni, mniej mamy czasu na buszowanie w necie :wink:

jak kupić auto 4x4 masz opisane w przyklejonym temacie na górze strony.
poza tym Frelki to sympatyczne autka ale.... są to typowe SUV-y, nie nadają się w teren. z awaryjnością u nich jest jak z każdym innym autem, będziesz dbał to będzie OK, nie będziesz reagował na symptomy usterkowe to autko będzie się psuło. :wink:
wiesz jak jest... metoda naczyń połączonych - jedna część się zepsuje i zaraża kolejne.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

03 Cze 2008, 12:09

Czytałem czytałem :) chyba całe forum już hehe.

Wszystkie moje samochody były w idealnym stanie jestem bardzo wyczulony na tym punkcie po tym jak porzyczyłem od znajomego samochód i pojechałem nim nad morze.... masakra kilka razy się zepsuł a w drodze powrotnej do krakowa zepsuł się tak, że lawetować go trzeba było ;-/

No to chyba postanowione.. mam nadzieje, że uda mi się dorwać w dobrym stanie Freelanderka.
Wiem, że to auto nie poradzi sobie z trudnym czy nawet ze średnim terenem :)

Głównie ma służyć w miejście i co weekend wypad gdzieś gdzie nie ma już asfaltu :).

Mój ojciec kiedyś jeździł starym ARO - mialem wtedy co prawda ledwie 14 lat ale tak go poprzerabiał że niektórzy byli w szoku co auto potrafiło zwłaszcza Ci co znają się w temacie. Istny czołg :)

No i wydaje mi się, że powoli połykam bakcyla :D geny? moje mondeo również jest nieco przerobione hehe z 1.8 i 115 ps przerobiony na 200ps :D (ale bez wiejskiego tunningu heeh).
Dobra .. dzięki za odpowiedź!

Pozdrawiam i życzę.. nie urwania koła :P
AtomBoy
Nowicjusz

24 Lip 2008, 19:16

witam,co do FREELANDKA,posiadam właśnie takiego już pewien czas,co do tego że autko to nie poradzi sobie w terenie to jesteście troszeczke w błedzie,nie jest to HUMMER!ale jego prześwit+wspaniały mechanizm 4*4+reduktor=daje naprawde duże możliwości(testowałem go w rozmaitych warunkach)jest dobże!Teraz spalanie to na czym troszeczke sie zawiodłem i żałuje że nie wybrałem mocniejszej jednostki jaką jest 2,5-1,8 potrafi spalić w mieście do 16 litrów!!!! na trasie najniżej to 8,5 średnia 11-12 nie ładnie!,co do awaryjności to nic takiego strasznego najczęściej to poduszka tylna dyferencjału(nieprzyjemne stuki przy ruszaniu i zmianie na drugi bieg)potrafi przeciekać nagrzewnica(naszczęście naprawia to ten specjalny klej gdzie kupisz go na każdej stacji paliwowej)No i najbardziej bolesny moment,czyli części zamienne(nawet te podstawowe są bardzo drogie!)ale jeżeli masz znajomych w Anglii to kupujesz wszystko za grosze(dosłownie)można też kupić części z ebay.uk-płacąc przy tym kontem PAYPALi po sprawiw,aha może krutka wersja pali troszeczkę mniej,ja posiadam długiego i jest jak jest,ogólnie jestem w 100% zadowolony,pozdrówka i powodzenia!!!
RAZEM DAMY RADE!!!
boss.007
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: pomorskie

25 Lip 2008, 07:55

boss.007 napisał(a):co do tego że autko to nie poradzi sobie w terenie to jesteście troszeczke w błedzie,nie jest to HUMMER!ale jego prześwit+wspaniały mechanizm 4*4+reduktor=daje naprawde duże możliwości(testowałem go w rozmaitych warunkach)jest dobrze!

proszę Cię... :wink:
tu sie mówi o takim terenie:
http://picasaweb.google.pl/monbut77/Bob ... 5014542210
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Lip 2008, 11:07

Witam,wiem o czym się mówi to co pokazujesz zakrawa na auta przerobione tkz offroad,chociaż posiadałem kiedyś patrola (seryjnego)co całkiem fajnie pokonywał takie bagienka :lol: ,tu chodzi o to że chłopak szuka auta na ulice i do lasu,ale da się też tym zrobić więcej!!! :idea:
RAZEM DAMY RADE!!!
boss.007
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Lip 2008, 11:21

teren to teren. czyli terenówki seryjne plus przerobione. błoto, woda, trawersy, koleiny itp. :wink:
a suvy to przede wszystkim asfalt i sporadycznie szuter czy inne polne drogi. nie w teren bo się nie nadają.
frelek to suv więc.... nie ma co rozdzierać szat :lol:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Lip 2008, 12:04

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

szuter i inne polne drogi he he... 8)
RAZEM DAMY RADE!!!
boss.007
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Lip 2008, 12:17

boss.007 napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=5bsGxrxluoY
szuter i inne polne drogi he he... 8)

kilka krótkich i twardych podjazdów terenem nazywasz?
frelek jest bardzo sympatycznym, ładnym i wygodnym samochodem. i kiedyś kupię takiego żonie.
ale w teren się nie nadaje:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Lip 2008, 12:43

widze że dalej nie rozumisz,chodzi o to że poradzi sobie też z więkrzym znieśeniem czy też bezdrożem a ty ciągle trzymasz się formuły terenowy!!!
ok jest suvem ale daje rade kup to zobaczysz...
RAZEM DAMY RADE!!!
boss.007
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Lip 2008, 14:19

wiem, że jesteś zachwycony autem i jego możliwościami. tak trzymaj. ale sam napisałeś, że frelek radzi sobie w TERENIE. powtarzam, że w dziale aut terenowych, teren to offroad. a tu frelek sobie nie radzi.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika