Land rover frelander problem z tylna szyba

20 Wrz 2008, 19:36

witam od niedawna jestem uzytkownikiem frelandera.niestety ,mam powazny problem z elektryka a mianowicie nie odsuwa sie tylnia szyba a co za tym idzie nie moge otwozyc tylnich drzwi bagaznika.po przecisnieciu guzika odsuwajacego szybe slychac dzwiek pibczenia z kierunku tablicy z bezpiecznikami.wszystkie bezpieczniki sprawdzilem sa dobre nawet wymienialem na nowe,wiem tez ze silniczek tylny tez jest dobry,poniewaz raz zaskoczlo i szyba pracowala normalnie ,ale na krotki okres,rowniez przestala dzialac tylna wycieraczka i ogrzewanie szyby.Mam ogromna prosbe moze ktos mial kiedys podobny przypadek i wie dlaczego tak sie dzieje.prosze o porade .serdecznie dziekuje i pozdrawiam :)
arek 27
Nowicjusz

21 Wrz 2008, 20:47

witam serdecznie
z tego co wyczytalem przyczyn moze byc wiele twojej usterki:
-zepsuty modul sterujacy otwieraniem szyb znajduje sie za bezpiecznikami
-zepsuty zamek tylnych dzwi
-przepalil sie przekaznik do otwierania szyby (znajduje sie w bardzo nietypowym miejscu)
-moze tez tak byc ze potrzebna jest ponowna kalibracja tylnej szyby
-poluzowany kabel masowy mechanizmu opuszczania /podnoszenia tylnej i od tego bym zaczol
pozdrawiam
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

21 Wrz 2008, 20:48

do kalibracji potrzebny jest serwisowy komputer
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Wrz 2008, 20:22

Witaj najprawdopodobniej niełącz ci styk sygnalizujący ze szyba jest zamknieta daje sygnał ze szyba jest cały czas otwarta
co wiąze sie z tym ze niedziała tylna wycieraczka i grzanie szyby
styki znajduja sie w tylnej klapie na samej górze od strony zamka są to takie dwie blaszki do nich są przylutowane przewody
zycze powodzenia
artbier4
Nowicjusz

Miejscowość: głogów

18 Lis 2009, 15:12

Miałem podobny problem nie chodziła tylnia szyba wycieraczka ani ogrzewanie szyby
kolega dostał się pod prawy plastikowy boczek bagażnika tam coś pogrzebał w elektryce
i wszystko zaczęło działać wyczyścił styki kostek i ruszyło takie małe czary mary
Przemas74
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

21 Lis 2009, 18:35

u mnie natomiast nie otworze tylniej klapy, mechanizm podnoszenia i zamykania szyby dziala poprawnie jak przy otwieraniu i zamykaniu ..
gaza
Początkujący

Miejscowość: Tarnów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Z tymi samochodami właściciele nie chcą się rozstawać
    Wygląda na to, że właściciele aut Toyoty to ludzie najbardziej lojalni. Przynajmniej wobec swoich samochodów. Portal iSeeCars.com, badający amerykański rynek samochodowy, opublikował listę 15 aut najczęściej posiadanych ...

24 Lis 2009, 17:56

gaza napisał(a):u mnie natomiast nie otworze tylniej klapy, mechanizm podnoszenia i zamykania szyby dziala poprawnie jak przy otwieraniu i zamykaniu ..

Panowie macie jakas rade na to?
gaza
Początkujący

24 Lis 2009, 18:36

Troszkę uściślijmy Twój problem
szyba działa czyli opuszcza się i podnosi za pomocą przycisku na konsoli , czy tak ?
rozumiem że masz problem ,że po naciśnięciu klamki bagażnika głucha cisza i nic się
nie dzieje ,bez względu na to czy szyba jest w górze czy całkiem na dole ?

Może być to pierdoła typu rozwalony styk w przycisku klamki który nie zamyka obwodu i drzwi nie możesz otworzyć lub coś z kostką która łączy klamkę z resztą elektryki w drzwiach
,ale gdyby ta kostka się w jakiś sposób wypięła ,to nie miał byś podświetlenia tablicy rejstracyjnej jeśli podświetlenie działa to z kostką raczej ok

Gorszym problemem będzie się do tego styku w klamce dostać spróbuj wykręcić lampkę
podświetlenia tablicy i może tamtędy się dostaniesz do kabli od klamki

Czy jak kupiłeś to auto nie było problemów z drzwiami bagażnika ,szybą itp. ??
Przemas74
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Lis 2009, 16:01

Witam
Podłącze się po ten temat. Mam ten sam problem co, jak widzę wielu szczęśliwych posiadaczy freelandera. Mam benzynową wersję rocznika 2001 z zdejmowanym dachem. Od samego początku był problem z 5- tymi drzwiami. Sam wymieniłem urwaną linkę w tym roku ale niestety za długo się nie mogłem nacieszyć. Jakiś czas temu znów linka poszła tym razem już niestety nie dało się jej wymienić ponieważ plastiki w mechaniźmie też szlak trafił . W związku z tym mam pytanko czy może posiada ktoś taki mechanizm na zbyciu lub wie ktoś może gdzie można kupić takie coś poza sklepami land rovera w dobrej cenie.
W trakcie naprawy linek pojawił nowy problem. Wysiadło ogrzewanie i tylna wycieraczka. Czy z wyjętym silniczkiem od szyby powinno to działałać ?. Wydaje mi się choć tego pewien nie jestem, że ogrzewanie wysiadło od momentu kiedy podniosłem dach. Coś zapiszczało i od tej poru nie działa. Chyba. Proszę o rady.
Pozdrawiam
AdamO.
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

25 Lis 2009, 18:26

Mechanizm podnoszenia występuje w całości i jak do tej pory nie było możliwości kupienia .jakiejś tylko jego części składowej, szukaj na allegro używanego w rozsądnej cenie
,nowy mechanizm jest piekielnie drogi szczególnie od szyby drzwi bagażnika.

Linki w nim strzelają najczęściej zimą kiedy szyba przymarznie do uszczelki ,a nam się zapomni i złapiemy za klamkę ,co by się do bagażnika dostać ,wtedy ona w dół i sru... :mrgreen:

Jeśli chodzi o ogrzewanie szyby i wycieraczkę ,zdejmij prawy tylny boczek w bagażniku i pod nim znajdziesz elektronikę ,wyczyść kostki styki itp często pomaga.

Boczek trzyma się na zapinkach od środka i takie hakowate plastikowe zaczepy do montowania siatki w bagażniku od zewnątrz musisz je przekręcić 90* i wyciągnąć inaczej połamiesz

Powodzenia
Przemas74
Początkujący
Awatar użytkownika

26 Lis 2009, 17:23

Dzięki za odpowiedź. Z linką było dokładnie tak jak opisałeś :oops: .
Pozdrawiam
AdamO.
Nowicjusz

26 Lis 2009, 18:07

Przemas74 napisał(a):Troszkę uściślijmy Twój problem
szyba działa czyli opuszcza się i podnosi za pomocą przycisku na konsoli , czy tak ?
rozumiem że masz problem ,że po naciśnięciu klamki bagażnika głucha cisza i nic się
nie dzieje ,bez względu na to czy szyba jest w górze czy całkiem na dole ?

Może być to pierdoła typu rozwalony styk w przycisku klamki który nie zamyka obwodu i drzwi nie możesz otworzyć lub coś z kostką która łączy klamkę z resztą elektryki w drzwiach
,ale gdyby ta kostka się w jakiś sposób wypięła ,to nie miał byś podświetlenia tablicy rejstracyjnej jeśli podświetlenie działa to z kostką raczej ok

Gorszym problemem będzie się do tego styku w klamce dostać spróbuj wykręcić lampkę
podświetlenia tablicy i może tamtędy się dostaniesz do kabli od klamki

Czy jak kupiłeś to auto nie było problemów z drzwiami bagażnika ,szybą itp. ??

Przemas74
szyba podnosi sie i pouszcza za pomoca konsoli jak rownie po nacisnieciu klamki tak jak to jest w freelanderach czyli przy nacisnieciu klamki szyba delikatnie sie wysowa gdy puszcze klamke zasowa sie prawidlowo. Podswietlenie tablicy mam wiec wykluczam ta edwentualnosc. Wykrecilem lampke ale nic z tego niema dostepu, probuje od wczoraj dostac sie od srodka do calego mechanizmu, wystarczylo by mi gdyby ten silownik poscil bo wtedy bym juz je chyba otworzyl (moglbym kminic o co chodzi ) tylko strasznie kiepski jest tam dostep..

Problemow z drzwiami bagaznika i szyba nie mialem od kad auto kupilem
gaza
Początkujący

26 Lis 2009, 18:50

AdamO. zdejmując dach rozłącza się zailanie tylnich drzwi (względy bezpieczeństwa) tak więc najprawdopodobnie wyłącznik ten nie lączy zasilania, stąd brak ogrzewania i zasilania szyby.
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

27 Lis 2009, 17:31

Friluś 1 problem w tym, że dach jest już na swoim miejscu a ogrzewania i wycieraczki dalej nie ma. Jak podłączam silniczek od mechanizmu tylnej szyby to się kręci. Czyli prund jest. Zastanawia mnie tylko czy z wyjętym mechanizmem opuszczania tylnej szyby powinno działać ogrzewanie i wycieraczka?. Może jest jakiś myk. Dodam tylko , że szyba jest na swoim miejscu i dwa kabelki z lewej strony też. W jaki sposób szyba siedzi na miejscu to nie opiszę bo mnie zlinczujecie :cry:
Pozdrawiam
AdamO.
Nowicjusz

28 Lis 2009, 17:11

AdamO. to co powinno pomóc (jeśli czytasz schematy)
- http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-11/1 ... z.jpg.html
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005