Land rover frelander problem z tylna szyba

20 Wrz 2008, 19:36

witam od niedawna jestem uzytkownikiem frelandera.niestety ,mam powazny problem z elektryka a mianowicie nie odsuwa sie tylnia szyba a co za tym idzie nie moge otwozyc tylnich drzwi bagaznika.po przecisnieciu guzika odsuwajacego szybe slychac dzwiek pibczenia z kierunku tablicy z bezpiecznikami.wszystkie bezpieczniki sprawdzilem sa dobre nawet wymienialem na nowe,wiem tez ze silniczek tylny tez jest dobry,poniewaz raz zaskoczlo i szyba pracowala normalnie ,ale na krotki okres,rowniez przestala dzialac tylna wycieraczka i ogrzewanie szyby.Mam ogromna prosbe moze ktos mial kiedys podobny przypadek i wie dlaczego tak sie dzieje.prosze o porade .serdecznie dziekuje i pozdrawiam :)
arek 27
Nowicjusz

21 Wrz 2008, 20:47

witam serdecznie
z tego co wyczytalem przyczyn moze byc wiele twojej usterki:
-zepsuty modul sterujacy otwieraniem szyb znajduje sie za bezpiecznikami
-zepsuty zamek tylnych dzwi
-przepalil sie przekaznik do otwierania szyby (znajduje sie w bardzo nietypowym miejscu)
-moze tez tak byc ze potrzebna jest ponowna kalibracja tylnej szyby
-poluzowany kabel masowy mechanizmu opuszczania /podnoszenia tylnej i od tego bym zaczol
pozdrawiam
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

21 Wrz 2008, 20:48

do kalibracji potrzebny jest serwisowy komputer
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Wrz 2008, 20:22

Witaj najprawdopodobniej niełącz ci styk sygnalizujący ze szyba jest zamknieta daje sygnał ze szyba jest cały czas otwarta
co wiąze sie z tym ze niedziała tylna wycieraczka i grzanie szyby
styki znajduja sie w tylnej klapie na samej górze od strony zamka są to takie dwie blaszki do nich są przylutowane przewody
zycze powodzenia
artbier4
Nowicjusz

Miejscowość: głogów

18 Lis 2009, 15:12

Miałem podobny problem nie chodziła tylnia szyba wycieraczka ani ogrzewanie szyby
kolega dostał się pod prawy plastikowy boczek bagażnika tam coś pogrzebał w elektryce
i wszystko zaczęło działać wyczyścił styki kostek i ruszyło takie małe czary mary
Przemas74
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

21 Lis 2009, 18:35

u mnie natomiast nie otworze tylniej klapy, mechanizm podnoszenia i zamykania szyby dziala poprawnie jak przy otwieraniu i zamykaniu ..
gaza
Początkujący

Miejscowość: Tarnów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Saab 96 V4 Rally
    Saab 96 V4 Rally z początku lat siedemdziesiątych, jest oryginalnym pojazdem rajdowym zakupionym przypuszczalnie przez prywatny zespół rajdowy lub prywatnego kierowcę rajdowego. Samochód ten posiadał czarne ...

24 Lis 2009, 17:56

gaza napisał(a):u mnie natomiast nie otworze tylniej klapy, mechanizm podnoszenia i zamykania szyby dziala poprawnie jak przy otwieraniu i zamykaniu ..

Panowie macie jakas rade na to?
gaza
Początkujący

24 Lis 2009, 18:36

Troszkę uściślijmy Twój problem
szyba działa czyli opuszcza się i podnosi za pomocą przycisku na konsoli , czy tak ?
rozumiem że masz problem ,że po naciśnięciu klamki bagażnika głucha cisza i nic się
nie dzieje ,bez względu na to czy szyba jest w górze czy całkiem na dole ?

Może być to pierdoła typu rozwalony styk w przycisku klamki który nie zamyka obwodu i drzwi nie możesz otworzyć lub coś z kostką która łączy klamkę z resztą elektryki w drzwiach
,ale gdyby ta kostka się w jakiś sposób wypięła ,to nie miał byś podświetlenia tablicy rejstracyjnej jeśli podświetlenie działa to z kostką raczej ok

Gorszym problemem będzie się do tego styku w klamce dostać spróbuj wykręcić lampkę
podświetlenia tablicy i może tamtędy się dostaniesz do kabli od klamki

Czy jak kupiłeś to auto nie było problemów z drzwiami bagażnika ,szybą itp. ??
Przemas74
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Lis 2009, 16:01

Witam
Podłącze się po ten temat. Mam ten sam problem co, jak widzę wielu szczęśliwych posiadaczy freelandera. Mam benzynową wersję rocznika 2001 z zdejmowanym dachem. Od samego początku był problem z 5- tymi drzwiami. Sam wymieniłem urwaną linkę w tym roku ale niestety za długo się nie mogłem nacieszyć. Jakiś czas temu znów linka poszła tym razem już niestety nie dało się jej wymienić ponieważ plastiki w mechaniźmie też szlak trafił . W związku z tym mam pytanko czy może posiada ktoś taki mechanizm na zbyciu lub wie ktoś może gdzie można kupić takie coś poza sklepami land rovera w dobrej cenie.
W trakcie naprawy linek pojawił nowy problem. Wysiadło ogrzewanie i tylna wycieraczka. Czy z wyjętym silniczkiem od szyby powinno to działałać ?. Wydaje mi się choć tego pewien nie jestem, że ogrzewanie wysiadło od momentu kiedy podniosłem dach. Coś zapiszczało i od tej poru nie działa. Chyba. Proszę o rady.
Pozdrawiam
AdamO.
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

25 Lis 2009, 18:26

Mechanizm podnoszenia występuje w całości i jak do tej pory nie było możliwości kupienia .jakiejś tylko jego części składowej, szukaj na allegro używanego w rozsądnej cenie
,nowy mechanizm jest piekielnie drogi szczególnie od szyby drzwi bagażnika.

Linki w nim strzelają najczęściej zimą kiedy szyba przymarznie do uszczelki ,a nam się zapomni i złapiemy za klamkę ,co by się do bagażnika dostać ,wtedy ona w dół i sru... :mrgreen:

Jeśli chodzi o ogrzewanie szyby i wycieraczkę ,zdejmij prawy tylny boczek w bagażniku i pod nim znajdziesz elektronikę ,wyczyść kostki styki itp często pomaga.

Boczek trzyma się na zapinkach od środka i takie hakowate plastikowe zaczepy do montowania siatki w bagażniku od zewnątrz musisz je przekręcić 90* i wyciągnąć inaczej połamiesz

Powodzenia
Przemas74
Początkujący
Awatar użytkownika

26 Lis 2009, 17:23

Dzięki za odpowiedź. Z linką było dokładnie tak jak opisałeś :oops: .
Pozdrawiam
AdamO.
Nowicjusz

26 Lis 2009, 18:07

Przemas74 napisał(a):Troszkę uściślijmy Twój problem
szyba działa czyli opuszcza się i podnosi za pomocą przycisku na konsoli , czy tak ?
rozumiem że masz problem ,że po naciśnięciu klamki bagażnika głucha cisza i nic się
nie dzieje ,bez względu na to czy szyba jest w górze czy całkiem na dole ?

Może być to pierdoła typu rozwalony styk w przycisku klamki który nie zamyka obwodu i drzwi nie możesz otworzyć lub coś z kostką która łączy klamkę z resztą elektryki w drzwiach
,ale gdyby ta kostka się w jakiś sposób wypięła ,to nie miał byś podświetlenia tablicy rejstracyjnej jeśli podświetlenie działa to z kostką raczej ok

Gorszym problemem będzie się do tego styku w klamce dostać spróbuj wykręcić lampkę
podświetlenia tablicy i może tamtędy się dostaniesz do kabli od klamki

Czy jak kupiłeś to auto nie było problemów z drzwiami bagażnika ,szybą itp. ??

Przemas74
szyba podnosi sie i pouszcza za pomoca konsoli jak rownie po nacisnieciu klamki tak jak to jest w freelanderach czyli przy nacisnieciu klamki szyba delikatnie sie wysowa gdy puszcze klamke zasowa sie prawidlowo. Podswietlenie tablicy mam wiec wykluczam ta edwentualnosc. Wykrecilem lampke ale nic z tego niema dostepu, probuje od wczoraj dostac sie od srodka do calego mechanizmu, wystarczylo by mi gdyby ten silownik poscil bo wtedy bym juz je chyba otworzyl (moglbym kminic o co chodzi ) tylko strasznie kiepski jest tam dostep..

Problemow z drzwiami bagaznika i szyba nie mialem od kad auto kupilem
gaza
Początkujący

26 Lis 2009, 18:50

AdamO. zdejmując dach rozłącza się zailanie tylnich drzwi (względy bezpieczeństwa) tak więc najprawdopodobnie wyłącznik ten nie lączy zasilania, stąd brak ogrzewania i zasilania szyby.
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

27 Lis 2009, 17:31

Friluś 1 problem w tym, że dach jest już na swoim miejscu a ogrzewania i wycieraczki dalej nie ma. Jak podłączam silniczek od mechanizmu tylnej szyby to się kręci. Czyli prund jest. Zastanawia mnie tylko czy z wyjętym mechanizmem opuszczania tylnej szyby powinno działać ogrzewanie i wycieraczka?. Może jest jakiś myk. Dodam tylko , że szyba jest na swoim miejscu i dwa kabelki z lewej strony też. W jaki sposób szyba siedzi na miejscu to nie opiszę bo mnie zlinczujecie :cry:
Pozdrawiam
AdamO.
Nowicjusz

28 Lis 2009, 17:11

AdamO. to co powinno pomóc (jeśli czytasz schematy)
- http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-11/1 ... z.jpg.html
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005