Land rover wersja angielska

03 Lip 2008, 21:02

witam;-)

mam pytanie w zwiazku z autem ( land rover freelander z2000roku..)

czy to prawde ze do przerobki wersji angielskiej na europejska jedyna rzecza jaka trzeba kupic to maglownica a inne sie poprostu zamienia..?
i czy ten model jest fabrycznie przygotowany do lwd(czyli fabrycznie przygotowany do zamieny kierownicy z prawej na lewa strone...?
i jak wyglada rejestrajca w polsce...?
pozdrawiam
ankajja
Nowicjusz

08 Lip 2008, 07:28

jeep-czy-land-rover-wersje-angielskie-vt9804.htm
trzeba zakupić nowe światła, pedały gazu, hamulca i sprzęgła, przerobić hamulce i masę innych pierdół. generalnie nie warto bo wartość auta plus przeróbki przekroczą wartość takiego samego tylko z kierownicą po słusznej stronie.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

10 Lip 2008, 22:08

a jesli by wykupil ubespieczenie w anglii... to nie wiesz jaki okres czasu moglbym tak bez przerobki jezdzic w polsce...? albo na jaki okres czasu moglym zalejstrowac takie auto(bez przerabiania kierownicy) w polsce tymczasowo...?

slyszalem tez ze chyba od 2002roku w land loverach silniki byly montowane od bmw nie wiesz cos na ten temat? ktore byly lepsze-ktore mniej palily...? i ogolnie ile pala jesli chodzi d disla..???

pozdrwiam
ankajja
Nowicjusz

11 Lip 2008, 07:29

w Polsce nie zarejestrujesz auta z kierownicą z prawej strony.
ubezpieczenie w anglii jest bardzo drogie, nie będzie Ci się opłacało.
silniki 2.5TD VM to najgorsze silniki wszech czasów, szukaj samochodu z innym motorem. :wink:

a generalnie, jeśli podoba Ci się frelek to kup go lepiej w Polsce lub na zachodzie, z kierownicą po słusznej stronie. wyjdzie Cię to taniej i... bezpieczniej.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

20 Lip 2008, 10:23

da sie zarestrowac z kierownica pa prawej stronie to wiem napewno...- tymczasowo -tylko nie wiem na jak dlugo...
ankajja
Nowicjusz

20 Lip 2008, 10:25

moze ktos sie odezwie wkoncu co przerabia te auta...? szukam namiarow na jakiegos mechanika co by ta kierownice zrobil... pozdrawiam
ankajja
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, czy wiesz, kiedy wyprzedzasz?
    Wyprzedzanie sprawia problemy wielu kierowcom. Często można zaobserwować łamanie przepisów ruchu drogowego przez osoby wykonujące ten manewr. W niektórych sytuacjach kierujący nie zdają sobie nawet sprawy, że ...
    Samochody koncepcyjne BMW Design
    Samochody koncepcyjne to doskonałe pole do popisu dla projektantów. Od elektrycznych układów napędowych, przez drzwi otwierane do góry, po nowatorskie materiały nadwozia – koncepty zawsze wybiegają ...

20 Lip 2008, 12:45

668043434 zadzwon
KaZi
Nowicjusz

02 Wrz 2008, 20:08

witam
ja właśnie kończę przerabiać.jeśli szukasz mechanika poszukaj na allegro ale duży koszt 5400 z częściami są też tańsze oferty ok 3500 ale uważaj robią nie na oryginalnej maglownicy tylko na przerobionej z opla.jeśli chodzi o silniki to jeździłem przed zakupem samochodem z silnikiem 1,8 benzyna 2,0 silnik land rovera i td4 bmw i polecam jedynie td4.średnie spalanie na trasie Anglia Polska ok.2100km wyszło 7,2l/100km przy prędkości 150 po autostradach trochę korków w Anglii a jeszcze więcej w Niemczech. mnie wyniesie przekładka około 3000 ale robię sam i już kończę.to co trzeba kupić to maglownica, kabel ,obudowa klimy,dorobić 2 przewody do hamulca (serwa),przedłużyć przewody do wspomagania,lampy.pozostałe elementy pasują ,trzeba je przenieść z jednej strony na drugą i dużo czasu do tego potrzeba bo tyle samo czasu spędzam przed komputerem szukając informacji co pracując przy samochodzie i jeszcze zazwyczaj brakuje jakiejś drobnej rzeczy i trzeba zamawiać w sklepie bo nie mają na miejscu ale warto bo mnie wyniesie ten samochód ok.8-10 tys mniej niż bym zapłacił na giełdzie. jeżeli interesują cię jakieś konkretne informacje jak to zrobić to pisz chętnie odpowiem .
ja teraz szukam informacji jak wlać płyn do pompki sprzęgła i odpowietrzyć we freelanderze z silnikiem td4 .chociaż jak odpowietrzyć to chyba wiem bo zauważyłem że przy wysprzęgliku jest rurka i wygląda na to że z zaworkiem.więc będę wdzięczny za informację .
pozdrawiam
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

08 Wrz 2008, 13:43

Potwierdzam że warto przerabiać.
Wydaje mi się cena na allegro około 4-5 tyś jest ceną atrakcyjną.
Ja kupiłem już po przeróbce i niestety miałem maglownicę Vectry.
Jak bym zlecał pracę sam to raczej bym na to zwrócił uwagę.
(widziałem ze problem zwalczyłeś)
Land Rover freelander 2.0 2001
Artbor
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

09 Wrz 2008, 18:18

witam
tak masz rację praktycznie poradziłem sobie już ze wszystkim.napisz jak wygląda ta przeróbka maglownicy z vectry na czym to polega bo ja spotkałem się z tym że ktoś poucinał wałki łączące maglownicę z kolumną kierowniczą i do maglownicy od vectry wspawał od freelandera z wersji angielskiej a jak to wygląda w twoim przypadku
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

10 Wrz 2008, 16:17

czy wy chceci się pozabijać ???
nowa maglownica kosztuje ok 4000 zł
wasze życie nie jest tyle warte??
albo używka za 3 000 ??
spawać maglownicę ??
a potem piszą że anglik po przekłace sie rozsypał !!
przekładki anglików
500244252
sawik
Nowicjusz

Miejscowość: pabianice

10 Wrz 2008, 19:07

a do kogo to piszesz bo ja nigdzie nie napisałem że mam nie oryginalną maglownicę.kupiłem maglownicę oryginalną ładnie owiniętą zapakowaną w pudełko kartonowe a że nie jest to nowa tylko po regeneracji to poinformował mnie o tym sprzedawca bo bez tej informacji uznałbym że jest prosto od producenta a jeśli chodzi o cenę to zapłaciłem 2200 zł.ale jeśli chodzi o to żeby stosować maglownicę od innego samochodu to się z tobą zgodzę trzeba być samobójcą żeby jeździć takim samochodem.
poczytajcie sobie to może zrozumiecie
http://www.angliki.fora.pl/warsztaty,11 ... ,2182.html

Artbor
przeczytaj 3 stronę masz tam informację o tym jak gość robi to w Raszynie może ty masz przerobiony przez niego bo w twoim rejonie.
Ostatnio edytowany przez MCARTUR, 10 Wrz 2008, 19:24, edytowano w sumie 1 raz
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

10 Wrz 2008, 19:14

MCARTUR napisał(a):witam
tak masz rację praktycznie poradziłem sobie już ze wszystkim.napisz jak wygląda ta przeróbka maglownicy z vectry na czym to polega bo ja spotkałem się z tym że ktoś poucinał wałki łączące maglownicę z kolumną kierowniczą i do maglownicy od vectry wspawał od freelandera z wersji angielskiej a jak to wygląda w twoim przypadku

właśnie o tym piszę !
i tak jak ty znam historję andrzeja!!
SZOK !!
przekładki anglików
500244252
sawik
Nowicjusz

Miejscowość: pabianice

10 Wrz 2008, 19:36

cytujesz moja wypowiedź a praktycznie ona dotyczy czego innego
"tak masz rację praktycznie poradziłem sobie już ze wszystkim"to do osoby artbor i jest to związane z innym tematem.a druga część "napisz jak wygląda ta przeróbka maglownicy z vectry na itd."to prośba do niego żeby opisał jak to zrobili w jego przypadku wyłącznie z ciekawości a jeśli ktoś chce się zabić jeżdżąc takim samochodem to niech to zrobi na uboczu bo jeźdżąc po drodze może zabić jeszcze kogoś innego!!!
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

02 Sty 2010, 01:53

czesc chlopaki co do maglownicy do FREELANDER to widzialem na ebey ich kilka za połowe ceny co byla opisana powyzej i i przerubki typu spawania i innych dziadostw to igranie z losem wiem Mcartur chcesz sie dowiedziec bo to ciekawosc ale dle niekturych ludzi to wyzwanie ,oszczednosc ,ryzyko i smierci
interesuje sie autami ,modyfikacjiami i stolarka ale to bardziej spokojniejsze hobby
piopi
Nowicjusz

Miejscowość: kłobuck